Windows XP - korisnik ga (ni)je volio: Posljednje zbogom starom OS-u

Windows XP – posljednje zbogom. Korisnik ga (ni)je volio.

Windows XP je puno toga prošao i u svoje vrijeme je bio odličan OS, ali došlo je vrijeme za reći mu zbogom. Iako stvari nisu tehnički mrtve i teoretski mogu živjeti/preživljavati još nekoliko godina ipak dođe vrijeme, kako općenito u životu tako i u tehnologiji, kada treba ići dalje. Kada je u pitanju Windows XP mogao bi se on krpati još godinama i kao takav nastaviti raditi ono što je radio i do sada što bi sa strane navike i emocija bila donekle prihvatljiva odluka, ali ne i pretjerano pametna, pogotovo s tehnološke i poslovne strane.

Windows XP je dao svoje

Windows XP je stvoren za računala iz sasvim nekog drugog vremena i druge filozofije kada nije bilo širokopojasnog interneta, video streaminga, Facebooka, Twittera, YouTubea i svega što je srcu drago. U vrijeme dolaska XP-a 56k modemi bili su alfa i omega pa onda i ne čudi najezda virusa i ostalog smeća dolaskom većih brzina za koje Windows XP nije bio primarno stvoren.

Usporedno s rastom i razvojem Windowsa XP stigao je DSL te s većim brzinama omogućio brži pristup zanimljivom sadržaju i paralelno raznom smeću u obliku virusa. Jer dok su bile male brzine nekome tko je htio iskoristiti propuste u XP-u nije bilo skroz jednostavno plasirati zlonamjeran softver pa makar on imao tek 1MB jer je to trajalo neko vrijeme pa bi korisnik u dosta slučajeva i prekinuo vezu s Internetom, a korisnika s koliko toliko normalnim brzinama je bilo malo pa se ekipi ”s one strane žice” nije isplatilo ulagati resurse zbog malog broja potencijalnih meta. To se od 8.4. drastično mijenja jer tu je širokopojasni Internet, a ekipa koja želi iskoristiti propuste XP-a ima spremna rješenja koja će početi koristiti tek nakon tog datuma.

Inače, zlatna vremena svakog računalnog servisera bila su upravo u vrijeme velike penetracije širokopojasnog pristupa Internetu plus rastuće baze korisnika XP-a na tržištu. Vjerujem da ne trebam posebno spominjati korisnike koji su redom bili administratori na svojim računalima čime su zlonamjernom softveru dodatno olakšavali djelovanje.

Windows XP: Uskrsnuće

Windows XP je trebao umrijeti još prilikom dolaska Windows Vista OS-a što se nije dogodilo iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedovoljno jak hardver na kojemu je Vista plasirana na tržište zbog nastojanja vendora da na njemu uštede što je dovelo do toga da Vista bude nestabilna. Tada se kolo Windowsa XP opet zarotiralo i dalo mu novu mladost zbog korisnika koji su se masovno vraćali na njima poznat i siguran OS.

Privatni korisnici

Zašto bi ja prelazio na noviju verziju Windowsa ako mi XP dobro radi? – U prvom redu zbog sigurnosti jer XP će od 8.4.2014. postati švicarski sir nesigurnosti i ranjivosti. Znači propusti na propustima koje se nitko neće truditi popraviti. Microsoft je 12 godina aktivno radio na krpanju problema tempom kojim bi se oni pojavljivali što više neće biti slučaj nakon 8.4. A to znači da osobe koje žele iskoristiti rupe u sustavu mogu na miru čekati taj datum znajući da od tog dana slobodno mogu iskorištavati sve propuste bez straha da će ih netko zakrpati i time poništiti njihov trud. To se posebno tiče poslovnih korisnika koji mogu snositi velike posljedice ako postanu mete napada.

Ako se Windows XP koristi za najosnovnije stvari tipa pisanje teksta i sortiranje slika može se nastaviti koristiti uz uvjet da mu se onemogući komunikacija s mrežnom karticom i s drugim računalima ako ih postoji više u mreži.

Znači, nije bitno za što se XP koristi nego ima li on pristup Internetu ili nema i tu ne mislim na klasično pregledavanje web stranica ili primanje i slanje mailova. Dovoljna je samo  veza s Internetom i eto problema. Direktna interakcija korisnika s Internetom nije potrebna da bi se sustav zarazio nekim smećem.

Poslovni korisnici

Poslovni korisnici su ovdje u većem problemu od privatnih i mogu snositi puno veće posljedice. Postavlja se pitanje – kako tvrtka pristupa klijentima ako se prema svojim resursima ne odnosi s odgovornošću? Koristiti OS star 12 godina i ne napraviti kroz to vrijeme plan migracije ne čini se kao dobar recept za uspješno poslovanje ili zadržavanje povjerenja klijenata/korisnika. Mogu oni reći da im je Windows XP potreban za legacy aplikacije koje ne mogu koristiti na novijim verzijama Windows OS-a, ali onda se postavlja pitanje – kakav im je to softver koji nije razvijan godinama, tko ga je radio i zašto ga ne održava? U tom je slučaju Windows XP još i najmanji problem. Također, hardver koji nije dovoljno jak za nove verzije Windows OS-a tj. hardver koji je na razini minimalnih zahtjeva za prvu verziju XP-a nije neki izgovor jer to daje do znanja da ne postoji niti plan o redovnim ciklusima obnove ili zamjene hardvera.

Dvije su opcije. Ili migrirati sve na vrijeme, polako i bez straha od problema koji će sigurno stići ili čekati da problemi stignu i cjelokupni sustav temeljen na zastarjelom hardveru, OS-u i aplikacijama padne na koljena. Prva opcija se čini bolja.

Windows vs. Linux

Ovim blog postom ne želim nikoga nagovarati ili uvjeravati da se apsolutno mora ostaviti Windows XP-a, ali bi to svakako bila dobra opcija jer postoji vrlo velika vjerojatnost da budućem aktivnom korisniku tog OS-a najbolji prijatelj pa možda i član obitelj postane serviser računala.

I mnogi će reći ‘Microsoft samo hoće da mi uzme novac’ i oko toga se ne vrijedi prepirati niti nekoga uvjeravati da nije tako. Činjenica je da je XP zastario sustav i da ga je vrijeme pregazilo. Prema tome jedno od rješenja je i prijeći na Linux, ali to sa sobom donosi novi set problema kako privatnim, tako i poslovnim korisnicima.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *