PayPerPost (ORM)

Nakon svih dosad nabrojenih tehnika za upravljanje reputacijom došli smo do ove koja izgleda vrlo jednostavno, ali iza te jednostavnosti kriju se opasnosti. Nije problem sastaviti nekoliko rečenica koje će Vas prikazati u pozitivnom svjetlu, ali postoji problem plasiranja takvog sadržaja.
Znači, Vi platite određenim osobama da pišu pozitivne postove o Vama koji kasnije mogu biti objavljeni na blogovima, portalima, forumima ili čak završiti u tiskanom izdanju.

Manje popularni blogeri će vjerojatno rado prihvatiti takvu vrstu pisanja, ali od toga će biti i najmanje koristi jer njihove riječi nemaju težinu. Već etablirani blogeri u većini slučajeva neće pisati na ovaj način jer i oni su gradili svoju reputaciju koju ne žele narušiti zbog nekoliko stotina sponzorskih kuna.

Internetski forumi su također pogodni za PPP, ali opet će biti teško doći do željenog cilja jer ako se registrirate i objavite samo jedan post u kojem hvalite proizvod ili uslugu brzo ćete biti prozvani i izazvati još negativnih reakcija, jer sigurno Vam neće biti jednostavno doći do kvalitetnog forumaša koji je već stekao reputaciju pa da onda on napiše koju rečenicu.

Portali su već druga priča i ondje je takvog sadržaja sve više što se naravno odrazilo i na tiskana izdanja. Ovdje moram spomenuti payola journalism ( kada novinar primi novac kako bi napisao tekst koji će biti pozitivan). Nepotrebno je naglašavati da će ovaj izbor imati daleko višu cijenu. Pitanje je koliko će pojedini novinar biti u mogućnosti pisati plaćene tekstove jer ipak urednik je taj koji odlučuje.

Ako ste već u poziciji da se morate braniti onda napišite post na vlastitom blogu, a prije toga napravite nužne izmjene i poboljšajte proizvod ili uslugu čija se kvaliteta dovodi u pitanje.

Generalno, nisam protiv ove tehnike ali nisam ni samo za nju. Sve ovisi kakav cilj želite postići. Izbor je na Vama.

Postoji još nekoliko mogućih metoda o kojima možete više saznati ovdje -> Repairing Your Online Reputation.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

2 misli o “PayPerPost (ORM)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *