Web alati za praćenje online reputacije

Web alati za praćenje online reputacije

Želite dobiti upozorenje i znati za svako spominjanje imena Vaše tvrtke ili osobnog imena, naziva branda, domene, proizvoda, usluge,… na Web-u? Naravno da je odgovor pozitivan – zato nastavite čitati.
U trenutku kada dobijete obavijest o novo stvorenom sadržaju vrijeme je za reakciju, a vjerujem da želite reagirati prije nego se problem pojavi u samom vrhu rezultata na tražilicama.
Za tu svrhu postoje stotine web alata, neke sam već spominjao poput Google Alerts-a i saidWot-a, dok ću u ovom blog postu izdvojiti nekoliko alata primjerenih malim i srednjim tvrtkama kao i fizičkim osobama, a koji su potpuno besplatni.

Feed Reader
Postavljanje čitača feed-ova jedno je od jednostavnijih rješenja koje možete koristiti za praćenje online reputacije. Google Reader je u tom slučaju osnova od koje sve kreće i na kojoj sve završava, a funkcionira na principu ključnih riječi. Možete ga postaviti na iGoogle početnu stranicu ili ostati na Google Reader početnoj stranici.

Google Alerts
Služi za praćenje i prikupljanje relevantnih rezultata putem Google tražilice ovisno o vrsti sadržaja kojeg ste izabrali i vrsti upita kojeg ste kreirali. Google Alerts odličan je primjer jednostavne web funkcionalnosti o čemu sam već pisao.

Yahoo! Alerts
Služi za praćenje i prikupljanje relevantnih rezultata putem Yahoo tražilice ovisno o vrsti sadržaja kojeg ste izabrali i vrsti upita kojeg ste kreirali. Obavijesti možete primati putem e-maila, Uskoro možete očekivati detaljniji blog post upravo o Yahoo Alerts-u.

Q&A Tracking
Ako je netko postavljao pitanja o vama ili vašoj tvrtki Yahoo Answers je ono što trebate da bi to pronašli. Napominjem da naše govorno područje nije podržano tako da ovaj web alat možete koristiti jedino za internacionalne pretrage i rezultate.

Twitter Search
Twitter Search čini pretraživanje ključnih fraza maksimalno jednostavnim, a možete pretraživati po ključnoj riječi, imenu (osobe, branda, tvrtke,…), lokaciji, datumu, stavu (pozitivan ili negativan) i sl. Nudi vam se i mogućnost pretplate na čitač feed-ova, opcija koju bi svakako trebali koristiti.

Technorati
Ako ste bloger onda vam je Search Technorati već poznat. Pomoću njega pratite tko sve spominje vaš blog ili određene ključne riječi koje su dio nekog blog posta. Također se možete pretplatiti na čitač feed-ova.

BackType
Praćenje vlastitih komentara na blogovima, pronalazak komentara po zadanim ključnim riječima, pregled svih komentara nekog članka ili blog posta i pretplatu na njih nudi vam BackType.

Social Mention
Vrlo sličan Google Alerts-u, ali specijaliziran za prikupljanje rezultata na društvenim mrežama. Social Mention također funkcionira na principu ključnih riječi te pronalaska i prikaza trenutnih konverzacija. Prikaz rezultata može ići kroz čitač feed-ova, e-mail ili ga možete downloadati u Excelu.

BoardReader
Pratite razgovore na forumima. Rezultati mogu biti prikazani po datumu, određenoj domeni ili relevantnosti. Također je moguće precizirati prikaz rezultata ovisno pretražujete li postove, teme (topice) ili kompletan forum. BoardReader pronaći će i ono za što mislite da ne postoji.

Foto: https://www.luisroc.com/

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

2 misli o “Web alati za praćenje online reputacije”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)