Saznajte što Google zna o vama uz Google Alerts

Saznajte što Google zna o vama uz Google Alerts

Saznajte što Google zna o vama uz Google AlertsDo sada sam većinom pisao o teoriji dok sam manje prostora posvetio praktičnim načinima čuvanja i praćenja online reputacije, međutim došlo je vrijeme promjena pa krenimo s praksom.
Prije nego objasnim čemu služi Google Alerts i kako se koristi važno je napomenuti da morate imati otvoren Google račun. Sve je u potpunosti besplatno i uslugu možete otkazati u bilo kojem trenutku.

Google Alertsu pristupate preko linka https://www.google.com/alerts , a služi za praćenje i prikupljanje relevantnih rezultata putem Google tražilice ovisno o vrsti sadržaja kojeg ste izabrali i vrsti upita kojeg ste kreirali.

Praktične koristi servisa su :

– praćenje razvoja pojedinih novosti
– praćenje konkurencije
– praćenje novih događanja
praćenje objava vezanih uz vaše ime i prezime

Zanimljiva je činjenica da rezultate nećete dobiti onoga trenutaka kada bude kreiran nego tek u trenutku kada bude indeksiran. Sadržaj koji vam stigne na e-mail sadržavat će naslov pronađene stranice, dio njezinog sadržaja, URL, opis i izvor informacije.

Kada želite kreirati novi upit važno je upisati konkretan i jednoznačan pojam o kojemu želite dobiti obavijest/i. Nakon toga odabirete tip pretrage između web, vijesti, sveobuhvatno, blogovi, video i grupe.*

Ovisno o potrebama izabirete frekvenciju kojom želite da vam stižu obavijesti, a možete birati između opcija kao što su jednom dnevno, u realnom vremenu tj. kako se koji sadržaj indeksira i jednom tjedno – ovo podešavanje je također ključno jer može doći do zagušenja inboxa ako vam sadržaj bude dolazio previše često. Na kraju birate gdje želite da vam se dostavljaju rezultati. Ponuđena opcija će biti na e-mail, ali ako vam to ne odgovara možete izabrati opciju feed koja se inače koristi za često ažuriran sadržaj.

Google Alerts je servis koji nudi mnogo, ali ga je potrebno znati koristiti na pravi način.

*
vijesti – šalje informacije o novom članku koji se nalazi u top 10 rezultata pretraga na adresi https://news.google.com/ za upit kojeg ste zadali.

web – šalje informacije o najnovijim web stranicama koje sadrže pojam kojeg ste zadali a indeksiran je na https://google.com/ .

blogovi – šalje informacije o najnovijim postovima ovisno o upitu kojeg ste zadali a nalazi se na top 10 rezultata pretraga na https://blogsearch.google.com/ .

sveobuhvatno – šalje informacije o najnovijem sadržaju koji objedinjuje novosti, web i blogove u istom mailu tj. feedu.

video – šalje informacije o sadržaju pretraga na https://video.google.com/ koji je sastavni dio top 10 pretraga.

grupe – šalje informacije o sadržaju postova koji su dio Google grupa na https://groups.google.com/ a ujedno su u top 10 rezultata pretraga.

Maksimalan broj upita koje je moguće kreirati je 1000.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

4 misli o “Saznajte što Google zna o vama uz Google Alerts”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)