Neverbalna poslovna komunikacija

Neverbalna poslovna komunikacija

Neverbalna poslovna komunikacija

Imali ste poslovni sastanak, pričali cijelo vrijeme pokušavajući uvjeriti sugovornika u vašu kvalificiranost, ali onda nastupa šok jer ste upravo odbijeni. Poslovna komunikacija odvija se i neverbalno što vas je najvjerojatnije dovelo do gubitka još jedne poslovne prilike. Nastavite čitati kako bi naučili koje greške ne smijete ponavljati odnosno kako bi se trebali ponašati.

Neverbalni znakovi uključuju izraze lica, ton glasa, geste, položaj tijela, pokret, dodir i pogled.
Prvi dio neverbalne komunikacije odnosi se na naglašavanje onoga o čemu govorite ili u pokušaju da umanjite manjak vokabulara, drugi dio služi za izražavanje subjektivnih stavova nakon što ste rekli sve važne činjenice potrebne za nastavak razgovora dok treći dio služi za izražavanje emocionalnih stanja. Sve to čini jednu cjelinu jer važno je znati da neverbalni znakovi nisu jednoznačni te ih je potrebno kombinirati kako bi se postigao cilj tj. vodila uspješna poslovna komunikacija.

Profesionalna neverbalna komunikacija

Prije sastanka odlučite u kakvoj ćete odjeći doći jer time pokazujete kako percipirate sebe i kako želite da vas drugi vide. Na samom početku sastanka nabacite osmijeh na lice i pružite ruku čiji stisak će biti čvrst i odlučan. Sjednete uspravno nasuprot sugovornika na udaljenosti od cca metar i pol čime mu dajete potreban prostor, opušteni ste i mirni. Na licu i dalje stoji lagani osmjeh, čelo je opušteno a obrve su mirne. S lica vam se može isčitati vedrina i otvorenost. Gledate sugovornika u oči, pratite njegove pokrete i kimanjem glavom potvrđujete da razumijete o čemu govori te želite da nastavi. Kada dođe vrijeme da nešto kažete govorite polako i razgovjetno, pravite pauze i držite se teme. Ruke su opuštene i mirne dok ste istovremeno energični i puni entuzijazma čime pokazujete svoju zainteresiranost za temu o kojoj se govori. Noge su također mirne, okrenute u smjeru sugovornika te pozicionirane u širini ramena.
Kada je sastanak gotov ustajete, opet pružate ruku čiji stisak će biti čvrst i odlučan, gledate sugovornika u oči te izražavate nadu u uspješnost sastanka.

Neprofesionalna neverbalna komunikacija 

Na sastanak ste došli poprilično neuredni i jasno pokazujete da vam je svejedno kakav će biti ishod. Jednu ruku mlohavo pružate sugovorniku dok ga drugom držite za rame i time ograničavate njegove kretnje, pri tome ste hladni, nepristupačni i napeti. Sjednete gotovo pred lice sugovornika ne dajući mu time potreban prostor, čelo vam je namršteno, lice namrgođeno, obrve stisnute a usne nepomične. Pod svaku cijenu izbjegavate pogled sugovornika, ne gledate ga u oči te u tom trenutku listate svoje papire, vadite laptop iz torbe,… glavu se niti ne trudite podići. Nakon što je došlo vrijeme da nešto kažete, u razgovoru za koji ste otvoreno pokazali da vas ne interesira, govorite brzo, ne koristite pauze, ton glasa podižete do granice deranja i ne pokušavate dati naglasak na bitno niti ste spremni pokazati osmijeh. Shvatili ste da je potrebno gledati sugovornika u oči, ali sada nepomično buljite. Iako i dalje pričate u vjetar, mašete rukama nakon što su cijelo vrijeme bile prekrižene ili ste se igrali o olovkom. Noge tu nisu iznimka jer njima lupkate, pokušavate uhvatiti ritam koji samo vi čujete i to sve prije nego ih prekrižite i okrenete prema izlazu čime pokazujete kako želite što raniji završetak sastanka. Nakon toga ustajete, brzo i mlohavo pružate ruku sugovorniku te ga ne stignete pogledati u oči od silne žurbe da što prije odete.

Prema Wikipediji neverbalna komunikacija je način kojim ljudi komuniciraju bez riječi, bilo namjerno ili nenamjerno. Neverbalno ponašanje se koristi za: izražavanje emocija, pokazivanje stavova, odražavanje osobina ličnosti i poticanje ili mijenjanje verbalne komunikacije.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *