Želite pokrenuti Startup? Jeste li pokrenuli sebe?

Želite pokrenuti Startup? Jeste li pokrenuli sebe?

S obzirom da je u tijeku Software StartUp Academy imam priliku susretati se s osobama koje imaju ideje, određeni set znanja i vještina, koji žele nešto pokrenuti, imaju entuzijazam i guraju naprijed. Međutim, trebaju jače poraditi na međusobnom upoznavanju i povezivanju. Tome se pokušalo doskočiti na LinkedIn grupi gdje se u jednoj temi sudionici akademije imaju priliku predstaviti jedni drugima. To je pravi put i prvi korak prema stvaranju timova koji će kasnije zajedno raditi na ostvarenju ideja. Prava je šteta biti među tom količinom svježih umova i ne znati tko stoji ili sjedi pored tebe.

(Iz)gradite i definirajte sebe. Dopustite drugima da vas upoznaju.

2013. je godina, Internet više nije novi medij. Podrazumijeva se da ste domaći na tom terenu. “Ako nisi na webu, ne postojiš.

Damir Sabol i Berislav Lopac složni su u jednom, a to je da nisu bitne ideje nego tim i realizacija. Damir Sabol je na prvom okupljanju poslovnih anđela rekao “Ne investira se u ideje, one su besplatne, jeftine“, a Berislav Lopac zaključio “Bitan je tim“.

Sve to ide u prilog činjenici da se mora znati tko ste, što radite, što znate, što ne znate, što želite naučiti i sl. Potencijalni suradnici, investitori, klijenti, kupci i slučajni putnici namjernici žele znati tko ste vi ili konkretnije rečeno moraju znati koje su vaše sposobnosti, vještine i znanja. U svakoj fazi razvoja Startupa postavljat će se pitanje ‘Tko je to pokrenuo?‘, ‘Tko stoji iza ovoga?‘. Vi u konačnici prodajete Startup, a ne on vas.

Sjetio sam se predavanja koje je prije nekoliko godina održao Igor Vuksanović na FER-u i koje je na tragu teme ovog blog posta. Ukratko, Vuksanović kaže sljedeće ”Osnujte tvrtku a kada dođe ideja vi tada ne možete se misliti o tome da trebate osnovati tvrtku, nemate vremena za bavit se birokracijom, nemate vremena za upoznavanjem sa svim onim što nosi tvrtka… Dakle, što prije osnovati tvrtku da imate pripremljeno sve, da ste riješili birokraciju, da ste riješili administraciju, da ste se upoznali općenito kako funkcionira tvrtka. A kad dođe jedna ideja, kada dođe jedan proizvod onda ćete sve imati spremno…”.

U tom smjeru trebate ići i kada je u pitanju vaša online prisutnost. Stvorite si temelje, budite aktivni i jednog dana kada vam se stvori prilika, ili si stvorite priliku, za nešto više biti ćete spremni. Drugi će znati tko ste, vi ćete znati tko su oni i prilike za suradnju doći će same po sebi.

Imate li već kakve poslovne ideje? Kako biste sebe definirali u nekoliko riječi? Koliko vam je teško pronaći poslovne partnere koji posjeduju znanja i vještine koje vi nemate?

Ovo je samo jedan kut gledanja na temu. Budite slobodni napisati svoje mišljenje u komentarima.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *