Poslovna komunikacija

Poslovna komunikacija

Poslovna komunikacija

Prema Wikipediji, poslovna komunikacija je komunikacija koja se koristi za promicanje proizvoda, usluga ili organizacija; prijenos informacija unutar poslovnog svijeta; korištenje u pravne i slične svrhe.

Nebitno razgovarate li, pišete pismo, šaljete e-mail, telefonirate ili čitate, vi komunicirate.
Koliko god se trudili pisati gramatički ispravno ili se tako verbalno izražavati važno je naglasiti da komunicirate i neverbalno. Na taj način prezentirate sebe, ali i tvrtku u kojoj ste zaposleni.

Bez kvalitetne komunikacije ne možete napredovati u poslovanju čega ste vjerojatno svjesni no vrlo lako se može dogoditi neuspjeh. Važno je komunicirati krajnje profesionalno, dosljedno, točno, uredno i kvalitetno. Svaki put kada nastupite na taj način vi stvarate pozitivnu sliku o sebi i tvrtki kojoj pripadate. S druge strane ako ste neuredni, nemarni, netočni i brzopleti ostavljate negativan dojam što će se sigurno odraziti na poslovanje.

Poslovna komunikacija ima dva temeljna oblika od kojih se jedan tiče osobno vas i načina na koji komunicirate tj. vaš osobni stil i odnos prema komunikaciji (formalna ili neformalna komunikacija, za vrijeme ili izvan radnog vremena) dok se drugi tiče vaše funkcije odnosno položaja u hijerarhiji što znači da se takav vid komunikacije temelji na zajedničkim stavovima, odlukama i znanjima.

Također, poslovna se komunikacija može realizirati unutar tvrtke ali i izvan nje. Kada je riječ o komunikaciji unutar tvrtke većinom se radi o procesima u kojima je potrebno realizirati određeni plan što znači da je nužno sudjelovanje svih struktura. Primaju se upute, šalju povratne informacije i na kraju te iste informacije stoje na raspolaganju zaposlenicima koji ju međusobno moraju dijeliti kako bi svi bili upoznati sa trenutnim stanjem stvari. Kada je komunikacija unutar tvrtke uspješna tek se onda može krenuti na onu izvan nje gdje većinom nastupa pojedinac koji predstavlja proizvod ili uslugu.

Prije nego se počnete ljutiti ako vas netko nije dobro shvatio pokušajte preispitati sebe i shvatiti drugu osobu jer ne razmišljamo svi na isti način. Kvalitetna poslovna komunikacija najviše se vidi u sposobnosti da ovladate samim sobom i uspijete prenijeti informaciju na najbolji mogući način kako bi vas sugovornik shvatio.

Sposobnost kvalitetne poslovne komunikacije ne stječete rođenjem nego učenjem i stalnim radom na sebi.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

2 misli o “Poslovna komunikacija”

  1. Postovani,

    Molim da mi pomognete oko sljedece situacije:

    Direktor dobije dokument od klijenta e-mailom. Mail prosljedjuje meni da ga zaprimim. Primjecujem da podatci na dokumentu nisu ispravni. Sto mi je činiti? Direktno kontaktirati klijenta i zamoliti ga ispravan dokument ili direktoru ukazati na nepravilnost i zamoliti direktora da ih trazi ispravan dokument?

    Hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *