Dvije tri riječi o kontekstu digitalnog sadržaja

Dvije tri riječi o kontekstu digitalnog sadržaja

Danas je jednostavnije nego ikada prije objaviti nešto na Internetu. To sve češće biva impulzivno jer sadašnja tehnologija to omogućava bez potrebe da o tome puno razmišljamo. Dovoljno je uzeti smartphone i cijeli svijet nam je na raspolaganju. Upravo je ta sve jednostavnija uporaba tehnologije uzrok gubitku kontrole nad kontekstom. Zapravo, nemamo više vremena niti reagirati.

Prije nekoliko godina i postavljanje jedne slike na Internet zahtijevalo je ulaganje dodatnog napora u vidu prebacivanja slike na računalo i onda dugog uploada pa slanja poveznice na sliku ljudima kojima istu želimo pokazati. Tada je to značilo i više kontrole pa i mogućnost da tijekom tog procesa odustanemo, te veća mogućnost da određeni sadržaj držimo u prikladnom kontekstu koji zapravo može shvatiti samo uži krug osoba.

Situacija je takva da nam kontekst određuje netko drugi kao npr. popularni Internet meme, 9GAG ili reddit. Tada se kompletna slika mijenja, pri tome ne mislim na grafičke izmjene na slici, te se uslijed bujice lajkova, dijeljenja i sl. stvara novi kontekst oko kojega se onda gradi nešto sasvim drugo. I ne, nije ovo trenutak kada smo izgubili kontrolu nad kontekstom.  Problem se javlja u trenutku kada nešto objavimo jer naš kontekst u tom trenutku nestaje.

Živimo li u svijetu bez konteksta i bez prava na grešku?

Usko vezano uz nedostatak konteksta je i pozivanje na linč, online uznemiravanje, virtualno zlostavljanje i sl. pri čemu se opet vraćamo na impulzivnost, jer nitko se ne pita koliko je istine u tome što je objavljeno i o čemu se raspravlja nego se reagira u trenutku. Ovo je jedna od posljedica nedostatka konteksta.

Ovdje čak ne mora biti slučaj, a najčešće i nije, da nešto osobno objavimo nego to netko drugi učini za nas. Tada stvari izmaknu kontroli, gubi se fokus i umjesto da se raspravlja o konkretnom slučaju te ispituju činjenice stvaraju se dvije strane. S jedne osoba koja se mora braniti, a s druge strane horda ‘ratnika’ koji žele istjerati pravdu. Čak i da se ‘dokaže’ da je linč usmjeren prema pogrešnoj osobi sve ostaje trajno zabilježeno. Nećemo biti ‘oni za koje se dokazalo da nisu ukrali sliku‘ nego ‘oni za koje se misli da su ukrali sliku‘.

Možemo li imati kontekst pod kontrolom? Da, ako sadržaj nekome šaljemo ciljano. Ne, jer ni to nije garancija da sadržaj neće vidjeti netko treći.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.