Knjige koje sam pročitao tijekom 2015. godine

Knjige koje sam pročitao tijekom 2015. godine

Prije nešto manje od godinu dana saznao sam za web stranicu Goodreads i odlučio se ondje registrirati. Cilj mi je bio jednostavno voditi evidenciju pročitanih knjiga, kao i knjiga koje tek želim pročitati, umjesto da istu imam u Excel dokumentu.  S vremena na vrijeme dobio bi želju napisati nešto više o nekoj od pročitanih knjiga na ovom blogu, ali kako trenutno nemam namjeru pretvoriti blog u knjižnicu a sebe u knjižnjičara od te sam ideje za sada odustao.

I tako, umjesto da svakoj pročitanoj knjizi posvetim cijeli blog post odlučio sam knjige pročitane u 2015. navesti u ovom blog postu. P.S. Ako imate za preporučiti neku knjigu ili podijeliti svoje iskustvo čitanja možete to učiniti u komentarima.

1.) Hard Time 2nd Edition: Banged Up Abroad Raving Arizona – Shaun Attwood

Shaun, rodom iz Engleske odlučio je potražiti sreću u SAD-u i loviti karijeru brokera pomoću koje je napornim radom, dio o napornom radu podsjeća me na priču Chrisa Gardnera i film The Pursuit of Happyness (2006)ubrzo došao do prvog milijuna na bankovnom računu. Vikendom se povremeno opuštao uz tablete ekstazija. S vremenom ih je kupovao sve više, sam organizirao partije, imao više od 100 suradnika, postao pohlepan, ostavio karijeru brokera i živio cca 10 godina skoro pa Scareface stilom života, zamjerio se mafiji,… Nije više mogao tako i rasprodao je sve pokušavajući vratiti život u normalnu ne znajući da policija zadnjih 5-6 godina vodi opsežnu istragu protiv njega. Biva uhićen, dvije godine u pritvoru čekajući presudu i osuđen na 9,5 godina zatvora.

Radnja ove knjige tiče se upravo središnjeg dijela, koji ga je pretvorio u to što je sada – autor, pisac i motivacijski predavač, od uhićenja do čekanja presude i premještaja u zatvor. Kako se snašao, što je sve prošao, kako se prilagodio novom životu i sve ostalo nalazi se u ovoj knjizi koja je pisana na jednostavan način i laka za čitanje.

Više o autoru i njegovoj priči možete saznati čitajući njegov blog Jon’s Jail Journal koji je vodio iz zatvora. Sigurno se pitate kako je iz zatvora mogao voditi blog u kojemu je pisao o lošim životnim uvjetima pritvorenika koji čekaju suđenje i presudu? Odgovor se nalazi u dokumentarnom filmu Locked Up Abroad: Raving Arizona | National Geographic.

2.) Return from Tomorrow – George G. Ritchie, Elizabeth Sherrill

George je kao 20-godišnji vojnik umro u vojnoj bolnici i bio mrtav 9 minuta. Jesu li tih 9 minuta bili plod halucinacija ili stvarno iskustvo blisko smrti ostaje svakom čitatalju da zaključi. Ipak, iskustvo koje je George tada doživio obilježilo mu je čitav život.

Radnja knjige, koja me u svojem središnjem dijelu pomalo podsjeća na film Scrooged (1988), odvija se u njegovoj ordinaciji gdje kao psihijatar prima pacijente i jednom od njih koji je bolovao od raka te imao još par mjeseci života odluči prepričati svoje iskustvo iz mladih dana. Inače o tom iskustvu nije govorio svakome jer ga svatko nije mogao shvatiti.

Ovo je prva knjiga o bliskom iskustvu sa smrću koju sam pročitao. Bila je jednostavna za čitanje tako da sam ju pročitao u jednom čitanju.

3.) U potrazi za Staklenim gradom – Željko Malnar, Borna Bebek

Ovu sam knjigu htio pročitati još 2004. kada sam počeo aktivno pratiti Noćnu moru. Iako sam znao za neke njegove životne avanture poput vođenja ekspedicija i života u Indiji, bilo je zanimljivo upoznati Malnara na jedan drugačiji način od onoga kakvim se prikazivao svake subote.

Dijelovi knjige, pogotovo u početku, znali su biti pomalo naporni za čitanje jer nisam rođeni matematičar (p.s. kada budete čitali knjigu znat ćete na što mislim). Dok je Malnar pripremao video materijale Bebek je pisao tekst koji će te materijale pratiti u montaži i produkciji. Ti su mi se materijali ponekada činili kao da ih je pisala pametna osoba koja raspolaže s hrpom znanja i činjenica koje želi iskoristiti na jednom mjestu, u jednoj knjizi i sve ih dovesti u međusobnu vezu, kao da nikada više u životu neće imati priliku pokazati svoje znanje. Ipak, knjiga otvara i proširuje vidike jer je puno više od putopisa.

Želim posebno izdvojiti dva citata iz knjige, jedan s početka “Stakleni grad – jesam li ga osjetio? Jesam li ga našao? Kuda me to vodi život?” koji me podsjeća na pitanja koja si je Tony Soprano nekoliko puta postavio “I mean, who am I? Where am I going?” i jedan s kraja knjige “Svatko ima svoj Stakleni grad, svaka osoba, svaka nacija, svaka ideologija, religija. … Tražiti Stakleni grad značilo je tražiti svoj ideal, tražiti sebe.

4.) The Pursuit of Happyness – Chris Gardner

Prije nekoliko godina pogledao sam istoimeni film, koji me puno više pogodio, i zbog toga cijelo vrijeme u glavi imao slike iz filma. Ipak, film se dotiče samo malog dijela knjige – možda tek jedne petine.

Knjiga prati Chrisa od razdoblja prije njegova rođenja pa sve do životnog i poslovnog uspjeha.  Ovo je knjiga o životu u kojoj se svatko može pronaći jer svi prolazimo kroz neke životne poteškoće. Gledajući njegove početke malo tko bi mu dao ikakve šanse za uspjehom, ali on je ipak uspio. Kako? Što ga je vodilo i motiviralo? Koliko znači bezuvjetna roditeljska ljubav? – Saznajte u knjizi.

5.) 7000 dana u Sibiru – Karlo Štajner

Ne postoji knjiga koju sam više želio pročitati i o kojoj sam više toga čuo od ove. Ranije bi uvijek zastao s početkom čitanja zbog velikog broja stranica, ali jednom kada sam počeo znao sam da skoro 700 stranica predstavlja samo broj. Ono što mi i dan danas nije jasno je što sam čitao verziju od 650 stranica dok sam online pronalazio samo verzije od cca 450 stranica.

Čitajući “7000 dana u Sibiru” sjetio sam se i knjige “Ništa lažno” koju je napisao Predrag Matić Fred te sam mogao povući neke paralele. Svako vrijeme nosi svoju patnju. Također, nekoliko puta mi je, prilikom opisivanja ispitivanja, pao na pamet i skeč Željka Pervana pod nazivom “Ispitivanje Hrvata u Vojvodini 1991.“, iako u knjizi nema mjesta humoru.

Karlo Štajner preživio je nemoguće kao i još milijuni ljudi. Sadržaj knjige može se promatrati kao njegova osobna patnja, ali i kao prikaz jednog mračnog dijela povijesti (Soviet Gulag 1930s).

6.) Povratak iz Gulaga – Karlo Štajner

Kada sam završio s čitanjem knjige “7000 dana u Sibiru” saznao sam da postoji i nastavak. Morao sam ga nabaviti i pročitati očekujući nove informacije.

Ova knjiga služi kao nadopuna prethodnoj knjizi iako bi se po nazivu moglo pomisliti da se tiče samo razdoblja autorova života nakon povratka iz Gulaga. Sadržaj nema neku posebnu strukturu i moguće je da u nekim dijelovima bude naporan za čitanje, pogotovo ako vas ne zanimaju povijest i politika.

Uglavnom, ako ste pročitali “7000 dana u Sibiru” pročitajte i ovu knjigu. U suprotnom činit će vam se kao skup nasumično nabacanih priča i neće pružiti pravu vrijednost.

Sljedeći citat daje materijala za razmišljanje i svaki put mi padne na pamet kada netko kaže ‘na mladima svijet ostaje’.

“Utjeha je njemačka omladina. Iz razgovora s mnogim mladim ljudima zaključio sam da traže drugčiji put od onoga kojim su kročili njihovi očevi. Ta omladina vjeruje u budućnost u jednoj zaista demokratskoj Njemačkoj.”

7.) Naprijed natrag!: Zbirka tipskih stranačkih programa – Predrag Raos

Prva Raosova knjiga koju sam pročitao, ali ne i posljednja, iako mi ova na prvu i nije baš sjela. Najbolja stvar kod knjige su mi korice tj. njihov dizajn. Prilikom čitanja nekoliko puta mi je palo na pamet ‘o čemu ovaj piše!?‘, ali sve je bolje išlo kada sam upalio mozak i prisjetio se da se radi o žanru parodije, na što u ovom obliku nisam navikao.

O Raosu sam najviše imao prilike čuti i vidjeti u Malnarovoj Noćnoj mori.  To me je u konačnici i navelo da pročitam neke od njegovih knjiga.

Da je Raos rođen u novije vrijeme bio bi definitivno vrhunski bloger. I mora mu se priznati da zna što piše iako to svima neće, barem ne na prvu, sjesti.

8.) Ekonomija zahvalnosti (The Thank You Economy) – Gary Vaynerchuck

Kada sam počeo čitati knjigu prva stvar zbog koje sam požalio je činjenica što sam kupio hrvatsko umjesto izdanja na engleskom jeziku. Mišljenja sam da je  glavna misao mogla biti sažeta u jedan blog post. Ako ne znate baš ništa o korištenju društvenih mreža u poslovanju nabavite si i pročitajte ovu knjigu, u suprotnom nađite nešto konkretnije.

Posebno bi ovu knjigu preporučio vlasnicima malih tvrtki i obrtnicima koji žele aktivnije koristiti društvene mreže u poslovanju.

Sadržaj knjige mogu usporediti s predblagdanskim generalnim čišćenjem i uređivanjem kuće kada si kažete ”e od sada sve stavljam na svoje mjesto, stolica više neće služiti kao odlagalište majica, daljinski će uvijek biti na stolu ispred TV-a i svaki tjedan ću raditi backup podataka na računalu” i onda to tako traje tjedan dana, pa kasnije opet sve po starom. Iako se ono razmišljanje za vrijeme čišćenja činilo logičnim brzo se krene putem starih navika. Tako je i s usvajanjem metoda navedenih u knjizi. Dok ju čitate imat ćete dojam ”pa ja ovo sve znam, logično je, idem objaviti post na Facebooku” i onda budete aktivni tjedan dana, vidite da nema povećanja prodaje i odustanete od svega. Čuvajte si ovu knjigu kao podsjetnik. Koliko god se na prvu činila ispraznom dajte joj priliku.

 9.) Leadership the Hard Way – Dov Frohman, Robert Howard

Knjiga koja vas neće naučiti kako biti lider, vođa, ali će vam ispričati priču kako je Dov Frohman to postao. Svaki lider ima svoju priču, ovo je jedna od njih.

Kada netko postavi pitanje “Kako si postigao to što si postigao?” automatski smatra da imate strogo definiran cilj i smjer u životu i da okolnosti ili sreća tu ne igraju ulogu. Žele popis koraka koje je potrebno napraviti da bi se nešto postalo ili postiglo. Tako nešto ne postoji. Ova knjiga je dokaz tome. Splet okolnosti, iskustva iz djetinjstva, okolina pa i sreća ono su što u konačnici neku osobnu čini takvom kakva je jer život je puno više otkrivanje načina kako se nositi sa stalnim promjenama nego jednokratno određivanje dugoročnih ciljeva i njihovo dostizanje.

10.) The Lean Startup – Eric Ries

Prvi put sam se susreo s ovom knjigom na jednom predavanju (2013.!?) na EFOS-u kada je Željko Riha svima preporučio da istu pročitaju. Iako je knjiga suhoparna nudi koristan sadržaj i drugačije načine i metode gledanja na startup svijet. Kako i sam autor kaže – ne trebate očekivati gotove recepte koje ćete kopirati u svoje poslovanje, iako vam nitko ne može zabraniti da to učinite, nego tek okvire koje možete prilagoditi svojim potrebama. Ovo je knjiga koja će vam definitivno dati materijala za razmišljanje i možda vas motivirati da se pokrenete.

“Ne postoji sigurno ništa toliko beskorisno kao jako učinkoviti rad na nečemu na čemu se uopće ne bi trebalo raditi.”

11.) Start-Up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle – Dan Senor, Saul Singer

Ako pratite poslovno-tehnološko-ekonomsku scenu morali ste primijetiti da Izrael u njoj igra poprilično veliku ulogu. Ovo je knjiga koja će vam dati odgovor na pitanje – Zašto je to tako?
Sve ono što se u Hrvatskoj niti danas ne radi u Izraelu se radilo prije nekoliko desetaka godina unatoč stalnim ratovima ili izloženosti prijetnjama istim. Takva nestabilna okolina čovjeku daje dvije mogućnosti – da se povuče ili da sve od sebe kako bi uspio unatoč svemu.

Uspjeh neke države ne ovisi samo o odličnoj infrastrukturi nego najviše o ljudima koji su spremni dati sve od sebe kako za osobni napredak tako i za  napredak svoje okoline, društva, države.

Ova se knjiga odlično nastavlja na “Leadership the Hard Way“.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.