Poslovni web

Poslovni web

Poslovni web

U poslovnoj komunikaciji najvažnija stvar je znati kome se obraćate, što time želite postići, voditi evidenciju uspješnosti pojedinih komunikacijskih kanala i na kraju znati se prilagoditi svakome pojedinom aspektu te komunikacije.
Mnogi pogrešno smatraju da se poslovna komunikacija odnosi samo na kontakt između dvije ili više osoba na razini verbalne ili neverbalne konkretne komunikacije, ali da nije tako možemo vidjeti na primjerima komercijalnih ili prezentacijskih web stranica gdje se istovremeno obraćate velikoj skupini potencijalnih korisnika bez obzira gdje se oni nalazili.

Na prezentacijskim web stranicama pronaći ćete informacije o osnovnoj djelatnosti tvrtke, predstavljanje proizvoda ili usluga, osobne i kontakt podatke direktora, managera ,voditelja sektora prodaje, marketinga,… i možda njihove slike te postoji velika mogućnost da su te iste stranice prevedene na nekoliko svjetskih jezika. S druge strane komercijalne web stranice nude vam mogućnost direktne narudžbe proizvoda ili usluga te traže od vas da se angažirate i izaberete nešto iz ponude odnosno ne zaustavljaju se samo na prezentaciji.

Sadržaj stranica
Ovo je nešto bez čega se ne može i sve treba biti prilagođeno jednostavnoj prezentaciji sadržaja. Aktivno treba raditi na novom sadržaju jer Internet je medij koji stalno traži i nudi nešto novo. Ipak, važnost treba dati posjetitelju koji neće biti oduševljen ako nekoliko puta posjeti stranice koje su svaki put jednake i na kojima je očito da od svojeg nastanka nisu uređene. Ne opterećujte sadržaj nepotrebnim detaljima poput gif animacija jer proizvest ćete kontra efekt (pravilo – manje je više) jednako kao i sa mrtvim linkovima koji nigdje ne vode.

Marketing i oglašavanje
Vjerujem kako ste odmah pomislili na velike iznose koje je potrebno platiti za tu svrhu, možda u glavi imate slike oglasnih panoa, AdSense ili Etarget oglasa, reklame na radiju ili TV-u,… u biti reklame kojima će nakon nekog vremena trebati obnoviti funkcionalnost kako bi bile vidljive, ali ja ne mislim na to. Pobrinite se da web adresa vašeg poslovnog weba bude vidljiva na svakom materijalu koji koristite u firmi bilo da se radi o fasciklima, memorandumima, posjetnicama, dopisima, prospektima, računima, oglasima,… Također adresu poslovnog weba možete staviti na službene automobile i na poslovne poklone bilo koje vrste. Da ne bi sve ostalo na offline oglašavanju koristite društvene mreže, forume i ostale web forme na kojima možete ostaviti link svoje poslovne web adrese.

Optimizacija i dizajn
Uzalud vam svaki dan novi sadržaj ako je on nečitljiv ili se do njega teško dolazi. Posvetite pažnju optimizaciji za nekoliko najkorištenijih web preglednika (Opera, Mozilla,…) tako da se ne bi našli u neugodnoj situaciji da vam se potencijalni klijenti žale na presitna ili prekrupna slova, odrezan sadržaj, mutne slike i sl. Shodno tome imajte na umu da nemaju svi brzi pristup internetu i pazite na brzinu učitavanja jer ne želite izgubiti potencijalne klijente koji više nisu imali vremena čekati. Dizajn će vam poslužiti u svrhu kreiranja vizualnog identiteta ili prenošenja istoga iz offline medija.

Statistika
Bez ovoga ne možete znati koliko uspjeha ste postigli na određenom području niti možete znati koja područja su vam suvišna ili ne daju dovoljno dobre rezultate. Jednostavno morate znati koje su to ključne riječi i web adrese koje vode posjetitelje do vaše poslovne web adrese. Pomoću tih podataka možete saznati koji su vaši proizvodi najzanimljiviji i koje usluge su najtraženije te planirati nove poslovne poteze.

Morate znati da svaki od ovih koraka, ukoliko koristite samo jedan od njih, neće dati dobre rezultate nego je potrebno spajanje više različitih metoda i načina tzv. sinkretizam.
Kako na osnovu verbalne ili neverbalne poslovne komunikacije gradite i održavate vlastitu ili reputaciju tvrtke vi pomoću kvalitetnog poslovnog weba radite isto.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *