Google mail – Gmail

Google mail – Gmail

Sve više je korisnika koji koriste Gmail iz nekoliko razloga – jednostavnost, puno prostora, integracija s ostalim Google uslugama. Međutim, u velikoj većini slučajeva isti ti korisnici ne daju veliku pažnju održavanju računa jer se vode činjenicom da ionako nitko ne vidi što rade. Nije to razmišljanje daleko od istine, ali puno je bolje imati sređen račun – sitnice su bitne.

Da bi sebi olakšali kontrolu nad računom potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila:

1.) Pristigla pošta – Poželjno je da u ovoj mapi ne držite poštu duže od 24 sata. Nije potrebno puno vremena da se izgubite među stotinama mailova. Lako je reći ‘ma sutra ću to obrisati’, ali onda se to produži na tjedan dana, pa mjesec, kasnije vam se više neće dati jer će se pošta nagomilati i baš zato se držite pravila od 24 sata. Kada se negdje registrirate i na mail vam stignu login podaci posebno je važno odmah obrisati iste, u prvom redu zbog sigurnosti.

2.) Chatovi –  Chat služi za trenutnu komunikaciju i nema potrebe da čuvate sve razgovore kroz duže vremensko razdoblje, iako Vam je možda fora voditi statistiku koliko ste i kada s nekim chatali. Ukoliko se u određenom razgovoru nalaze važni podaci sačuvajte ih na vlastitom računalu, a razgovor obrišite. Na kraju krajeva zapitajte se što imate od čuvanja svih razgovora, hoćete li ih ikada sve čitati – ako su odgovori negativni znate što trebate napraviti.

3.) Odlazna pošta – Poslali ste pitanje, odgovor ili nešto treće i dobili potvrdu, dopunu ili nešto treće te više nema potrebe da čuvate sve poslane e-mailove. Ipak, prostora za pohranu je sve više, sve je povoljniji i dostupniji pa s te strane možete čuvati sve što ste ikada poslali, ako baš to želite.

4.) Skice – Prije nekoliko dana sastavili ste mail koji još nije spreman za slanje iz tko zna kojeg razloga. Možda je sada vrijeme da se skica odbaci umjesto izgovora ‘Ma sutra ću, još samo da…’

5.) Otpad – Mapa u koju odlaze obrisani razgovori, spam i ostala nepotrebna pošta. Nakon brisanja svih nepotrebnih mailova vrijeme je da stavite točku na i brisanjem otpada. Jer ako sve što ste ‘obrisali’ ostavite u mapi ‘Otpad’ to i neće imati previše smisla jer niste napravili ništa.

6.) Oznake – Preporuka je da ih koristite za svaku mail adresu koja je integrirana s Gmail računom. Svakoj oznaci dodijelite određenu boju što će Vam olakšati razlikovanje poslovnih od privatnih adresa.

7.) Kontakti – Ovdje će biti adrese svih osoba s kojima ste ikada komunicirali. Određeni broj adresa koristili ste samo jednom ili tek nekoliko puta i znate da vam više neće trebati onda je vrijeme da ih obrišete.

Vjerujem da ćete se bolje osjećati kada obrišete ono što je nepotrebno, a također ove natuknice možete iskoristiti i za ostale e-mail servise.

Ako vam sve ovo nije dovoljno možda je vrijeme da prestanete koristiti trenutnu adresu i otvorite novu gdje ćete krenuti ispočetka.  Nekada je potrebno riješiti se repova prošlosti.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

10 misli o “Google mail – Gmail”

 1. Koristan post kao i savjeti u njemu. 🙂
  Odličan dizajn bloga, baš po mojem ukusu.
  Čitamo se!
  Pozdrav!

 2. Ovo sve napisano mi je jasno i to radim dosta redovno. Ne znam obrisati adrese koje više ne koristim i sada mi se nekako uključila opcija da sva događanja sa facebooka budem obaviještena. To me užasno ljuti a ne znam gdje i kako to isključiti to jest označiti kao spam. Gmail koristim oko 7 godina i još uvijek sam jako zadovoljna i nebi ga željela mijenjati. Hvala Vam na pomoći i želim vam uspjeh u radu

  1. Umjesto da to označite kao spam možete direktno na Facebooku isključiti opciju da primate e-mail obavijesti.

   Privacy Settings -> Notifications -> Email -> You’ll receive

 3. Da li mogu na Smsungu da ukljucum prevodica dok citam meil tkst. pred hvala za odgovor Paja.

 4. Poštovanje,

  imam problem sa dolaznom poštom na gmail računu.
  Sva dolazna pošta mi automatski odlazi u otpad ili neželjenu poštu, bez obzira da li se radi o spamu, ili regularnoj pošti.

  Riječ je o adresi koja je aktivna već godinama, i funkcionirala je normalno do prije par mjeseci.

  Ima li itko sličnih iskustava ili zna kako riješiti ovaj problem?

  Unaprijed hvala

 5. Poštovani, interesuje me zašto Gmail ne pamti adresu kad pošaljem nekom poštu sa android telefona, već nanovo moram kucati celu adresu. Kada šaljem sa računara, sve je u redu. Pozdrav i hvala

  1. Moguće je da to ima veze s pravima (permissions) na mobilnom uređaju. Znači, treba provjeriti u postavkama tj. pronaći Gmail na popisu aplikacija i vidjeti koja su prava odobrena za tu aplikaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *