Kako ukloniti podatke iz Google rezultata pretraživanja?

Kako ukloniti podatke iz Google rezultata pretraživanja?

Od samih početaka pisanja ovog bloga redovito mi na e-mail stižu ista pitanja kao npr. ‘Može li se ona stranica ukloniti iz Google rezultata pretraživanja?’, ‘Kako natjerati Google da obriše te stranice?’ i sl. Najčešće se radi o sadržaju koji je usko vezan uz neku osobu i sadržaju koji toj osobi smeta iz bilo kojeg razloga. U redu, znam da je Google tražilica najzastupljenija, ali pojedinci kao da ne shvaćaju da Google nije jedina tražilica i da uklanjanje sadržaja s nje neće riješiti problem.

Ako želite znati što je moguće, a što nije i kako ostvariti barem dio zacrtanog cilja i kada znati da se dalje jednostavno ne može posjetite sljedeći link -> Što učiniti kada ‘guglate’ svoje ime i prezime i vidite rezultat koji vam se ne sviđa?

Prva stvar koju želim razjasniti je da vi kao pojedinac u takvim situacijama možete malo toga učiniti. Pogotovo u slučaju ako stranica koju želite ukloniti nije očiti SPAM, ne sadrži povjerljive osobne podatke ili nešto treće što je lako dokazivo i podliježe nekom od kaznenih ili prekršajnih zakona. Također još jednom ponavljam da uklanjanje stranice iz Google rezultata pretraživanja neće riješiti problem jer će ta ista stranica biti dostupna diljem Internet-a tj. WWW-a (npr. archive.org). Znači, nije Google taj koji uklanja ili ne uklanja određenu web stranicu nego webmaster dotične web stranice.

Potrebno je ostvariti komunikaciju sa webmasterom. Kada se sadržaj ukloni i alat za indeksiranje Google tražilice ponovo posjeti stranicu, podaci se više neće pojavljivati u Googleovim rezultatima pretraživanja.

Angažiranje odvjetnika ili barem savjetovanje s nekim koji je specijaliziran za pitanja informatičke sigurnosti, zaštite podataka i sl. može vam biti od pomoći ako je nedvosmisleno vidljivo da se radi i povjerljivim podacima koji ne bi smjeli biti objavljeni u obliku u kojem su objavljeni.

Nitko ne voli pročitati nešto negativno o sebi (bilo to istina ili laž), ali kada je riječ konkretno o Google tražilici morate biti svjesni činjenice da ako se neka od stranica ne nalazi u prvih 10-20 rezultata to nije u tolikoj mjeri vrijedno pažnje iako se svakom pojedincu čini kao da je upravo njegov slučaj pitanje života ili smrti.

Umjesto da trošite vrijeme, novac i živce na pokušaje uklanjanja neželjenih stranica iskoristite to vrijeme i energiju za isticanje svega onoga što je pozitivno.

Kada bi Google bez posebne provjere išao uklanjati pojedine web stranice iz rezultata pretraživanja mislim da bi bio zatrpan svakojakim zahtjevima i stvar bi izmakla kontroli i baš zbog toga mislim da je potrebna bolja kontrola indeksiranog sadržaja i povećanje utjecaja Web 2.0 zajednice u smislu društvene odgovornosti i uklanjanja stranica koje služe za prijevaru, SPAM, uznemiravanje i sl. Ne moram posebno naglašavati da bi za Google bilo jako loše da počne glumiti policajca i zato je teško odrediti granicu koja bi zadovoljila dvije suprotne strane tj. dva suprotna zahtjeva. Sav će pritisak ići prema Googleu koji će na kraju zbog zahtjeva korisnika morati nešto promijeniti.

Ovdje se samo od sebe postavlja jedno pitanje – što ako je neprimjeren sadržaj lociran na nekom od Google servisa poput Blogger-a ili YouTube-a? Tko je u tom slučaju zadužen za njegovo uklanjanje i koga kontaktirati– Google ili osobu čiji je račun ondje otvoren?

Na kraju – nije zadaća Googlea da bira strane i provjerava sve izvore kako bi u konačnici znao koju stranicu ukloniti nego je zadaća svakog pojedinog korisnika da obrati pažnju s čije web lokacije preuzima i prihvaća sadržaje u bilo kojem obliku (tekst, slika, video, audio,…).

P.S.

Zamislite da neka TV kuća ili radio postaja objavi informaciju koja nije istinita, a tiče se vas. U tom slučaju koga biste kontaktirali dotičnu TV kuću odnosno radio postaju ili TV vodič?

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, ExpressJS, Ionic Framework

198 misli o “Kako ukloniti podatke iz Google rezultata pretraživanja?”

 1. Poštovani,
  kako izbrisati obrisanu temu sa foruma, koju gugl još uvijek prikazuje?
  Dali poslati adminima poruku? Mogu li oni to?

  1. Ako je tema obrisana ne može ju se obrisati još jednom. Kada netko od moderatora/administratora obriše temu to je sve što oni trebaju i mogu učiniti. Oni ne mogu utjecati na Google. Gore u članku postoje poveznice (linkovi) i upute kako Googleu prijaviti obrisani sadržaj koji će onda on prestati prikazivati u rezultatima pretraživanja.

 2. Ako se na google tražilici pojavi podatak s facebook profilom sa adresom koja pripada drugoj državi da li to znači da je taj profil otvaran u drugoj zemlji?
  Hvala

 3. Znači temu sam ja već obrisala, ali je googlova tražilica još uvijek prikazuje ( gore ste naveli kako treba kontaktirat webmastera čija je stranica )
  Može googlov link jer ne znam što je od navedenih linkova pravo

  Ne kužim onda ovo :
  znači da kontaktirate webmastera i zamolite ga da ukloni određenu stranicu ili ju barem prilagodi onome što bi vama odgovaralo. Kada se sadržaj ukloni i alat za indeksiranje Google tražilice ponovo posjeti stranicu, podaci se više neće pojavljivati u Googleovim rezultatima pretraživanja.

  i kako da stavim link stranice kad je ona obrisana, samo je prva na tražilici, a želim da je obrišu…
  Odgovarate dosta nepotpuno nama tudumima za računala

   1. a kako da stavim URL da ga maknu sa tražilice kad ne postoji 🙁 to za google mogu proći godine da maknu

 4. kako izbrisati blog koji se ne koristi, pod mojim je imenom i vrijedja me se u komentarima, a i tad sam imala 13 godina, pa sam svašta pisala, kome da se obratim?

  blog je na stranici blog.hr

  i kome se točno moram obratiti? okej vidla sam administratoru ili odgovornom za taj blog, ali dal bi mi mogli reci kome tocno…

  pozdraavvv

 5. Mene zanima kako maknuti sadržaj sa tražilice koji link se ne može otvorit. Dakle kako da stavim url link na ono za prijavu kad link ne postoji, samo se izlista u tražilici.

 6. Postovani gospodine Tomislav,
  nakon sta je jedan portal izbrisao sporni clanak o meni on se i dalje pojavljuje u google trazilici,rekli su da oni ne mogu tu nista..
  znam da ste o tome vec pisali,pokusala sam im slati zahtjeve ali nikako da mi podje za rukom.
  molim vas za vasu pomoc,kako da obrisem rezultate u trazilici..

 7. The content you submitted for cache removal appears on a live page.

  As you may know, information in our search results is actually located on publicly available webpages. Even if we removed this page from our index, the content in question would still be available on the web.

  To remove this information from our search results and from the web, you’ll need to contact the webmaster of the site in question. Once the webmaster makes the change, you can submit a request to remove the cached copy or simply wait for our search results to reflect this change the next time we crawl the page. Important! The site owner will need to demonstrate that the page has been changed since Google last crawled it.
  Uz ovo objasnjenje google me odbio..
  Ne kuzim zasto,a sporni clanak je maknut sa stranice..
  Molim Vas za pomoc,hitno je.

  1. Moguće da nije upisana prava ključna riječ prilikom postavljanja zahtjeva. Google će tražiti da se u formi za prijavu navede riječ koja se prije prikazivala na stranici, a više je nema jer je uklonjena. Kada Google usporedi tu riječ sa trenutnim stanjem na stranici i ako ‘vidi’ da se ta riječ više ne pojavljuje zahtjev će biti prihvaćen.

 8. Pozdrav
  gde da najdjem e-adresu, da napišem mail, da uklone moje podace na google.com i na yahoo.com

  hvala

 9. Poštovani,
  nekoliko mjeseci pokušavam obrisati blog, korisnički račun na google već je obrisan, onaj koji je vezan za ovaj blog. Molim da mi pomognete.
  Puno hvala!

   1. Korisnički račun je izbrisan i ne znam kako doći do settings?

 10. Poštovani, molim vas da see izbrise blog koji je vezan za korisnički račun. Korisnički račun je izbrisan, a ja ne znam kako doći do settings. Ovu svoju stranicu pokušavam obrisat mjesecima https://andaarambasic.blogspot.com/
  Lp, Anđa

 11. Poštovani gospodine Tomislav,

  molila bih Vas ako mi možete pomoći savjetom kako se može iz Google tražilice ukloniti naslov teme sa jednog foruma ako je tema obrisana (postoji mogućnost da pokretač teme (ja) obriše temu). Tema više na forumu ne postoji, ali njen naslov se u Google tražilici još pojavljuje. Je li dovoljno što sam sama obrisala temu ili to mora učiniti i webmaster te stranice? (ispričavam se na neznanju). Slijedila sam vaše gornje upute i kada sam kopirala URL, nakon analiziranja, pisalo mi je da je sadržaj još uvijek dostupan na stranici (a nije). Nakon toga sam kliknula na zahtjev za uklanjanjem linka iz tražilice? Je li to dovoljno ili se moram obratiti webmasteru tog foruma da i on obriše temu odnosno link?

  Hvala

  1. Dovoljno je samostalno obrisati temu, ako i kada je to moguće, i nije potrebno tražiti od moderatora/administratora da ponovi brisanje.

   Rezultat na tu temu ne može odmah nestati iz rezultata pretraživanja jer Googleu treba vremena da skuži da sporna tema više ne postoji.

   Removed znači da je sporni sadržaj uklonjen iz rezultata pretraživanja, a reinclude da ga možete vratiti da se opet prikazuje u rezultatima pretraživanja.

   1. Hvala na odgovoru.

    Pošto se na više stranica pojavljivao neželjeni pojam, načinila sam više zahtjeva za brisanjem linka. Sada su pobrisani svi osim jednoga (sa naslovom teme), a u statusu piše Denied. u pbrzloženju piše ovo:

    As you may know, information in our search results is actually located on publicly available webpages. Even if we removed this page from our index, the content in question would still be available on the web.

    To remove this information from our search results and from the web, you’ll need to contact the webmaster of the site in question. Once the webmaster makes the change, you can submit a request to remove the cached copy or simply wait for our search results to reflect this change the next time we crawl the page. Important! The site owner will need to demonstrate that the page has been changed since Google last crawled it.

    Tema je obrisana, ne postoji više, link koji želim ukloniti vodi na naslovnu stranu foruma, ali ne i na temu (jer je obrisana). Što mogu učiniti da i taj posljednji link bude uklonjen?

    1. Postoji mogućnost da više različitih URL-ova vodi na isti sadržaj i zato Google kaže da se taj sadržaj i dalje nalazi u rezultatima iako je jedan o URL-ova koji na njega vodi obrisan.

 12. Da li mozete izbrisati clanke i objave na internetu vezane uz moje ime sto su neke novine objavljivale buduci se prije vise godina vodio kazneni postupak, pozdravvvv i hvala

 13. Molim Vas da mi pomognete da obrisem neke slike sa google-a. Radi se o sledecem: Napravila sam svoj profil na sajtu http://www.modelemanagement.com. i email koji mi je bio povezan sa tim sajtom sam obrisala i sada uopste ne mogu da udjem na svoj profil na tom sajtu, jer taj moj email vise ne postoji, a slike sa tog sajta koje sam postavljala i dalje stoje na sajtu. I sada kada neko udje na google i ukuca moje ime i prezime pojavljuju i na google-u moje slike sa tog sajta koje sam stavljala. Probala sam da kontaktiram ljude sa tog sajta i rekla im da sam zaboravila email i da ne mogu da udjem u svoj profil da obrisem te slike,ali ne vredi. Moje slike i dalje tamo stoje.Sta da radim? Molim Vas pomozite

  1. Treba i dalje nastaviti pokušavati ostvariti kontakt s odgovornom osobnom koja vodi tu stranicu. Također treba proučiti njihove uvjete korištenja na koje se pristalo prilikom registracije i policu o privatnosti podataka te vidjeti spominju li nešto vezano uz uklanjanje korisničkih podataka na vlastiti zahtjev.

 14. Hvala na brzom odgovoru.Kontaktirali su me i obrisali su moj profil na sajtu, ali je sad problem sto su slike i dalje ostale na google-u. Sta sada raditi?

 15. ZAMOLIO BI DA SE MAKNE SA GOOGLE NEŠTO ŠTO JE NETKO POD MOJIM IMENOM OBJAVIO,,KAD SE UKUCA MOJE IME DAVID BULUM,,GOOGLE IZBACI STRANICE KOJE JE NETKO LAŽIRAJUĆI I ZLORABEĆI MOJE IME I PREZIME,,NAPRAVIO PROFIL I NA YOUTUBE SE SVAĐAO I PREPIRAO SA NEKIM LJUDIMA I PISAO GAAADOSTI I GADARIJE I GADNE STVARI,,NE ZNAM TKO JE TO BIO I ŠTO JE IMAO U PLANU DA JE TAKVO ŠTO URADIO,,ALI NEBI ŽELIO DA SE MISLI DA SAM TO JA RADIO,,JER JA ONAKVO ŠTO NIIIKAD NEBI PISAO,,PA ZAMOLIO BI VAS DA AKO MOŽETE DA TO UKLONITE SA GOOGLE,,UNAPRIJED HVALA

  NE ZNAM KAKVE JE NAMJERE TKO IMAO DA JE TAKVO ŠTO OBJAVIO,,I TU SE RADI O KRAĐI IDENTITETA I LAŽIRANJU PODATAKA,,ALI PONAVLJAM NEBI ŽELIO DA ISPADNE DA SAM JA TO PISAO JER ONAKVO ŠTO JA NIIIKAD NEBI PISAO,,PA ZAMOLIO BI NEKE LJUDE AKO MOGU I ZNAJU DA IZBRIŠU TO SA GOOGLE,,SVE ŠTO STOJI POD MOJIM IMENOM TJ.DAVID BULUM,,BIO BI JAKO ZAHVALAN

  1. Nemoguće je to riješiti ovako putem komentara. Puno toga ovisi koje su sve osobne informacije objavljene, ima li na profilu i kakvih video zapisa, kakvi su komentari i sl. Kada otvorite taj profil možete ga prijaviti Googleu zbog lažnog predstavljanja.

   Tek nakon što se YouTube račun obriše biti će moguće ići s uklanjanjem istog iz rezultata pretraživanja.

   Spriječite krađu identiteta https://www.google.com/intl/hr/goodtoknow/online-safety/identity-theft/

 16. ok a kako ću prijavit to zbog lažnog predstavljanja,,ako biste mi mogli reći gdje se treba kliknut i ostalo,, i da li će onda to biti obrisano

  1. Kada otvorite profil pod linkom About nalazi se ikona zastavice na koju je potrebno kliknuti i dalje pratiti upute na Report user. Dalje sve ovisi o Googleu što će sve tražiti kao dokaz. Obična prijava, osim ako sadržaj nedvosmisleno ne krši njihova pravila korištenja, najčešće nije dovoljna.

 17. JA TO KLIKNEM I IZBACI MI OVO
  Harassment and Cyberbullying
  Impersonation
  Violent Threats
  Child Endangerment
  Hate Speech Against a Protected Group
  None of these are my issue
  Hate Speech

  We encourage free speech and defend everyone’s right to express unpopular points of view. But we don’t permit hate speech (speech which attacks or demeans a group based on race or ethnic origin, religion, disability, gender, age, veteran status, and sexual orientation/gender identity).
  Please select the protected group:
  Race or ethnic origin (examples: African American, Pacific Islander)
  Nationality
  Religious affiliation (examples: Muslims, Christians)
  Sexual orientation/gender identity (examples: straight, gay, bisexual, transgender)
  Veteran status
  Disability
  Gender
  Age

  ——–

  I SAD TU KAO TREBA KLIKNUT NA NEŠTO I TAK DALJE,,I ŠTA ONDA TREBA RADITI

  ——–

  EVO POŠALJEM VAM KOPIJU PA VI VIDITE ŠTA SE TU MOŽE,,i ako možete i ako je ikako moguće uklonite to jer neću da ispadne da sam ja to pisao jer to jeednostavno nije istina
  http://www.youtube.com/…/UCLDs-pbARFUyTDcn_iN9ik...
  Translate this page
  David Bulum commented on 9 videos 1 year ago. PA DOĐI PA ĆE TE ONA I SESTRE JOJ PRIKALTI KAO KAJ SU TI BRAĆU,,NE ZNAŠ TI KAJ JE TO BOLA,,U …
  You’ve visited this page 4 times. Last visit: 11/25/14
  David Bulum – YouTube
  http://www.youtube.com/…/UCXwA5c9gWLqJFSy2F3uqm...
  Translate this page
  All activities. David Bulum commented on 7 videos 1 year ago. ajde se smirite,,SVE ĆEMO RIJEŠITI ZA 5 ILI VIŠE GODINA A SADA SE SMIRITE JEL MOŽE.
  David Bulum – YouTube
  http://www.youtube.com/channel/UCN9oIrqwgmaJxRI6FgiiTRw
  Home. Videos · Playlists · Channels · Discussion · About. All activities. David Bulum commented on a video 1 year ago. JEBEM I JA TEBI GADE JEBENI. 3:42.
  David Bulum – YouTube
  http://www.youtube.com/…/UC-a5Nf0aRxkVvZw9imkXlw...
  Translate this page
  David Bulum commented on 6 videos 1 year ago. ČUDO JE TO KAKO SU NEKI SRBI OD MENE USPJELI UMAĆI U RATU,,RUŠIO SAM IH KO GRANČICE. 2:52.

  ———

  EVO TU VAM JE SVE ŠTO JA ŽELIM OBRISAT,,pa ako ikako možete uklonite to,jer ja to nisam pisao i neću da se misli da jesam,,i da imam probleme radi nečega što nisam radio i di sam ,,ni svjestan ni bjesan,, i o čeme ni pojma nisam imao a kamoli da sam radio JER OVAKVE STVARI JA NEBI PISAO NIIIKAD,,MOOLIM VAS AKO MOŽETE UKLONITE TO SVE NEKAKO,,BIO BI VAM JAAAKO ZAHVALAN

  1. Dalje morate pratiti postupak, koji se može razlikovati od slučaja do slučaja, i raditi kako Youtube/Google zahtjeva. Kao što sam rekao u prethodnom komentaru – obična prijava, osim ako sadržaj nedvosmisleno ne krši njihova pravila korištenja, najčešće nije dovoljna. U ovakvim se slučajevima Google poziva na prvo govora i izražavanja te je s pravne strane potrebno je dokazati da se radi o lažnom predstavljanju s namjerom diskreditacije tj. nanošenja direktne štete.

 18. BI LI VI MOLIM VAS AKO NIJE PROBLEM TO MOGLI ODRADIT JER JA SAM VAM U TOME TANAK KO IŠTA,,JA VAM O TOME VRLO MALO ZNAM,,PA BI LI VI MOGLI TO ODRADIT AKO NIJE NEKI PROBLEM ZAMOLIO BI VAS

  ——

  a isto tako kad dođem do kraja izbaci mi neko učitavanje i piše ,,loading data,, i neće da se završi samo se nešto vrti u krug i ne može se završit,,pa hajde vi mooolim vas tu nešto probajte ako nije problem

  1. Možete zamoliti za pomoć osobu od povjerenja koja kroz taj postupak može proći umjesto vas. Pretpostavljam da će postupak potrajati jer dosta toga treba ispitati pošto YouTube/Google neće maknuti sadržaj samo iz razloga jer se nekome ne sviđa.

   To je sve što u ovom trenutku mogu savjetovati.

   Na ovom blogu dajem besplatne savjete kroz članke i koliko stignem u slobodno vrijeme odgovorim na komentare, ali za više od toga nemam vremena.

Komentari su zatvoreni.