Finax robo-savjetnik

Jednostavno investiranje u ETF-ove kroz Finax robo-savjetnik

Kada ste si osigurali fond za “crne dane”, odabrali dobrovoljni mirovinski fond i možda malo špekulirali sa kriptovalutama vrijeme je za “pravo” investiranje, možda upravo kroz Finax robo-savjetnik. Pravo pod navodnicima zbog toga što korištenjem robo-savjetnika nemate neku kontrolu, osim koliko ćete i kada sredstava uplatiti, ali o tome više u nastavku.

Prije nego odlučite kome dati svoj novac na upravljanje potrudite se detaljno istražiti o kakvoj se tvrtki i kakvom proizvodu radi. Najlakše je uplatiti novac i igrati se investitora, ali ako kasnije ne možete do tog novca jer niste znali u što ulažete i koji su rizici onda nikakve koristi od svega toga.

Uvod

Ako čitate ovaj blog post vrlo je vjerovatno niste “na ti” sa investiranjem u financijske insturumente i želite se o tome više informirati. Također vrlo je vjerovatno da kada i krenete s investiranjem da će u pitanju biti manji iznosi što nas opet dovodi do zaključka da će i prinos biti u tom rangu – manji. Sve to vas ne treba obeshrabriti, ali treba zadržati dozu realnosti i ne voditi se iluzijom o nekakvoj laganoj, brzoj i velikoj zaradi.

Što je robo-savjetnik i zašto on, a ne “pravi” broker?

Kada se odlučite za investiranje imate dvije opcije.

Prva je odabrati “pravog” brokera kod kojega možete investirati novac u odabrane investicijske instrumente i potražiti savjet ili pomoć. Taj broker ima svoje troškove, njegova brokerska kuća treba svim tim djelatnicima isplatiti plaće, pokriti ostale troškove i ostvariti dobit. To sve ide u određenom postotku iz vaše investicije. “Pravi” brokeri često imaju točno određen minimalan iznos investicije od npr. 5000€. Uz to često imaju i naknade za neaktivnost, povlačenje sredstava s računa i sl. Investitorima početnicima sve to može biti velika prepreka. Pogotovo kada su u pitanju manje mjesečne uplate.

S druge strane, postoje računalni sustavi koji to sve automatiziraju na bazi matematičkih pravila i algoritama. Za početak vam pomognu odabrati adekvatnu investicijsku strategiju, a onda automatiziraju upravljanje vašom investicijom. I takva vrsta usluge ima svoje troškove jer i taj sustav je netko napravio, održava ga i razvija. Ipak, njihovi troškovi su niži jer je interakcija s osobama koje stoje iza toga svedena na minimum ili nepotojeća. Zbog toga si robo-savjetnici mogu dopustiti naplatu manjih naknada. Još jedna prednost robo-savjetnika je što često nemaju određen minimalni iznos investicije, a ako ga i imaju vrlo je nizak. U slučaju Finaxa to je 20€ (150kn). Sve to kako bi privukli investitore početnike.

Robo-savjetnici

Kada se “pravi” brokeri izbace iz jednadžbe ostaje za vidjeti što je drugo dostupno u Hrvatskoj.

Najbolji prijatelj i najveći neprijatelj investitora je vrijeme. Najveći prijatelj kada počnete što ranije investirati, pa makar i s manjim iznosima. Najveći neprijatelj ako stalno nešto čekate. Da bude “pravi vrijeme”, da skupite još samo malo više novaca, da neki drugi, treći ili peti robo-savjetnik opet omogući registraciju. Za svo to vrijeme čekanja gubite potencijalni prinos.

Dao sam si rok od početka ove godine sve do sada čekati i pratiti kako će se kretati stanje dostupnih robo-savjetnika za nas u Hrvatskoj, kada će neki od njih opet omogućiti registraciju, hoće li biti promjena u iznosima naknada i sl., ali jednom je i to čekanje moralo prestati i odluka se trebala donijeti.

Osim Finaxa proučavao sam još neke robo-savjetnike dostupne korisnicima iz Hrvatske. Jedan od njih navodno nema naknade, ali ih zapravo ima i nisu skroz transparente pa sam od njega odustao. Drugi robo-savjetnik ima niže naknade od Finaxa, ali ulaže u distribuirajuće ETF-ove što znači da isplaćuju dividendu na što ide porez. Za razliku od Finaxa koji ulaže u akumulirajuće ETF-ove koji ne povlače za sobom poreznu obvezu. Također, dva od tih robo-savjetnika već nekoliko mjeseci (zbog Brexita!?) ne omogućavaju otvaranje novih investicijskih računa.

Zašto Finax?

Finax u zadnje vrijeme provodi dosta “agresivnu” kampanju i teško je ne naletjeti na njihovu reklamu. Relativno su nova tvrtka, osnovani 2018. godine u Slovačkoj.

S obzirom na minimalni iznos investicije od samo 20€ (150kn), stekao sam dojam da su im ciljana skupina manji investitori, početnici, koji mogu izdvajati neke manje mjesečne iznose. Oni s većim kapitalom vjerojatno će svoj novac ipak prije povjeriti “pravom” brokeru s višegodišnjim iskustvom na tržištu.

Finax portfelji
Izvor: https://mytetka.com/

Finax nudi ulaganje u dionice i obveznice putem indeksnih ETF-ova. U ponudi je ukupno 11 investicijskih portfelja s različitim omjerima dionica i obveznica.

Skraćenica ETF dolazi od engleskih riječi Exchange traded fund, i odnosi se na vrstu pasivnih fondova kojima se trguje na burzi. ETF-ove si možete zamisliti kao košare sa različitim dionicama. Koje će dionice određeni fond kupiti, nije vaša stvar. – LovaDoKrova

Koliko to sve košta?

Kada se Finax uspoređuje s ostalim robo-savjetnicima koji su dostupni hrvatskim državljanima činjenica je da su njihove naknade veće.

Finax naplaćuje dvije vrste naknade:

 • naknada za upravljanje u iznosu od 1,2% godišnje
 • naknada za obradu platne transakcije za depozite manje od 1,000€ u iznosu od 1,2%

Za cijenu naknade dobijete:

 • robo-savjetnika koji “govori hrvatski”
 • jednostavnu web i mobilnu aplikaciju
 • mogućnost uplate u kunama
 • automatsko rebalansiranje – smanjuje rizik i povećava prinose na način da zadržava strukturu portfelja u prvobitno odabranom sastavu npr. 70/30

Finax popust

Popust, koji vrijedi 5 godina ili dok vaš prijatelj ili vi ne povučete novac, za naknade možete dobiti na sljedeći način:

 • popust za preporuku – ako dovedete svoje prijatelje i poznanike
 • popust za prijenos ulaganja – za prijenos vlastitih, već uloženih, sredstava od nekog drugog brokera na Finax

Na kraju svatko za sebe treba napraviti izračun koliko i na koji rok planira investirati te na kakav je rizik spreman.

Proces otvaranja računa

Prije same registracije potrebno je odabrati željenu investicijsku strategiju. S obzirom da je u pitanju robo-savjetnik dovoljno je odgovoriti na nekoliko pitanja kako bi dobili preporuku vaše investicijske strategije.

Proces se sastoji od sljedećih koraka:

 1. Analiza
 2. Plan ulaganja
 3. Registracija
 4. Osobni podaci
 5. Potvrda podataka
 6. Ugovor
 7. Plaćanje

1.) Analiza

Najvažniji korak u cijelom ovom procesu je upravo ovaj. Što bolje odgovorite na postavljena pitanja bolja će vam se investicijska strategija predložiti.

Finax analiza

Ovisno o odabranom razlogu ulaganja prikazat će se pripadajuće opcije koje trebate odabrati tj. ispuniti.

 • Razlog ulaganja:
  • Mirovina – “Cilj je da za mirovinu dobijete od Finaxa iznos od pola sadašnjeg dohotka prilagođen za iznos inflacije. Drugi dio mirovine trebao bi biti pokriven iz državnog sistema (stup 1) te eventualno stupova 2 i 3. To je razlog zašto Vas pitamo o Vašem dohotku.”
  • Štednja za djecu – “U slučaju kad želite štedjeti za svako od Vaše djece, otvorite račun za jedno od njih i onda, nakon što se uspješno registrirate, pridodajte račune za ostalu djecu. Nazovite račune njihovim imenom. Vi ćete biti vlasnik računa kako bi držali kontrolu nad upravljanjem sredstvima.”
  • Financijska rezerva – “Financijska rezerva bi trebala pokriti pola godine Vaših troškova. Iz tog razloga Vas moramo pitati za Vaše prihode. Maksimalna strategija rizika za financijsku rezervu je 50/50. Iskoristite efikasno i dugoročno sredstva koja premašuju Vašu rezervu – otvorite drugi račun za stvaranje bogatstva.”
  • Kupnja nekretnine – “Odlučite kad biste željeli kupiti novu nekretninu i koliko trebate uštedjeti da bi se to ostvarilo ili, postavite vremensko razdoblje u kojem biste htjeli ranije otplatiti hipoteku ili kredit. Preporučljivo je uložiti trenutačna sredstva i jednokratno otplatiti hipoteku radije nego redovno koristiti sredstva za vanredna plaćanja.”
  • Kupnja skupih stvari – “Postavite ciljni iznos koji želite uštedjeti ulaganjem. Mi ćemo Vas savjetovati kako da to postignetem portfeljem napravljenjim po Vašoj mjeri.”
  • Stvaranje bogatstva – “Uštedite efikasno i bez plaćanja poreza. Finax će Vam izabrati portfelj točno na mjeru i savjetovati Vas kako stvoriti očekivano bogatstvo.”
  • Redovna renta – “Iz Vaše investicije biti će Vam slana redovna renta zadnjeg radnog dana svakog mjeseca. Napravljeno za klijente s jednokratnim depozitom iznad 375 000 Kn ili za one koji su ulagali s Finaxom 5 ili više godina. Maksimalna strategija rizika je 80/20.”

2.) Plan ulaganja

Prema provedenoj analizi u prethodnom koraku dobit ćete prilagođeni investicijski plan. Ako ste s njim zadovoljni možete nastaviti proces registracije ili ga dodatno prilagoditi.

Na vrhu možete vidjeti ukupni polog kojega bi u tom periodu investirali na svoj Finax račun. Osim toga, ondje se nalaze prosječan očekivani (prosjek temeljen na procjeni ulaganja na period od 30 godina) rezultat, optimističan (10% šanse da se ostvari) i pesimističan (90% šanse da se ostvari) rezultat.

Finax plan ulaganja

3.) Registracija

Dovoljno je unijeti e-mail adresu i željenu lozinku kako bi proces registracije započeo.

Finax registracija

4.) Osobni podaci

U ovom koraku trebate unijeti svoje osobne podatke kako bi se mogao kreirati Ugovor. Za početak možete učitati svoju osobnu iskaznicu ili sami upisati potrebne podatke.

Finax osobni podaci

5.) Potvrda podataka

U ovom ćete koraku trebati unijeti dva različita koda koja ćete dobiti na e-mail i putem SMS-a.

Finax potvrda podataka

6.) Ugovor

U ovom koraku možete provjeriti jesu li svi vaši osobni podaci ispravni te preuzeti svu dokumentaciju. Ako vam uvjeti odgovaraju klikom na “Potpišite ugovor” završavate proces registracije. Nakon toga ostaje vam samo uplatiti početni polog na vaš Finax investicijski račun.

Finax ugovor

7.) Plaćanje

Vaš Finax račun smatrat će se aktivnim nakon prve uplate. Važno je za napomenuti da možete investirati kada i koliko hoćete tj. uplate niti na jedan način nisu obavezne.

Finax plaćanje

Moje ulaganje

Najbolje se uči iz vlastitog iskustva pa sam tako i ja odlučio testirati kako u praksi funkcionira Finax robo-savjetnik. Odlučio sam se za mjesečno investiranje u eurima (€) putem Revoluta.

Odabrao sam portfelj od 70% dionica i 30% obveznica na rok od 10 godina. Zašto baš 70/30? Vodio sam se logikom da uzmem onoliki postotak obveznica koliko imam godina. S obzirom da sam u ranim 30-im godinama to je značilo 30% obveznica. S godinama će moj stav prema riziku vjerovatno postajati konzervativniji pa bi i postotak obveznica mogao rasti.

Finax Portfelj
Izvor: Finax

Zaključak

Nisam investicijski savjetnik i ovaj blog post ne predstavlja financijsko savjetovanje niti preporuku, ali vam može pružiti opći pregled jednog od robo-savjetnika dostupnih na domaćem tržištu. Kao što sam već napisao ranije u blog postu, odluka o investiranju je isključivo na vama. Čak i mali iznos investicije može biti odličan start u financijskom svijetu. S vremenom ćete naučiti više o raznim vrstama investiranja pa se možda odlučiti i na samostalno slaganje vlastitog portfelja. Do tada vam možda upravo Finax može pomoći u prikupljanju dovoljno kapitala za ozbiljnije investiranje.

Napomena: ovaj post sadrži affiliate linkove.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

2 misli o “Jednostavno investiranje u ETF-ove kroz Finax robo-savjetnik”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)