Dominacija na tražilicama i jačanje reputacije pomoću kvalitetnog sadržaja

Dominacija na tražilicama i jačanje reputacije pomoću kvalitetnog sadržaja

Sastavni dio strategije jačanja online reputacije je stvaranje novog te zadržavanje starog pozitivnog i neutralnog sadržaja uz eliminaciju negativnog sadržaja.

U ovom postu je naglasak na sadržaju koji se priprema za objavu na Web lokacijama nad kojima nemate kontrolu, koje nisu Vaše niti direktno vezane uz osobu, tvrtku ili brend kao subjekt sadržaja.

Tražilice vole novi sadržaj, žele ga što prije indeksirati i hoće imati sve. To znači da im ga morate učiniti dostupnim svakodnevno, pri tom izbjegavajući sljedeće greške.

Autor sadržaja. (Sadržaj piše te njime manipulira bilo tko)

Ovo je početak izabrane strategije i ako on bude loš doći će do još većih problema kao što su – pisanje samo da bi se napisalo, objava sadržaja bez vrijednosti u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu ili možemo reći u neprimjereno vrijeme na neprimjerenom mjestu. Dati bilo kome da u pauzama između sebi svojstvenih radnih zadataka piše sadržaj koji će obilježiti budućnost Vašeg osobnog i poslovnog razvoja nije nešto što želite isprobati. Copywritteri postoje s razlogom i ako želite najbolje angažirajte najbolje.

Susjedov mali, između serije instalacija Windowsa, ponudio se napisati Vam desetke tekstova jer u školi dobija samo petice iz zadaćnica. Ne!

Pisanje samo da bi se napisalo.

Konzumenti će prije ili kasnije shvatiti da sadržaj nema vrijednost te će ga kao takvog vezati uz subjekt teme odnosno isti će početi izbjegavati. Kada je sadržaj napisan da zadovolji osnovne kriterije (nov, informativan, pravovremen, istinit) za pretpostaviti je da neće imati veliki feedback dok će u suprotnom loš sadržaj izazvati negativne reakcije. Svaki konzument čitajući prezentirani sadržaj troši svoje vrijeme – ne dopustite da vrijeme koje će biti uloženo u čitanje Vašeg bude uzaludno. Objava sadržaja bez vrijednosti neće polučiti očekivani uspjeh ako pri objavi (tekstualnih, audio i video materijala) prvenstveno mislite na tražilice zanemarujući konzumente/čitatelje.

Tekst iz kojega vrišti očaj i potreba za lektorom nije nešto što trebate bilo da ste subjekt dotičnog ili konzument.

Mjesto objave sadržaja. (Objava sadržaja bilo gdje)

Ako ste spremni dočekali prve dvije stavke ova treća može cijelu strategiju vratiti na početak ako se ne shvati ozbiljno.

Stvorili ste 100 kartica teksta, svaka od njih činiti će jedan cjeloviti sadržaj obogaćen slikom, audiom i videom, te ga sada želite učiniti dostupnim tražilicama no prije nego ga i konačno objavite morate odlučiti gdje ćete to napraviti. Da ne biste imali dodatne gubitake što se vremena tiče trebate znati na kakvoj vrsti stranica možete očekivati kakvu vrstu korisnika i njihovih reakcija te se tome prilagoditi. I web stranica na kojoj predstavljate sadržaj ima svoju reputaciju i kredibilitet, provjerite slaže li se s Vašom strategijom. Prije objave bilo kakve vrste sadržaja na bilo kojoj Web lokaciji bitno je provjeriti tko iza nje stoji, kakvih se pravila morate pridržavati pri objavi, postoje li negativni stavovi vezani uz dotiču i sl.

Kvalitetna kartica teksta objavljena na tek stvorenom blogu na nekom lokalnom blog alatu je pucanj u prazno.

Vrijeme objave sadržaja. (Objava sadržaja bilo kada)

Ciljana grupa kojoj ste prilagodili sadržaj ima svoj stil življenja i konzumacije sadržaja koji žele čitati odmah i bez odgode. Nije svejedno objavljujete li sadržaj ponedjeljkom, kada unaprijed odvajaju svoje vrijeme i planiraju vlastiti angažman za konzumaciju sadržaja, ili petkom kada je već popustila pažnja te su misli usmjerene na nadolazeći vikend i/ili blagdane. Čak i da konzument ne očekuje sadržaj bitno je da ga ponudite kao jedan od izbora. Tada će svako za sebe procijeniti želi li ga ili ne, ali bitno da je tu.

Vijest da u petak počinjete seriju povoljnih instrukcija iz matematike za studente znajući da već u ponedjeljak imaju ispit nije nešto što će usrećiti kako studente kojima je podatak prekasno prezentiran tako ni Vas koji nećete ostvariti zacrtane financijske prihode.

Foto: https://oofva.com/blog/

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)