Google Sidewiki

Google Sidewiki

Google Sidewiki

Google Sidewiki  (Google Toolbar add-on) je još jedan servis iz širokog spektra servisa koji vam nudi mogućnost javnog iznošenja mišljenja o pojedinoj web stranici koju u tom trenutku gledate. U trenutku kada objavite svoje mišljenje ono će biti javno dostupno svima. Svi znamo da Google ima milijune korisnika i svi su oni potencijalni posjetitelji koji će imati mogućnost pročitati sva pozitivna, a pogotovo negativna razmišljanja vezana uz vašu web stranicu. Sve to vam može direktno utjecati na reputaciju.

Nekoliko je razloga koji idu u prilog činjenici kako se ne trebate brinuti zbog toga.

Kao prvo, Google Sidewiki je nova usluga kojoj će trebati određeno vrijeme da postane široko korištena i dovoljno zrela da bi se sadržaj ondje napisan uzimao kao referentan. Ipak, možda je upravo sada pravo vrijeme da preispitate sve greške koje bi mogle dovesti do rušenja reputacije prije nego Google Sidewiki postane sve ono što ne biste htjeli.
Sljedeća bitna stvar je obavezno instaliranje Google Toolbara kojeg većinom koriste napredni korisnici koji znaju iskoristiti sve njegove prednosti dok će obični korisnici negodovati na samu pomisao da Google uzima i dijeli podatke koje oni o nečemu i negdje objave. Tu već otpada velika skupina tzv. običnih korisnika, a sigurno je da neće niti svi napredni korisnici biti aktivni u korištenju Sidewikia.
Ali to nije sve. Postupak selekcije se nastavlja jer Google neće uzimati u obzir sadržaj novih korisnika ,odnosno onih korisnika koji su tek otvorili Google račun nego koristi poseban algoritam pomoću kojega rangira važnost pojedinog sadržaja. Da nije tako vi bi mogli u trenutku ljutnje otvoriti nekoliko računa i objaviti nebrojeno mnogo negativnog sadržaja o pojedinoj web stranici te se to isto može dogoditi u slučaju  da se radi o vašoj web stranici.
Jedna stvar koja mi se osobno svidjela je opcija da ukoliko ste vlasnik web stranice, a Google će sam prepoznati jeste li vlasnik trenutno otvorene web stranice, i objavite sadržaj o njoj on će biti u samom vrhu rezultata i sav sadržaj kojeg objavite će biti dostupan preko vašeg Google Profiles računa tako da imate pregled nad svime što ste do sada objavili.
Zadnja, ali ne manje vrijedna, činjenica  je  da Google Sidewiki ne mora nužno postati servis od opće važnosti te se može dogoditi da se još brže ugasi nego što je lansiran. To ovisi o svima nama koliko ćemo i hoćemo li uopće koristiti Sidewiki.

Dakle, sve ono gore su bile činjenice koje idu u prilog toga da se ne morate previše brinuti kada je riječ o reputaciji – a ako želite provjeriti koje još mogućnosti nudi Google Sidewiki kliknite ovdje. Međutim zabrinjava me mogućnost da Google Sidewiki postane idealna SPAM platforma pogotovo ako znamo da webmaster nema utjecaja nad svim objavljenim sadržajima. Kakva će biti SPAM kontrola ostaje tek za vidjeti.

Jeste li osobno probali Sidewiki i kakvo mišljenje imate o servisu?

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

5 misli o “Google Sidewiki”

  1. Inače koristim Operu, ali kad već imam instaliran Firefox morao sam probati Sidewiki za koji mogu reći da nije ništa specijalno. Servis koji na prvi dojam daje osjećaj ‘de ja vu’, a jedino što je novo je koncept tj. da nije izveden u obliku jedne središnje web stranice.

    E vidiš, podrška za više internet preglednika dala bi dodatan plus servisu jer tko zna koliko će korisnika odbiti instalirati Firefox samo zbog GS-a.

  2. Sama ideja i nije toliko loša. Pitanje je koliko će zaista biti objektivnih komentara svakog sajta. Takođe je bitna stvar kako neko posmatra vaš sajt? Da li će kao “stručno lice” komentarisati samu izvedbu i tehničke karakteristike(da se tako izrazim) ili će kao potpuni laik dati svoj sud o sadržaju. Mislim da bi Google nekako trebao razdvojiti ove dve stvari.

  3. Ideja kao ideja ne vrijedi ništa bez kvalitetne realizacije. Koliko sam čitao Google ima razvijen algoritam za vrednovanje svakog objavljenog sadržaja – sada samo treba čekati i vidjeti što to konkretno znači.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.