Tražilice (ORM)

Ovo je možda i najkompleksnija opcija za upravljanje reputacijom. Nekoliko faktora mora biti zadovoljeno da bi rezultati na tražilicama bili povoljni. Sav sadržaj koji je napisan o Vama biti će dostupan na tražilicama i ako niste uspjeli u borbi protiv sadržaja vrijeme je za bitku protiv tražilica pomoću tražilica. Znam, ovo je kontradiktorno – ali bitno je održati balans jer pomoću tražilica ćete u drugi plan staviti negativan sadržaj i istaknuti onaj pozitivan – o tome sam već pisao u temi  Search Engine Reputation Management (SERM).

Znate i sami kako ide igra pokvarenih telefona gdje najobičnija izjava postane bitno drugačija glasina. Sada shvaćate i moć interneta kao medija gdje te glasine mogu još više ugroziti Vašu reputaciju. To ne mora biti veliki problem ako je riječ o glasini koja se tiče osobno Vas jer preko toga možete prijeći i brzo se oporaviti, ali ako glasina ugrožava Vaše poslovanje i narušava kredibilitet onda je situacija bitno drugačija.

Tada treba kombinirati reputation management i SEO. Reputation management će kreirati i javnosti dostaviti informacije koje Vi želite i koje su Vam potrebne, dok je SEO proces optimizacije web stranice kako bi ona bila što bolje rangirana na tražilicama. Svaka od tih opcija je vrlo dobra, ali njihova kombinacija je odlična jer jedna drugu podupiru.

Unatoč svim poduzetim koracima postoji mogućnost da rezultati nisu zadovoljavajući i da je tamo negdje ostao dio negativnog sadržaja bez obzira na činjenicu da je taj isti sadržaj možda uklonjen. Sigurno se pitate kako nešto može biti dostupno ako je uklonjeno, a odgovor glasi – cache.

Google nudi dva rješenja. Ako ste sadržaj kreirali sami, kasnije shvatili da ste pogriješili idite na ovaj ‘Urgent removal request‘ link, no ako je sadržaj kreirao netko drugi onda pratite upute iz slijedećeg linka ‘Report spam, paid links, malware, and other problems to Google‘.
Yahoo će Vam dopustiti da uklonite samo onaj sadržaj koji ste sami kreirali, a to možete učiniti na slijedećem linku – ‘How can I delete my URLs from the Yahoo! index?‘.

Postoji još nekoliko mogućih metoda o kojima možete više saznati ovdje -> Repairing Your Online Reputation.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *