Doživite renesansu online učenja uz YouTube feat. Toni Milun, Eli the Computer Guy i Professor Messer

Doživite renesansu online učenja uz YouTube feat. Toni Milun, Eli the Computer Guy i Professor Messer

U zadnjih nekoliko godina postaje sve jednostavnije, ali i nužno, učiti online. Dostupno je puno izvora i baza znanja, što besplatnih što komercijalnih, kao što su Coursera, Pluralsight, CBT NuggetsMicrosoft TechNet, Microsoft Virtual Academy, Gledaj i učiKhan Academy, MIT, Yale, Harvard i mnogi drugi. Posebno mi je zanimljiva ekipa koja svoje znanje dijeli primarno na YouTubeu putem video predavanja i proučavajući njihove projekte postavlja se pitanje – što je važnije, osoba koja stoji iza projekta ili sam projekt? U nastavku predstavljam nekoliko zanimljivih i edukativnih izvora pa zaključite sami.

Video sadržaj je popularniji nego ikada, a pojedinci koji su od 2006. uhvatili YouTube val danas ubiru plodove svojeg rada i, ako već nisu, definitivno idu prema komercijalizaciji odnosno novčanoj potvrdi da je ono što rade poznato i priznato. Većina njih krenula je iz hobija i jednostavne želje da dijele znanje što ih je postupno dovelo do onoga što danas.

Renaissance in Croatia: Projekt Mislava Jurića koji postoji tek nešto više od godinu i pol dana i za potrebe kojega je napravio web stranicu. Zašto sam uopće uvrstio ovaj online izvor ako zadnjih 5 mjeseci nije bilo novih tutorijala? Upravo iz razloga da vidite kako su počeli i neki od projekata koje ću kasnije predstaviti, a koji su sada toliko uspješni i poznati da njihovi pokretači žive od njih ili si barem osiguravaju većinu mjesečnih prihoda. Ako sami nešto pokrećete dok istovremeno morate pokrivati tekuće obaveze poput školovanja i posla ovakav početak se čini kao dobra startna pozicija. Dalje sve ovisi o ustrajnosti.

Toni Milun: Domaći primjer i opet jedan od onih koji su počeli bez velikih ulaganja, sa skromnom opremom, ali uz puno želje i volje. Naravno s vremenom dolaze povratne informacije pa se projekt usmjerava, koristi se bolja oprema, skuplja se iskustvo što je preduvjet da se stvar digne na viši nivo čemu svjedoči i sve potpunija web stranica. Prema tome sada na Tonijevoj stranici možete uz predavanja iz matematike vidjeti i predavanja ih drugih područja. Kada vam netko spomene Tonija velika je vjerojatnost da ćete ga odmah povezati uz taj projekt. Ovo je primjer dokle ustrajnost može dovesti i na relativno malom tržištu.

Eli the Computer Guy: Jedan od najboljih primjera dokle vas kvalitetan sadržaj i ustrajnost mogu dovesti. Počeo s radom prije tri godine s dosta šarolikim spektrom tema. U početku je projekt nosio naziv EveryManIT gdje je Eli istovremeno imao i konzultantsku tvrtku da bi s vremenom sav fokus okrenuo monetizaciji svojeg YouTube kanala. Možete vidjeti kako je kroz vrijeme napredovao i rastao zajedno s projektom (novi načini prezentacije sadržaja, bolja oprema i dr.). Na jednostavan način prenosi vlastito znanje i iskustvo, prilagođava se potrebama tj. potražnji čemu najbolje svjedoči napuštanje prakse snimanja isključivo tutorijala o nekoj konkretnoj tehnologiji te se okreće dnevnim emisijama u kojima ukratko obradi neku temu, spomene sponzore i ostatak vremena odgovara na pitanja gledatelja što znači da sve to radi uživo. Time postiže još bolju povezanost s gledateljima. Ovo vam je i najbolji primjer kako si osigurati više izvora zarade i ne ovisiti samo o jednomu kao što su YouTube monetizacija i AdSense. Eli je shvatio da mu je lakše sponzorima prodati talk show u trajanju od dva sata nego specifične tutorijale pa tako na njegovom kanalu u protekla tri mjeseca možete pratiti isključivo dnevne emisije uživo u kojima obrađuje aktualne teme iz svijeta tehnologije. Osim YouTube kanala ima i web stranicu koja također osigurava dio prihoda.

Professor Messer: Ako ste ikada razmišljali o stjecanju nekog industrijskog certifikata ovo je kanal koji ste makar u prolazu morali vidjeti. YouTube kanal aktivan od 2007. godine i kroz svo to vrijeme možete vidjeti konzistentnost njegovih video predavanja, način na koji prezentira sadržaj, struktura tog sadržaja, montaža i ostalo dali su naslutiti da nas od njega čekaju velike stvari. To se najbolje može vidjeti na web stranici koja je u početku bila samo blog za teme koje ponekada nisu imale nikakve veze s YouTube predavanjima što je 2011. godine ipak dovelo do transformacije prema još boljoj ponudi sadržaja na način da ste uz video predavanja mogli provjeriti svoje znanje putem kratkih upitnika, chata, na forumu ili u komentarima.

Što je vidljivo iz ranije navedenih primjera?

Sve više je pojedinaca koji znaju kvalitetno prezentirati sadržaj i ostaje za vidjeti što će nam bliska budućnost donijeti po tom pitanju. Ovaj trend će se definitivno nastaviti i moguće je očekivati pokrivanje različitih niša.

Također je vidljivo da prilikom pokretanja ovakvih projekata nije potrebno da sve bude savršeno, a pogotovo u početku. Treba dopustiti projektu da raste i da se razvija. Ne morate imati vrhunske web stranice, ma zapravo ne morate ih imati uopće u početku dok držite fokus na stjecanju navike da redovito pružate zanimljiv i koristan sadržaj. Naravno, ako imate dobre temelje i mislite da nećete izgoriti u želji da sve bude savršeno možete u startu krenuti s produkcijom sadržaja na profesionalnoj razini.

Jeste li upoznati s ranije navedenim online izvorima? Znate li za još neke i koji su vam najbolji?

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic Framework, ExpressJS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *