Search Engine Reputation Management (SERM)

Search Engine Reputation Management (SERM)

Search Engine Reputation Management (SERM)

SERM je sustavna kontrola rezultata na tražilicama. Mnogi pojedinci, a posebno tvrtke, nailaze na negativne komentare vezane većinom uz djelatnost kojom se trenutno bave. Tada dolaze u poziciju da se moraju boriti s negativnim rezultatima koji su na prvoj stranici tražilica umjesto da su na vrijeme shvatili važnost SERM-a koji je to mogao spriječiti. Vaša reputacija je sve ono izrečeno i napisano tijekom godina o vama, a takve stvari je bolje imati pod kontrolom.

Pogrešno je čekati da se pojavi problem i tek onda reagirati jer tada je već kasno, iako ništa nije nemoguće pa tako ni uklanjanje negativnih aspekata po vas i vašu tvrtku na prvih nekoliko stranica tražilica.

SERM je limitiran samo na rezultate na tražilicama, ali pošto danas većina prometa na web stranicama dolazi preko njih nije teško zaključiti kolika je njihova važnost.

Korisnik koji će platiti vašu uslugu ili proizvod želi se prije toga informirati, ako u tom procesu na prvih nekoliko stranica na tražilicama pročita negativne komentare to će ga vrlo vjerojatno odbiti od daljnjeg proučavanja i otjerati nekom drugom pojedincu ili tvrtki. Promocija pozitivnih strana onoga što nudite treba biti sustavna i treba negativne komentare (ako postoje) ukloniti sa prvih nekoliko stranica tražilica.

Jedna od mogućih opcija je i sljedeća. Recimo da korisnik uopće ne traži ono što imate za ponuditi, ali konstantno na raznim blogovima, forumima, društvenim mrežama i sl. čita negativne komentare o vama, proizvodima ili uslugama i onda dođe dan kada zatreba vaše usluge ili netko od poznanika zatraži preporuku od njega – mislite li da će se odlučiti za vas tj. da će vas preporučiti?! Da bi se ovo izbjeglo potrebno je aktivno raditi na SERM-u i one pozitivne strane staviti na prvo mjesto.

Kombinacija SERM-a s ostalim ORM strategijama omogućit će praćenje, menadžment i izgradnju vaše reputacije. Također će percepcija i snaga vašeg brenda rasti u očima korisnika.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *