Znate li gdje ste sve registrirani, gdje i koje tragove ostavlja vaš digitalni identitet?

Znate li gdje ste sve registrirani, gdje i koje tragove ostavlja vaš digitalni identitet?

U današnje vrijeme Weba 2.0 (3.0!?) i društvenih mreža svakodnevno se susrećete s nekoliko desetaka web stranica koje od vas zahtijevaju da se na njih registrirate i nikada nije bilo jednostavnije dovesti se u situaciju da se kroz neko vrijeme registrirate na nekoliko stotina web stranica, s vremenom zaboravite na njih, a one vas na to podsjete u za vas nezgodnom trenutku.

Upravo zbog toga poželjno je da vodite evidenciju svih registracija koje svakodnevno obavljate. Zapišite podatke poput URL-a, korisničkog imena i lozinke, e-mail adrese korištene za registraciju, datuma i sata registracije.

Na taj način uvijek ste u toku s vašim digitalnim tragovima i možete kvalitetnije upravljati vašim digitalnim identitetom. Također, umanjujete mogućnost da negdje slučajno naletite na davno registrirani profil ili još gore da netko drugi naleti na vaš registrirani profil za koji ste zaboravili i kojega više ne želite da postoji.

Povremeno možete proći kroz popis koji ste marljivo sastavljali i revidirati do tada učinjene registracije na način da uklonite profile sa onih stranica na kojima više ne želite sudjelovati. Linkove na te stranice nemojte odmah križati s popisa nego ih ostavite još neko vrijeme kako biste mogli izvršiti provjeru i potvrditi da je profil zaista uklonjen.

Ako na nekoj web stranici tj. web servisu ne postoji mogućnost da samostalno uklonite svoj profil dovoljno kontaktirati korisničku podršku i zatražiti uklanjanje profila. U dosta slučajeva izaći će vam u susret. Primjer:

We can certainly help you in deleting your user account, if you could reply us to this e-mail from your registered e-mail address in our database. This step is to make sure that we are getting the account deletion request from the right person. Please also provide us the account user names which needed to be deleted. It would also be helpful for us if you could provide the reason(s) for deleting your account.“, tj.
Thanks for your confirmation and also providing us the reason for account deletion. Your account ‘XYZ’ has been marked for deletion from our servers. It will be deleted during our next scheduled maintenance.

Biti će i profila koje samostalno nećete biti u mogućnosti ukloniti, međutim u takvim slučajevima zna se dogoditi da dotična web stranica jednostavno prestane s radom pri čemu možete dobiti e-mail sličnog sadržaja i tada ste spremni za brisanje URL-a te stranice na svojem popisu.”Your account will be deleted together with all your recordings, friends, subscribers and other status information. This is the last and final notice.

Jeste li do sada vodili evidenciju web stranica na kojima ste registrirani?

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Jedna misao o “Znate li gdje ste sve registrirani, gdje i koje tragove ostavlja vaš digitalni identitet?”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.