ngCordova Ionic Framework

Što je i čemu služi ngCordova unutar Ionic aplikacije?

U pravilu, sve što radi u web pregledniku radit će i u vašoj hibridnoj mobilnoj aplikaciji. Ipak, mobilne aplikacije često zahtijevaju više od mogućnosti samog web preglednika jer ipak mobilni uređaji imaju različite senzore i ostale funkcionalnosti (žiroskop, vibracija i dr.) bez čega vaša hibridna mobilna aplikacija ne bi bila ništa više od neke obične responzivne web stranice. Tu uskaču Apache Cordova tj. ngCordova koji će vam omogućiti korištenje upravo tih nativnih funkcionalnosti mobilnog uređaja.

Prije nego se odlučite za korištenje nekog plugina zapitajte se koliko vam je stvarno potreban i koja ograničenja povlači za sobom.

P.S. Pluginove isprobavajte i testirajte na mobilnom uređaju umjesto u web pregledniku.

Apache Cordova

Cordova se u vašem Ionic projektu nalazi od samog početka ako se sjetite naredbe $ npm install -g cordova ionic, a da je to stvarno tako možete se uvjeriti ako bacite pogled na index.html.

S tako postavljenim Ionic projektom spremni ste za korištenje Cordova pluginova.

Plugin ćete dodati jednostavnom naredbom cordova plugin add. Svaki plugin ima svoju dokumentaciju, ili bi trebao imati, i svakako ju detaljno proučite prije nego se odlučite na korištenje nekog plugina.

ngCordova

Kako je ovdje primarno riječ o razvoju hibridnih mobilni aplikacija pomoću Ionic Frameworka važno je znati da postoji puno elegantnije rješenje kada su u pitanju pluginovi, a to je ngCordova.

ngCordova je set odabranih Apache Cordova pluginova prilagođenih Ionic Frameworku.

Koristeći Ionic CLI dodajte podršku za korištenje ngCordova pluginova unutar Ionic aplikacije.

Primjetit ćete novi direktorij unutar www/lib/

ngCordova Ionic

Sljedeći korak je pozvati ng-cordova.js unutar index.html

I zadnji korak je uključiti taj novi modul u Ionic aplikaciju. Otvorite www/js/app.js i dodajte ‘ngCordova’ unutar uglate zagrade.

Sada ste spremni za dodavanje pluginova.

Nakon što ste dodali plugin ubacite njegov kod, kojega ćete vidjeti u dokumentaciji, u kontroler i obavezno ga pišite unutar $ionicPlatform.ready() jer inače bi mogli vidjeti hrpu undefined errora.

Prikažite rezultat.

Zaključak

Nadam se da ste kroz ovaj blog post uspjeli shvatiti što su Apache Cordova tj. ngCordova i kako na jednostavan način mogu nadopuniti vašu Ionic aplikaciju. U nekom od idućih blog postova planiram prikazati konkretnu implementaciju pojedinih ngCordova pluginova.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.