Kvalitetna lozinka

Kvalitetna lozinka

Kvalitetna lozinka

Želite li ostati zapamćeni kao osoba koja je zbog loše lozinke ostala bez važnih podataka, želite li na taj način narušiti svoju reputaciju, povjerenje drugih prema vama, želite li narušiti vlastitu privatnost? – I mislio sam da ne želite.

Kvalitetna lozinka je vaš ključ prema dokumentima na vlastitom računalu, ali i prema svim računima koje imate na internetu. Na vama je da odlučite želite li taj ključ čuvati ili ga ostaviti bilo gdje nadajući se da ga nitko neće iskoristiti.

Prva i osnovna stvar od koje treba krenuti je lozinka za ulazak u Windows, iako se ona vrlo jednostavno zaobilazi, ali ako se nekome žuri da vam uđe u OS postoji mogućnost da neće imati vremena te će odustati. Recimo da je ipak netko ušao u vaš sustav i dolazi do važnih dokumenata, ali i ondje je moguće postaviti zamku. Grupirajte dokumente i zipajte ih pod jakom lozinkom i sa enkripcijom naziva svake pojedine datoteke. Tada je moguća sljedeća situacija da se osoba koja vam neovlašteno koristi računalo spoji na internet misleći da ste iste te dokumente pohranili na nekom online servisu za pohranu datoteka, no ako je i ondje kvalitetna lozinka dolazak do vaših podataka će biti teško moguć ili potpuno nemoguć.

Dvije osnovne smjernice:

1.) Dužina lozinke – Neka bude od minimalno 6 znakova do maksimalno 15, iako ja osobno koristim lozinke koje su duže od kombinacije 15 znakova.

2.) Kombinacija znakova – Neka bude kombinacija slova, simbola i brojeva. Važno je koristiti sve tipke na tipkovnici, npr. W|nD0v$.

Kako čuvati lozinke:

1.) Nikome ne otkrivajte lozinke. Na taj način možete pokušati dokazati svoju iskrenost prema nekome, ali vas to može skupo stajati.

2.) Pohrana nakupljenih lozinki na vlastitom računalu ili zapisivanje istih u bilježnicu. Koji god sistem odabrali nemojte ostaviti lozinke na vidljivom i lako dostupom mjestu.

3.) Nikada ne šaljite lozinke preko e-maila, pogotovo u onima gdje se kaže da je jako hitno. Ako bilo kome šaljete svoje lozinke preko maila može se dogoditi da mail bude zaustavljen od strane neovlaštene osobe.

4.) S vremena na vrijeme promjenite lozinke ukoliko shvatite da mogu biti sigurnije, a možda i jednostavnije za pamćenje.

5.) Ne zapisujte lozinke na računalu nad kojim nemate kontrolu, kao npr. u internet caffeu.

Općenito, najveći problem većine korisnika je lijenost jer im se ne da sve zapisivati, pamtiti i sl., nego je lakše za lozinku koristiti datum rođenja, nadimak, ime, nekoliko uzastopnih brojeva i sl.
Odluka je na vama. Ako znate da imate slabe lozinke možete ovoga trenutka početi raditi na tome, a možete (kao što će većina i napraviti) reći da ima ovdje dobrih savjeta, otići na Facebook i logirati se – primjer@gmail.com , 12345.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *