Kultura komunikacije

Kultura komunikacije

Kultura komunikacije

Mnogi me pitaju zašto toliku važnost dajem sadržaju koji pišem na web-u, a glavni im je argument da sadržaja ima jako puno i zašto bi netko čitao baš ono što sam ja napisao. – A zašto ne bi? Konkretno se misli na komunikaciju putem komentara na blogovima, putem postova na forumima i sl. Uostalom nije bitno gdje se što piše nego na koji način jer web pamti i zbraja. Kada se nekome obraćam putem komentara onda mi je bitna komunikacija u tom trenutku i s tom osobom bez primisli što će reći netko sa strane što ne znači da ne mogu u isto vrijeme na različite načine komunicirati s različitim ljudima.

Koliku važnost vi dajete sadržaju napisanom na webu, imate li više različitih pristupa za različite tipove osoba?

Ovdje postoji jedan zanimljiv fenomen. Neiskusni korisnici dođu do informacije za koju misle da će biti zanimljiva većoj skupini ljudi, objave istu s željom da posjetitelji dođu baš do njih i komentiraju (radilo se o blogu ili temi na forumu tj. društvenoj mreži), a kada nehotice objave nešto što im ne ide u prilog koriste izgovor ‘ionako to nitko neće čitati’. Meni se to čini kao guranje glave u pijesak (ako zažmirim nitko to neće vidjeti).
Svaka od tih situacija gradi vaš identitet, vašu reputaciju i nije loše malo razmisliti prije nego nešto objavite.

Ako sadržaj objavljujete na domaćem jeziku morate biti svjesni činjenice da će ga prije pročitati netko iz domaćeg govornog područja nego netko s drugog kraja svijeta pa shodno tome reakcije koje mogu uslijediti će puno direktnije utjecati na vas pošto su osobe koje vas čitaju u vašoj neposrednoj blizini, živite s njima ili radite, vođa ste čopora kojeg i dalje želite imati pod nadzorom ili ste dio čopora i ne želite biti odbačeni.

Netko vas je neosnovano javno prozvao uz hrpu psovki i uvreda, želite vratiti istom mjerom – razmislite još jednom. Mislite li stvarno da će svaki idući posjetitelj znati koja je ‘prava’ strana, da će ga biti briga i da ćete dobiti javno priznanje zato što ste se zauzeli za sebe? Ako je odgovor ‘da’ onda pogrešno mislite i kada bi tako reagirali svaki put ne bi daleko stigli. Istina, gradili bi reputaciju i dalje ali na potpuno krivim temeljima te postoji mogućnost da trajno izgubite kredibilitet i postanete samo još jedan od primjera kako ne treba reagirati.

Nekoga će možda impresionirati određena doza agresije u vašem online nastupu, ali osoba koja ima potrebnu dozu samokontrole daleko će veći respekt dobiti od okoline. Na kraju, znamo tko na prvu reagira agresivno – osoba bez argumenata.

Ako želite suradnju morate surađivati, ako želite komunikaciju morate komunicirati, ako želite nešto dobiti morate nešto i dati, ako želite poštovanje morate ga zaslužiti – što god da želite morate se izboriti za to, a riječi su tu da vam pomognu.

Jasna, direktna i nedvosmislena poruka -> Piši što hoćeš, ali budi spreman i preuzeti odgovornost za napisano!

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *