Uobičajeni oblici negativnog sadržaja

Uobičajeni oblici negativnog sadržaja

Uobičajeni oblici negativnog sadržaja

Mnogi me pitaju kakav to sadržaj nekome može smetati na Internetu koji je pun raznih informacija što opet ovisi o tome koga se tiče taj negativan sadržaj. Bilo da se radi o pojedincu ili tvrtki za očekivati je barem malu količinu negativnog sadržaja bez obzira na to koliko dobar proizvod imate ili kako dobru uslugu nudite. Međutim, ako na vrijeme ne shvatite važnost sustavne brige o vašoj online reputaciji možete doći u situaciju da se mala količina negativnog sadržaja pretvori u lavinu a vjerujem da ne želite pustiti okolnostima da se brinu za ono što ste vi, ono što ste gradili godinama ili što tek želite postati.

Ako ste nova tvrtka koja tek kreće u proboj na tržište za očekivati je da će pažnja konkurencije biti usmjerena na vas. Ipak, ne mora sve ostati na pažnji nego će konkurencija pokušati na sve načine dovesti u pitanje vaš način rada, vašu kompetenciju, ili bilo što samo da vam u startu oteža uzimanje dijela tržišta. Negativan sadržaj ne mora imati realne osnove, ali potencijalni korisnik to neće niti mora znati – on samo želi informaciju.
Ipak, tu nije kraj eventualnim problemima. Svaki nezadovoljan korisnik može napraviti puno štete ukoliko ima namjeru da cijelom svijetu ispriča svoje negativno iskustvo koje ne mora biti strogo rezervirano za manjak kvalitete proizvoda ili usluge ali za očekivati je da ne možete zadovoljiti apsolutno sve potrebe svih trenutnih i potencijalnih korisnika. 99 pojedinaca koji o vašoj tvrtki misle sve najbolje neće vam pomoći ako postoji samo jedan nezadovoljan pojedinac koji ima više motivacije da svakodnevno piše novi sadržaj i ponavlja ga nebrojeno mnogo puta za razliku od prve skupine pojedinaca koji nemaju namjeru na sva zvona objaviti vijest kako su zadovoljni jer to se smatra pod normalnim.

U drugom slučaju vi ste pojedinac koji službeno nema tvrtku, ali znate svoj posao i vaše ime nosi određenu težinu u stručnim krugovima. Negativan sadržaj ne mora biti upućen direktno prema vama jer postoje ljudi koji obožavaju uz kavu dobru partiju trača te ih niti najmanje ne zanima o kome će što reći – bitno je da se priča, piše. Glasine su opasne i često daleko od istine što vas može postupno sve više udaljavati od cilja koji je dakako uspješan poslovni i privatni život.
Naravno da postoji i opcija kreiranja i puštanja u promet negativnog sadržaja (optužbe, kleveta,…) koji je direktno protiv vas, ne bira se ni mjesto ni vrijeme, u slučaju čega možete poduzeti legalne pravne korake.

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic Framework, ExpressJS

4 misli o “Uobičajeni oblici negativnog sadržaja”

 1. Podijeljenog sam mišljenja oko ideja koje iznosiš ovdje. Naime, konkurencija koja razmišlja o tome kako da te “zgazi” time samo pokazuje da te se boji, da si dobar i da oni imaju problem. Onih kojih se trebaš bojati na tržištu, nije konkurencija koja te “gazi” već oni za koji ni ne znaš da su konkurencija i koji se s tobom ne bave direktno 🙂

  S druge strane, nezadovoljan klijent definitivno ima više energije da ispuca svoje nezadovoljstvo nego ovi koji su zadovoljni da napišu / kažu nešto dobrog. Sasvim je OK da se nađe netko nezadovoljan, no u isto vrijeme je dobro tog nezadovoljnog iskoristiti za unapređenje svojih usluga i svog pristupa poslu. Otvoreni reći da si nešto “fuc* up” i pojasniti što i kako si poduzeo da se takve stvari više ne dese. Naravno, ako si kao davatelj usluge pogriješio. Za one dežurne “cvilidrete” nema rješenja i možeš skinuti gače za njih i dalje će drviti po istoj kozi – preostaje da s time živiš i ne sukobljavaš se s njima.

 2. Konkurencija je dobra,ali mislim da se treba aktivno boriti svim legalnim sredstvima protiv konkurencije koja krši pravila tržišnog natjecanja. U redu je izboriti se za sebe kvalitetom usluge ili proizvoda, ali ciljano blatiti suparnike i posvetiti se tome nije nešto za pohvalu.

  Što se tiče nezadovoljnog klijenta – naravno da se komentari upućeni od strane takvog klijenta mogu uzeti u obzir kod nastavka poslovanja, ali ipak nije loše skloniti ili ukloniti takav sadržaj. Uostalom, samim time što se poboljšava usluga ili proizvod biti će sve manje vidljivog mjesta za negativan sadržaj. Važno je biti svjestan toga i raditi svakodnevno na poboljšanju kvalitete kako proizvoda i usluga tako i komunikacije s klijentima.

 3. Previse vremena i energije koristiti na poteze konkurencije dovest cete samo u probleme. Zanemarit ces svoje korisnike, zanemarit ces svoje usluge i jednostavno nista od ozbiljnog posla. U konacnici, ako si tako dobar u poslu koji radis nema te kritike konkurencije koja te moze poljuljati.

  Naravno, RH trziste u nekim segmentima funkcionira na principu rodjacko-korumpiranih odnosa i neke stvari je nemoguce dotaknuti. No ako to znas i svijestan si tih stvari, onda se bolje ne bosti s njima. Bolje naci neku drugu stvar/posao/uslugu s kojom ces biti najbolji.

 4. Ako ja radim kao pojedinac onda naravno da moram rasporediti obaveze prema poslovanju ovisno o potrebama – nekada se negdje više da pažnje, negdje se oduzme, ali sve na način da u konačnici nikome ništa ne nedostaje. Ako je u pitanju tvrtka onda je stvar jednostavnija -angažiranje stručne osobe koja u dogovorenim vremenskim periodima pokazuje konkretne rezultate o čemu ovisi daljnji angažman ili prestanak istoga. Znači, svatko se brine za svoj dio i nitko ne bi trebao biti zakinut.

  Ovo drugo je više stvar percepcije pojedinca o sebi – jer ako netko dopušta da ga se lomi ili se lako predaje neće uspjeti u niti jednom području.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *