Istina u službi reputacije na primjeru Željka Keruma

Istina u službi reputacije na primjeru Željka Keruma

Istina u službi reputacije na primjeru Željka Keruma

Gostujući u emisiji TV-a Dalmacija, čiji je vlasnik, splitski gradonačelnik Željko Kerum na kraju emisije progovorio je o privatnim stvarima i dao ekskluzivu svojoj televiziji.

Ne želim povrijediti ni djecu, ni suprugu, ni rodbinu, ali moram to ovako kazati: napuštam suprugu. Pet godina sam u ljubavnoj vezi s mladom Fani Horvat s kojom očekujem i dijete. O ovoj temi više nikada neću govoriti” – priznao je Kerum.

Kada je vijest izašla u javnost na webu se dogodio bum i pokazalo se kako veliki dio javnosti ova tema izrazito zanima te ću se baš na taj dio nadovezati.

Hoće li ova vijest, objava ili priznanje (kako god to gledali) utjecati na reputaciju Željka Keruma? – Neće!

Prva bitna stvar je Željko Kerum koji je ostao dosljedan sebi. Krešimir Macan je dobro rekao u večerašnjem Otvorenom na HRT1 “Kerum je What You See Is What You Get“.
Koliko god ljudi bili šokirani njegovom odlukom da to javno obznani u tolikoj mjeri čak i suosjećaju jer dobili su istinu koja može postati istina i u njihovim životima. E sada dolazimo do pitanja tajminga koji je na strani Keruma. Naime nekoliko mjeseci prije izbora za gradonačelnika grada Splita ova vijest je bila pred objavu i Kerum je uspio u naumu da u tom trenutku sve stopira dok je sada situacija bitno drugačija. Ne kažem da je njemu ili obitelji lakše jer za ovo nema pravog tajminga, ali gledajući baš sa strane online reputacije sigurno je da će vijest vrlo brzo pasti u zaborav i otići u vječnu internetsku arhivu. Naravno to će biti moguće samo u slučaju ako je Kerum bio iskren do kraja odnosno ako nakon svega ne dopusti razna nagađanja i povlačenja po medijima. Tada će vijest nestati iz svijesti nacije jednakom brzinom kojom je i nastala. No ako bude u fazama plasirao novosti u vezi sa temom, u što iskreno sumnjam, ili dopustio da špekulacije u medijima kroje ono što je već neko vrijeme skrojeno onda će biti u situaciji koju nikako ne želi što je i pokazao ovom javnom objavom.

Od početka pisanja ovog bloga može se vidjeti jedna velika istina koja je osnova kako reputacije u ‘stvarnom životu’  tako i online reputacije – nije loše pogriješiti, ali je loše lagati i manipulirati okolinom služeći se neistinama. Jednom reci pravu istinu, ma kakva ona bila, javnost će reagirati kako bude reagirala i tada će pustiti da nastavak priče vode akteri kojih se cijela stvar tiče.

Iz svega je vidljivo da Željko Kerum, koliko god se činilo da apsolutno sve čini spontano i nepromišljeno, ovo nije učinio na taj način nego upravo suprotno. Ono što bi negativno utjecalo na reputaciju Željka Keruma su javna nagađanja o njegovom privatnom životu. Tada bi došlo do šuma informacija, javnost bi se dovela u stanje neodlučnosti i ono što je bitno da bi svatko na svoj način manipulirao informacijama i dosta dugo senzaciocnalistički pristupao cijeloj stvari dok je na ovaj način ,koliko god bolan bio, stvar na čvrstim i odlučnim temeljima. Sve je jasno, sve se zna – možemo ići dalje.

Poslovna reputacija Željka Keruma ostaje neupitna i tu se nema što za dodati. Ovo definitivno nije Kerumov prvi životni pad a njegovo poslovno carstvo je u konstantnom rastu. Njegovim partnerima i zaposlenicima je bitno da posao ide svojim putem neovisno o osobnim problemima. Pozicija gradonačelnika zahtjeva ipak drugačiji pristup poslu, ali u suštini je veliki dio jednak onom strogo poslovnom te ne vidim da bi na bilo koji način ova vijest trebala poljuljati gradonačelničko mjesto.

Istina je da smo u povijesti mogli svjedočiti negativnim primjerima i rušenju političkih pozicija Billa Clintona i senatora Edwardsa, ali oni su za razliku od Željka Keruma svjesno lagali i manipulirali javnošću što je nedopustivo.

Sutra je novi dan na privatnom i poslovnom planu, treba se okrenuti novim odlukama i koracima a one današnje zaključiti. Željko Kerum rekao je svoju istinu – jeste li vi spremni reći svoju i stajati iza nje?

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *