Joomla 1.5.x + PHP 5.3 = date.timezone error

Kako riješiti date.timezone error (Joomla 1.5 + PHP 5.3) ?

Kada vaš pružatelj hosting usluga prijeđe na PHP verzije 5.3 vrlo je vjerojatno da će vas dočekati date.timezone error kao prst u oko vašem web projektu ili još gore projektu za vašeg klijenta. To se događa kada se PHP ne pogoni kao dio Apache modula zbog veće sigurnost kada je u pitanju dijeljeni (shared) hosting.

Koliko god se stanje činilo alarmantno stvar nije toliko komplicirana i zapravo ova je pogreška vrlo česta u što se možete uvjeriti ako ‘guglate’ poruku o pogrešci.

Kroz jedan konkretan primjer pokazat ću vam kako se riješiti ovog errora na primjeru CMS-a Joomla 1.5.x, foruma Kunena 1.5.x  (ex. Fireboard) i naravno PHP-a verzije 5.3. Iako mora biti jasno da ovo nije problem samo Joomle niti je ekskluzivan za Joomlu.

Ako se pitate zašto bi netko još uvijek koristio Joomlu verzije 1.5.x u pitanju je jedan stari projekt te je prije migracije na WordPress potrebno ispeglati sve postojeće probleme.

Prvi način na koji ovaj problem možete riješiti je pomoću php.ini datoteke tako da ubacite sljedeći sadržaj unutar nje.

Popis podržanih vremenskih zona možete pronaći ovdje no ako nemate pristup toj datoteci to ne znači da ostajete bez opcija.

Kod Joomle npr. možete očekivati sljedeće dvije poruke:

U ovom slučaju je dovoljno u date.php na dno ubaciti:

Dok kod Kunena foruma možete očekivati sljedeće poruke:

Pri čemu je dovoljno u kunena.timeformat.class.php datoteku odmah iza:

ubaciti

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

2 misli o “Kako riješiti date.timezone error (Joomla 1.5 + PHP 5.3) ?”

  1. Ako postoji pristup .htaccess onda moze i tamo da se ubaci, sto je isto sto i ubacivanje u php.ini

    php_value date.timezone “Europe/Berlin”

    tako ce se resiti problem ako postoji vise skripti na jednom serveru koje zavise od toga .htaccess fajla, a nemaju zajednicke fajlove koje dele.

Komentari su zatvoreni.