Ionic 2 – provjera povezanosti s mrežom

Ionic 2 – provjera povezanosti s mrežom

Iako sam već objavio blog post o provjeri povezanosti s mrežom/internetom za Ionic 1 mislim da je vrijeme da osvježim informacije s uputama vezanim uz Ionic 2. Od sada više nećemo koristiti ngCordova pluginove nego se prebacujemo na Ionic Native.

Uz pretpostavku da ste već pokrenuli novi Ionic 2 projekt možemo krenuti dalje.

Ionic Native Network plugin

Network plugin ćemo dodati pomoću naredbe $ ionic plugin add cordova-plugin-network-information.

Ionic Native Network

Network servis

Plugin koji smo ranije instalirali daje nam mogućnost da uopće možemo napraviti servis koji će vršiti provjeru povezanosti s mrežom/internetom. Servis ćemo kreirati koristeći Ionic CLI točnije naredbu $ ionic g provider NetworkService.

Ionic2 Network Service

Prilikom kreiranja servisa u njemu se nalazi samo import { Injectable } from '@angular/core'; , a to nam nije dovoljno za provjeru povezanosti s mrežom/internetom. Sada trebamo pozvati ranije instaliran plugin uz dodatak Platform servisa koji će provjeravati na kojoj smo trenutno platformi (Android ili iOS) tj. jesmo li uopće na nekoj od tih platformi.

Sadržaj koji se nalazi u network-service.ts zamijenit ćemo sljedećim:

Servis nam se zapravo sastoji od dvije funkcije isOnline i isOffline koje možemo pozivati bilo gdje u aplikaciji kada želimo provjeriti povezanost s mrežom/internetom.

Iako sada imamo funkcionalan servis još uvijek ga ne možemo koristiti u aplikaciji jer ga nismo naveli u app.module.ts i aplikacija zapravo ne zna za njega. Zato ćemo sada dodati sljedeće u app.module.ts.

Korištenje servisa

Servis koristimo na način da ga pozovemo import { NetworkService } from '../../providers/network-service'; u komponentu tj. klasu u kojoj želimo znati imamo li povezanost s mrežom/internetom.

U ovom primjeru NetworkService će na stranici page1.html provjeravati imamo li povezanost s mrežom/internetom tako da ćemo unutar page1.ts dodati sljedeće:

Unutar page1.html dodali smo sljedeće:

U konačnici to izgleda ovako

Ionic 1 - Ima ili nema interneta

Zaključak

I to je to! Ovo je samo jedna od mogućnosti kako koristiti Ionic Native Network plugin.

Ovaj je plugin posebno koristan kada u aplikaciji prikazujete podatke s nekog vanjskog izvora. Znači, ako nestane veze s internetom neće se više prikazati niti podaci koje želite dati korisniku, a korisnik neće znati zašto se to dogodilo. Jednom kada utvrdite da veza s internetom ne postoji trebate odlučiti što i kako dalje. Možete o tome obavijestiti korisnika ili mu u tom slučaju prikazivati podatke iz lokalne memorije sve dok se ponovno ne uspostavi veza s internetom. – Ionic aplikacija (ni)je povezana s internetom

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *