Dvosmjerna komunikacija (ORM)

Napredak u tehnologiji doveo nas je do toga da se zapitamo koristimo li tu istu tehnologiju na pravi način, kako gradimo i održavamo odnose,… Web 2.0 je napravio najviše po pitanju komunikacije tako da se reputacija prenosi iz realnog života u virtualni ili se može graditi ispočetka – pod uvjetom da nije lažna jer to neće biti održivo na duže staze.

Da bi uspješno kreirali i održali reputaciju nužno je da komunicirate s drugim ljudima. Postoji puno mogućih kanala, npr. blogovi, forumi, društvene mreže. Idealna je situacija ako ste svjesni važnosti reputacije od samih početaka korištenja interneta i sustavno radite na tome, pratite, komunicirate, sudjelujete, ali većinom to nije tako i događa se da tek kada Vam padne prodaja ili potražnja za uslugama shvatite da Vam je reputacija ozbiljno ugrožena. Ako je došlo do toga važna je brzina djelovanja.

Gdje odgovoriti? – Najbolje bi bilo da komentar napišete na vlastitom blogu u obliku posta i onda uz kratak opis ostavite link na stranici gdje Vam je reputacija dovedena u pitanje.

Kada odgovoriti? – Vrijeme Vam je sve i nemate ga na bacanje jer 24 sata na internetu je jako puno. Unutar 24 sata iz Vašeg se odgovora mora vidjeti da još uvijek imate kontrolu.

Kako odgovoriti? – Ovisno o ozbiljnosti napada. Ako imate konkretan dokaz onda ga jednostavno objavite, ili u slučaju da se radi o ozbiljnom slučaju klevete možete razmisliti o pokretanju legalnog sudskog postupka.

Morate shvatiti da se komunikacija odvija i kada Vi u njoj ne sudjelujete i da nije dovoljno samo biti prisutan na internetu nego trebate aktivno sudjelovati, biti transparentni i brzo djelovati.

Ako od ovoga trenutka želite djelovati, ali ne znate odakle početi pročitajte tekst koji se nalazi pod linkom ‘Kako raditi na svom Digitalnom identitetu‘.

Postoji još nekoliko mogućih metoda o kojima možete više saznati ovdje -> Repairing Your Online Reputation.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)