ionic2 push notifikacije android

Ionic 2 – Push notifikacije za Android

Push notifikacije postaju sve popularnije i nisu više rezervirane samo za nativne mobilne aplikacije. U ovom ćemo blog postu proći kroz proces postavljanja Ionic 2 aplikacije za primanje push notifikacija.

Što se tiče slanja push notifikacija to smo obradili u blog postu pod nazivom Node.js API za slanje Push notifikacija. To je samo jedan od načina kako slati push notifikacije i ako vam djeluje komplicirano ili vam se jednostavno ne sviđa uvijek možete koristiti nešto od sljedećeg: Ionic Cloud, Pushwoosh, OneSignal,…

Instalacija Push plugina

Nakon što smo postavili Ionic 2 projekt možemo dodati Push plugin pomoću naredbe:

SENDER_ID ćete pronaći u Google Firebase sučelju na adresi https://console.firebase.google.com/.

Google Firebase SenderID

API servis

Prije nego postavimo push plugin napravit ćemo servis api-service.ts. Više o Ionic 2 servisima možete saznati u blog postu Ionic 2 – prikaz JSON-a sa API-ja.

Možete primijetiti da koristimo https://localhost:3001/api/device-token za slanje tokena u MySQL bazu. To je URL koji smo napravili u jednom od prethodnih blog postova.

Postavljanje push plugina

Nakon što smo instalirali Push plugin trebamo ga uključiti u projekt.

Sve dalje navedeno dodajemo u app.component.ts.

Za početak pozivamo Push plugin i ApiService.

Dodajemo provider za MyApp komponentu

Unutar konstruktora definiramo ranije kreiran ApiService

Sljedeći dio služi za upravljanje push notifikacijama. O ovom dijelu koda odvija se inicijalizacija plugina.

Sve zajedno to izgleda ovako:

P.S. Ako ne želite koristiti svoj NodeJS/Express.js server ne morate praviti import { ApiService } from '../providers/api-service;' i možete izbaciti dio vezan uz provjeru tokena.

Slanje push notifikacija iz Firebase sučelja

Push notifikacije također možete slati direktno iz Google Firebase sučelja bez potrebe za izradom i pokretanjem NodeJS servera i uvozom import { ApiService } from '../providers/api-service;' u Ionic 2 aplikaciju.

Google Firebase Push

Pokretanje aplikacije

Kada se aplikacija prvi put pokrene token ne postoji u lokalnoj memoriji te se u tom trenutku sprema u lokalnu memoriju uređaja i istovremeno šalje u bazu podataka.

Ako bi maknuli provjeru tokena to bi značilo da bi se token putem API-ja poslao u MySQL bazu svaki put kada se pokrene aplikacija. To naravno ne želimo pa zato vršimo provjeru.

Ionic2 Android Push Send Token

Kada se aplikacija pokrene svaki sljedeći put provjera će vidjeti da token već postoji i neće ga ponovno slati u MySQL bazu.

Ionic2 Android Push Token

Ionic2 Android Push Received

Zaključak

U ovom smo blog postu obradili postupak postavljanja Ionic 2 aplikacije za primanje push notifikacija na Android mobilni uređaj. Kao što se može vidjeti postupak nije kompliciran, a sve dalje ovisi o specifičnim potrebama svake aplikacije. Različiti scenariji kada i kome slati push notifikacije trebaju se razraditi za svaku aplikaciju posebno.

Što se primanja push notifikacija na iOS uređaje tiče o tome možda nekom drugom prilikom jer postupak je kompliciraniji.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.