Knjige koje sam pročitao tijekom 2018. godine

Knjige koje čitam u 2018.

I ove godine, 2018., odlučio sam objaviti temu s popisom knjiga koje trenutno čitam tj. knjiga koje sam pročitao. Opet sam se dvoumio hoću li sve knjige navesti unutar jednog blog posta ili svakoj knjigi posvetiti poseban blog post kao što radi Nikola Brežnjak, ali za sada neka sve bude u jednom blog postu.

Za razliku od prijašnjih blog postove (2015.,2017.) ovaj put ću navesti i stručne, tehničke, knjige.

Ako imate za preporučiti neku dobru knjigu možete to učiniti u komentarima.

1.) A Smarter Way to Learn JavaScript – Mark Myers [2/5]

Dobra knjiga za osobe koje se nikada do sada nisu susrele s JavaScriptom i žele provjeriti zanima li ih to uopće ili ne. U tom slučaju ocjena može biti 4/5.

Knjiga pokriva osnove i forsira čitatelja da savlada najvažnije koncepte s kojima će se susretati u svakodnevnom radu. Dodatan bonus su online vježbe koje treba proći kako bi se sadržaj knjige savladao. Ako već radite s JavaScriptom slobodno preskočite te vježbe i ovu knjigu.

#1 When you set out to learn anything as complicated as JavaScript, you sign up for some heavy cognitive lifting.

#2 Reading a little and practicing a lot is the fastest way to learn.

2.) LEAN IT IF YOU MEAN IT – Luka Klancir [2/5]

Moram priznati da sam od knjige očekivao nešto sasvim drugo i taj me osjećaj pratio sve do kraja. Međutim, neovisno o tome, pohvala autoru za trud. Luku sam upoznao dok smo obojica bili Microsoft Student Partneri.

Mišljenja sam da bi ovakvom načinu pisanja više odgovarala forma bloga tj. blog postova jer bi autor tako mogao dobiti povratnu informaciju tijekom izvršavanja plana. Autor bi u tom slučaju i tijekom godišnjeg odmora imao podsjetnik na svoje obaveze i planove u obliku komentara posjetitelja bloga, što ne bi mogao ignorirati. Možda onda ne bi došlo do velike pauze zbog koje je i došlo do pucanja plana.

Priča o pokretanju prvog hrvatskog Bitcoin portala podsjetila me na neke moje web projekte (npr. efosforum.com) koje sam na isti način i vođen istim osjećajima pokrenuo. Taj osjećaj entuzijazma i dobre energije nešto je što čovjeku ne da spavati navečer od silne želje da razvija ideju.

#1 The one advice that I can give you is that you need a plan. Period.

Objavio

Tomislav Stanković

Web developer. Uz to bavi se i temama vezanim uz online reputaciju. Google+

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *