Zašto bi svatko trebao imati svoju osobnu domenu?

Zašto bi svatko trebao imati svoju osobnu domenu?

Davno su prošla vremena kada su domene bile rezervirane samo za tvrtke ili napredne korisnike. Unatoč tome što cijene domena iz godine u godinu pomalo rastu zapravo su vrlo povoljne i jedno od najboljih ulaganja koje možete napraviti u ovo današnje digitalno doba. Danas si možete priuštiti veliku količinu različitih domena, a najvrednija koju možete imati je www.imeprezime.tld pa ako se ikada u budućnosti odlučite za izradu osobnih web stranica imate ono najvažnije, imate temelj, imate svoju osobnu domenu.

infonet-domene

Tko prvi njegova djevojka

Spoznaja da imate nešto što nitko na svijetu osim vas u tom trenutku ne može imati dolazi uz malu cijenu od 90ak kuna godišnje, ili čak  besplatno, koliko vas košta zakup domene. Na svijetu može postojati samo jedna .com, .hr domena s konkretnim osobnim imenom. Jednom kada ju zakupite vaš imenjak može samo čekati da prestanete plaćati zakup domene ili tražiti neku drugu kombinaciju.

Što je kombinacija imena i prezimena rjeđa to je veća šansa da ćete jednom u budućnosti biti u mogućnosti zakupiti takvu kombinaciju domene. Međutim, ako imate kombinaciju koja je vrlo česta onda to ide po sistemu ‘tko prvi njegova djevojka’. Čisto kao provjeru upišite svoje ime i prezime u Facebook tražilicu i vidite koliko osoba postoji s tom kombinacijom i tko sve prije vas može zakupiti domenu. Budite prvi.

Jednom kada netko zakupi domenu s vašom kombinacijom imena i prezimena možete ili dati novčanu ponudu koju vlasnik domene neće moći odbiti ili čekati, nekoliko godina, da domena istekne. Sve to možete preduhitriti ako već danas zakupite svoju osobnu domenu.

Društvene mreže – danas jesu, sutra nisu

Iako stranice kao što su about.me i brandyourself.com dobivaju na značenju nije zgodno  svoju online prisutnost temeljiti isključivo na društvenim mrežama, ma koliko one u nekom trenutku bile popularne, otvarate prostor za katastrofu ako se neka od njih s vremenom jednostavno ugasi ili npr. promjeni uvjete korištenja na način koji vam nikako ne odgovara.

Također, korištenjem takvih servisa i društvenih mreža ograničeni ste njihovim dizajnom i logikom prezentacije sadržaja dok na svojim osobnim web stranicama možete prezentaciju sadržaja učiniti unikatnim iskustvom.

Malo financijsko, a veliko ulaganje u budućnost

Cijena od 90-ak kuna godišnje za zakup domene nije nešto oko čega se trebate lomiti ako ste u nedoumici zakupiti osobnu domenu ili ne. Ako vam domena ikada u budućnosti zatreba imate ju, a ako ne niste puno izgubili. Jeftino je zakupiti domenu, ali može biti poprilično skupo ostati bez iste. Nekoliko je načina za ostati bez domene – bilo da netko drugi prije vas registrira željenu domenu, bilo da vi zaboravite nadoplatiti produženje/obnovu domene,…

Temelj online prisutnosti

Svaki put kada vas netko ‘gugla‘ vaša domena će biti među prvim rezultatima pretraživanja. Kada na domenu stavite osobne web stranice sa zanimljivim sadržajem imate priliku utjecati na prvi dojam koji će netko dobiti o vama. Na taj ipak imate veću kontrolu nego ako vam se sav sadržaj nalazi na raznim društvenim mrežama. Osobna domena postaje vaš virtualni CV.

Prije nekoliko godina niste niti sanjali da ćete na društvenim mrežama i općenito na internetu koristiti svoje ime i prezime umjesto pseudonima. Danas vam je to većini sasvim normalno.

Postajete poznati po onome što znate

Ako ste se odlučili zakupiti svoju osobnu domenu velika je vjerojatnost da  ćete zakupiti i hosting te napraviti svoje osobne web stranice s blogom. Kada to imate onda se podrazumijeva da ćete pisati o onome što vas zanima i o čemu nešto znate. S vremenom, to vodi do prepoznatljivosti, a može dovesti i do odličnih poslovnih prilika.

WOW efekt

Unatoč tome što su domene dostupnije nego ikada i dalje ćete rjeđe doći u kontakt s osobom koja će vam umjesto poveznice na neku od društvenih mreža poslati poveznicu na svoje osobne web stranice ili s osobom koja će vam se obratiti putem maila nešto@imeprezime.com umjesto nešto@gmail.com. Iskoristite to dok je još vrijeme.

Tehnikalije i logistika

Prije, prilikom i nakon zakupa domene treba razmišljati i o nekim tehničkim i logističkim detaljima.

Maksimalan period na koji možete zakupiti domenu je 10 godina. Iako se čini najlakše zakupiti domenu odmah na 10 godina pitanje je koliko je to pametno jer je to poprilično dug vremenski period u kojemu se toliko toga može promijeniti i veća je vjerojatnost da sami zagubite podatke vezane uz zakup vaše domene. Kroz 10 godina ljudi mijenjaju profesije, računala, softver, email adrese, umiru,…, što sve pridonosi riziku da se izgubi trag o zakupu domene.

Prednost zakupa na 10 godina je što znate da je u tom vremenskom periodu domena samo vaša, možda dobijete i popust na količinu i štedite nekoliko minuta svojeg vremena koje bi potrošili na produživanje domene svakih nekoliko godina.

Sami morate odlučiti koji vam tempo najviše odgovara. Osobno ne produžujem domenu na duže od 2-3 godine tj. svake 2-3 godine iznova plaćam zakup domene. Na taj način uvijek ste u toku, sjetit ćete se ažurirati svoje nove podatke ako ste u međuvremenu promijenili npr. email adresu s kojom inače registrirate domene, prezime, adresu ili nešto drugo. Više o tome saznajte ovdje.

Ten years ago I interviewed for an internship at a PR firm, and I remember the CEO saying: “If you don’t remember anything else, at least buy the domain of your name.” (I guess I didn’t remember much else, but I did remember that.) Buy every iteration–.co, .org, .me. You never know what will happen: Someone with a name similar to yours could become famous (for good or bad), or someone could potentially harm your online reputation by using your name in a URL. – Inc.com

Ali mene to ništa ne zanima…

Čak i ako vas ništa od ranije spomenutog ne zanima, ne želite razmišljati o osobnim web stranicama, niti pisati blog, online prisutnost vam ne znači apsolutno ništa, zadovoljni ste sa svojom @gmail adresom i dr., moja preporuka je da ipak zakupite svoju osobnu domenu jer nikada ne znate što nosi budućnost i kada vam domena može zatrebati. Kao što sam ranije već naveo – zakup domene dolazi uz relativno nisku cijenu, a eventualna korist može u svakom smislu višestruko isplatiti to ulaganje.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Jedna misao o “Zašto bi svatko trebao imati svoju osobnu domenu?”

  1. Ono što bi još naglasio je da nije toliko bitno kod kojeg providera se zakupljuje domena ali kad se odlučite postaviti sadržaj na vašu domenu bitno je izabrati dobrog hosting providera. Tu se cijene dosta razlikuju ali isto tako i uptime servera te podrška hosting providera ako nešto krene po zlu. Mogao bi tu navesti koji su dobri a koji nisu uopće za preporučiti ali to možda neki drugi put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)