I Twitter liste mogu utjecati na reputaciju

I Twitter liste mogu utjecati na reputaciju

Kada su prije nekoliko mjeseci omogućene Twitter liste mnogi su se pitali hoće li one zamijeniti FollowFriday dok je meni postalo jasno kako će upravo one omogućiti pojedincima da nanesu štetu drugima dok će #FollowFriday i dalje imati svoju izvornu funkciju.

Što su i kako funkcioniraju Twitter liste?
Ivan Mišić napisao je kratak vodič o Twitteru i međuostalim naveo slijedeće „Jedna od novijih stvari su liste koje isto tako možete pratiti, a predstavljaju grupirane korisnike Twittera od strane nekog drugog korisnika.“ Dok je Denis Avdagić napisao kompletan Twitter vodič u kojemu navodi slijedeće „Listama se korisnici Twittera grupiraju. Možeš grupirati korisnike Twittera bez obzira da li ih pratiš, u grupe po želji, npr. mediji, informatičari ,obitelj…

Kako Twitter liste mogu nanijeti štetu?
Jednako kao i svaka druga usluga koja je dostupna velikoj grupi ljudi. Sve ono što koristimo u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu može u nekom trenutku postati odličan alat kako bi se nekome nanijela šteta, bilo to zasluženo ili zbog nekog osobnog hira.

Lista pod nazivom ‘people who bought links‘ kreirana je samo kao primjer pomoću kojega se jasno vidi na koji način je moguće nekome stvoriti reputacijski problem. Dovoljno je na listu uvrstiti pojedine Twitter korisnike što će Google indeksirati i prikazati u rezultatima pretraživanja ‘people who bought links‘. Liste ove vrste rade se s ciljem direktnog nanošenja štete pojedincu dok ćete iz jednog ‘domaćeg’ primjera vidjeti do čega može dovesti lista kojoj nije primarni cilj nanošenje štete nego tek pokazivanje osobnog stava prema pojedincima.
Lista koju je kreirao Blogowski naziva se ‘block‘ i na njoj su ljudi koje je blokirao, ništa više i ništa manje. Sve to ne bi bilo uopće važno da reakcije pojedinih s te liste nisu bile popraćene blog postovima i žestokim raspravama u komentarima na iste.

Što je moguće učiniti?
Prva i osnovna stvar je da svakodnevno pratite na kojim se listama nalazite. To ne bi trebao biti problem a može pomoći da na vrijeme reagirate ukoliko vas je netko stavio na listu za koju procjenite da vam može nanijeti štetu.  Ovisno o karakteru liste moguće je različito reagirati – napisati blog post koji demantira navode, kreirati vlastitu listu, kontaktirati kreatora liste da vas ukloni s iste, blokirati osobu i sl.

Iz svega toga vidljivo je koliki utjecaj imaju Twitter liste i na koji način povezuju odnosno razdvajaju ljude. Već sam objavio blog post pod nazivom ‘Budite oprezni s opcijom blokiranja!‘ a sada slobodno mogu reći – Budite oprezni s Twitter listama.

Foto: https://mckpr.com/

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *