Predsjednički izbori 2009 – osvrt na online reputaciju kandidata i njihovu online aktivnost

Predsjednički izbori 2009 – osvrt na online reputaciju kandidata i njihovu online aktivnost

Predsjednički izbori 2009 – osvrt na online reputaciju kandidata i njihovu online aktivnost

Službeno je počela utrka za poziciju predsjednika RH te kandidati marljivo skupljaju potpise građana kako bi mogli ići bliže ostvarenju vlastitog cilja ili cilja stranke. U nastavku možete vidjeti kratak osvrt trenutnog stanje online reputacije pojedinih kandidata te općenito stanje koje se tiče njihove aktivnosti na internetu.
Provjera će se vršiti jednostavnim upisom imena i prezimena kandidata u tražilice, u ovom slučaju Google.hr te pregledavanjem prvih 5 stranica s rezultatima. Pažnja će također biti usmjerena na korištenje Facebook-a, Twitter-a, osobnih web stranica,…

Ivo Josipović (28. kolovoza 1957., Zagreb) #

Na prvi pogled odlični rezultati pretrage, a tako se nastavlja sve do famozne 5. stranice osim možda teme na forumu CroPortal-a. Što se slogana tiče na AdWords-u  piše ‘Vaš predsjednik za pravednu Hrvatsku!’ dok se na web stranici nalazi slogan ‘Predsjednik za novu Hrvatsku’, a koliko sam vidio nešto treće piše na predizbornim plakatima  no to nas ovaj put ne zanima. Josipovićev stožer ulaže velike napore u komunikaciju s narodom putem Facebook-a, Twitter-a , YouTube-a te Flickr-a što će se svakako isplatiti u vidu izbornih glasova. Kada bi online reputacija bila odlučujuća za pobjedu nekog kandidata tada bi Ivo Josipović imao velike šanse.

Andrija Hebrang (27. siječnja 1946., Beograd) #

Vidljivo je da Hebrangov izborni stožer uopće nije uzeo internet i web u obzir kada je u pitanju kampanja za što smatram da je veliki minus. Prvi važniji link nikako ne ulijeva povjerenje u Hebranga te poprilično utječe na njegov kredibilitet jer rečenica u kojoj piše ‘Andrija Hebrang pao na ispitu iz domoljublja’  nikako se ne može nazvati kvalitetnim radom na online reputaciji. Rezultati vidljivi u nastavku mogu se blago rečeno nazvati tragičnim. Tek na 4. stranici može se vidjeti kako Hebrang ipak daje šansu internetu u vidu otvorenog Twitter računa.

Vesna Pusić (25. ožujka 1953., Zagreb) #

Kandidat koji ulaže dosta truda u aktivnosti na internetu, barem što se tiče prenošenja dojmova sa raznih putovanja diljem Hrvatske te najava za iste. Što se samih rezultata tiče nemam zamjerki jer kao što sam rekao trud je vidljiv, još samo da su usklađene boje na web stranici dojam bi bio potpun. Ne korištenje AdWords-a  ne smatram velikim nedostatkom, ali taj bi dodatak svakako dao određenu težinu svim dosadašnjim i budućim aktivnostima. Vesnin stožer dao si je truda jer aktivno se vodi nekoliko računa na različitim lokacijama kao što su Facebook, Twitter i YouTube.

Nadan Vidošević (30. siječnja 1960., Split) #

Dva detalja su mi odmah zauzela pažnju. Prvi se tiče slike i usporedbe Vidoševića i Clooneya, a drugi na zanimljiv potez rezerviranja nekoliko glavnih domena za web stranicu, što je pohvalno. Vidošević je jedan od prvih kandidata koji je shvatio važnost interneta i počeo koristiti Twitter nakon čega je logičan nastavak Facebook ,gdje ipak moram primjetiti loš izbor vanity url-a, te YouTube račun.  Možda ćete pomisliti da je tu kraj online aktivnostima, ali moram Vam reći da ipak nije tako jer Vidoševićev stožer također koristi i domaća rješenja kao što je Zrikka. Jedino negativno tiče se naslova ‘Nadan Vidošević zapošljava u kampanji ljude na crno’ i to bi mogao biti jedan minus, ali zanemarive važnosti.

Milan Bandić (22. studenog 1955., Donji Mamići pokraj Gruda) #

S nevjericom po ne znam koji put zaključujem da su web stranice Milana Bandića u izradi. Možda samo ja mislim da je sadržaj već trebao biti spreman, pravilno raspoređen i ponuđen narodu. Iz rezultata se vidi Bandićeva ambicioznost i dosljednost tijekom nekoliko prethodnih godina političkog vodstva grada Zagreba.
Bandić također slijedi primjer većine kandidata te ima račune na Facebook-u i Twitter-u iako u drugom slučaju nije aktivan. Čini mi se kao da su računi otvoreni iz razloga ‘bio bi red’, a ne zbog pravog shvaćanja važnosti dotičnih stranica.
**U zadnjih mjesec dana Milan je napredovao što se tiče prisutnosti na Internetu tj. www-u. Web stranica je izrađena solidno te je također aktivan na Flickr-u, Vimeo-u, Youtube-u te Picasa-i.

Vesna Škare-Ožbolt (20. lipnja 1961, Osijek) #

Ovdje se vrlo jasno može vidjeti snaga kvalitetnog bloga nad manje kvalitetnom ili manje ažuriranom web stranicom jer upravo se blog pojavljuje kao prvi rezultat. Vesnina aktivnost nastavlja se korištenjem Twitter-a, Facebook-a, Flickr-a i već pomalo zaboravljenog MySpace-a. U rezultatima pretrage ne nalazim ništa negativno što se uz korištenje svih ranije nabrojenih  servisa može pokazati kao ključan korak prema poziciji predsjednika. Vesna stvarno zna što radi i radi to jako dobro, još kad bi u sve uključila AdWords za nekoliko trenutno aktualnih fraza mislim da joj ne bi bilo ravnog kandidata barem što se tiče prisutnosti na internetu.

Damir Kajin (3. veljače 1962., Koper) #

Primjer kako se reputacija iz stvarnog života prenosi u onaj virtualni vidljiv je na prvoj stranici tražilice gdje Kajin ‘pijan spava u Saboru’. Unatoč otvorenom računu na Facebook-u vidljivo je da ne drži do online reputacije odnosno da ne shvaća njezin značaj što će se zasigurno odraziti na rezultate izbora.
Iz toga se može zaključiti da ako već Kajin ne radi na svojoj online reputaciji drugi to rade za njega, naravno u negativnom kontekstu jer im to dopušta. Razina korištenja dostupnih web servisa je porazna,ali sve na štetu Kajina koji će to osjetiti kroz određeno razdoblje.

Dragan Primorac (7. lipnja 1965., Banja Luka) #

Uzeo je najbolje iz oba svijeta što se tiče izbora domene osobne web stranice tj. jedan naziv tipa draganprimorac.com i drugi dragan-primorac.com čime se može naslutiti želja za većim utjecajem prema narodu koji aktivno koristi internet. Sve to ipak pada u vodu kada se vidi da od svih dostupnih servisa koristi jedino Facebook. Ne mogu reći da se o njemu piše nešto izrazito negativno, ali svakako je minus nedostatak aktivnosti na trenutno dostupnim servisima koje koriste pojedini kandidati.
Rezultati na tražilicama idu u dva smjera – prema znanstvenom području i ministarskoj funkciji koja više nije aktualna što može zbuniti pojedince. Da bi netko predstavljao Hrvatsku mora prije toga naučiti predstaviti sebe ovisno o tome što u tom trenutku želi postići.

Miroslav Tuđman (25. svibnja 1946., Beograd) #

Ovaj kandidat ima ono za što smatram da bi trebao imati svaki od njih, a to je otvoren LinkedIn račun, na koji se sasvim lijepo nadograđuju Facebook, Twitter, YouTube i MySpace uz neizostavnu osobnu web stranicu. Iz rezultata je vidljivo da Tuđman veći značaj daje problematičnim odnosima u komunikaciji s pojedincima iz političke elite nego što ga daje u nastojanju da njegova poruka dođe do naroda. Unatoč respektabilnom korištenju web servisa dojam koji na taj način ostavlja sasvim je drugačiji. Negativnog sadržaja na njegov račun nema osim već spomenutog nepotrebnog kompliciranja ondje gdje to nije potrebno. Mislim da ima sasvim dobar start ukoliko se odluči posvetiti još više pažnje online aktivnostima.

Boris Mikšić (11. listopada 1948., Zagreb) #

Ovdje moram spomenuti nešto što me jako neugodno iznenadilo i čemu nije mjesto na današnjem webu, a kamoli na web stranici predsjedničkog kandidata – radi se o audio datoteci koja se automatski pokreće, a ja sam naravno imao upaljene zvučnike. Ovo je primjer uzaludno napravljene web stranice s koje će posjetitelji čim prije pobjeći kako bi spasili sluh. Isti propust napravljen je i na blogu.  Već ovo je dovoljno da se stvori negativan naboj prema Mikšiću od strane posjetitelja. Osim toga ima i otvorenu grupu na Facebook-u. Mislim da si je on čak s ovim napravio više štete nego koristi.

Josip Jurčević (1951., Studenci pored Imotskog) #

Nezavisni kandidat koji na jedan drugačiji i čini mi se pristupačniji način vodi svoje online aktivnosti barem što se tiče grupe na Facebook-u, dok je s druge strane neaktivan na Twitter-u i nešto između te dvije krajnosti nalazi se na YouTube-u. Stekao je reputaciju odličnog predavača,ali što se tiče težnji da postane predsjednik RH iz rezultata koje nudi tražilica to nije vidljivo nego se sve čini kao pokušaj da se napravi nešto pod motom ‘važno je sudjelovati’.

Perica Jurič (1961., Tomislavgrad) #

Jedno veliko ništa! Stvarno nisam očekivao ovako nešto za osobu koja želi poziciju za koju se bori. Zapravo, pravo je pitanje bori li se uopće s obzirom da apsolutno ne sudjeluje u online aktivnostima kao da to nije postalo dijelom naših života. Online identiteta nema,a što se reputacije tiče čini mi se kao da se od toga davno odustalo ako se uopće i razmišljalo o tome.
**Od zadnjeg upisa na ovom blog postu što se tiče Perice Juriča stvari idu na bolje u smislu online aktivnosti jer aktivnosti druge vrste niti nema. Istaknuo bi web stranicu kao središnje mjesto za sakupljanje informacija.

Alka Vuica (8. lipnja 1961. u Puli) #

Vrlo slična situacija kao s Mikšićem i Juričem. Sličnost s prvim je automatsko pokretanje audio datoteke na web stranici (koja je osobnog karaktera pa ima ispriku), dok je sličnost s drugim nedostatak online identiteta i pozitivne online reputacije. Iz svega je moguće zaključiti kako Alka poziciju za koju se natječe zapravo ne želi. Kako dati glas nekome tko ne pokazuje ambicije, volju, želju, znanje, …?!
**U međuvremenu je odustala.

Veljko Džakula (1955., Pakrac) #

Prvi i jedini manjinski predsjednički kandidat – to je sve do čega se može doći putem tražilica. Ostalo su manje više prepucavanja o prošlosti. Rezultati izbora biti će kao i rezultati na tražilici – nikakvi.
**Kako došlo tako prošlo.

Filip Šundov (-) #

Još jedan nezavisni kandidat koji za razliku od prije spomenutih  kandidata ima web stranicu iako nije najbolje optimizirana. Facebook, Twitter i YouTube računi nisu vrijedni spomena jer na njima nema ništa.
**Kako došlo tako prošlo.

**Slavko Vukšić (24. ožujka 1949.g. u Šaptinovcima) #

Kandidat koji se među zadnjima pojavio u konkurenciji za poziciju predsjednika RH, ali koji nije ništa naučio iz pogrešaka svojih konkurenata. Koliko sam uspio vidjeti nije aktivan na društvenim mrežama što je možda i bolje jer ako bi profili na tim istim mrežama bili uređeni kao web stranica onda to ne bi bilo dobro. U ovom slučaju web stranica je napravila više štete nego koristi, naravno to govorim samo iz pozicije online reputacije, jer izgleda kao web  sa flash igricama za djevojčice (bez uvrede djevojčicama).  Poznavateljima problematike sve će biti jasno kada napišem slijedeće – u rezultatima na tražilici kao opis stranice može se vidjeti tekst : “Joomla! – upravljanje portalima i dinamiènim sadržajima.” – zaključak se nametnuo sam za sebe uz neizostavan rezultat u kojemu se navodi kako je Slavko Vukšić pod istragom DORH-a.

Iz svega do sada napisanog vidljivo je između kojih kandidata će se voditi najžešća borba, jer ovo što imate priliku vidjeti na internetu je nekoliko puta jače u stvarnosti i daleko više utječe na stanje u državi bilo da se radi o lokalnoj ili razini cijele države.

*
*
Update -> 13.12.2009. / 01.15h

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic Framework, ExpressJS

7 misli o “Predsjednički izbori 2009 – osvrt na online reputaciju kandidata i njihovu online aktivnost”

  1. Zanimljiv osvrt na trenutno stanje (startne pozicije) kandidata na internetu. Mislim da će ova internetska politička kampanja biti jedna od prvih koja će se detaljno analizirati od strane medija, te da će ući u anale hrvatske povijesti kao prva prava internetska marketinška utakmica za predsjedničku stolicu.

  2. @ Marketing odjel – Kako bi se reklo ‘prvi mačići se u vodu bacaju’ i baš to mislim o sadašnjoj utrci barem što se tiče pozicija na internetu i korištenja istog u svrhe samopromocije. Tek nakon što se analizira uspjeh pojedinih kandidata i shvati uloga interneta kao medija tada će krenuti val novih ideja što ćemo najbolje vidjeti u svim kasnijim izborima.

    @ David Franjković – Sumnjam da hoće, ali se ipak nadam.

  3. Baš sam neki dan na twiteru pitala ima li ovakvog pregleda? Koristila bi i neka analiza samog odnosa prema online zajednici i detalji u vezi sa da kažem, kreatorima online promo strategije.

    U svakom slučaju, fino da si sve sublimirao.

  4. Blog post je bio sigurno duplo sadržajniji prije nego sam ga skratio i objavio, ali ipak se neki zaključci mogu donijeti na osnovu gore napisanog. Ne znam jesi li već vidjela, ali na Tportalu postoji slična analiza i objavljena je prije nekoliko dana.

  5. Mislim da ako se gleda ovi kandidata po status-a jedini koji je iznad svi je Boris Miksic. Nema uopce razgovor da je on jedini svijetski priznat, suraduje sa vise od 79 zemlje i naj bogatiji, tocka. On je jedini koji nije imao priliku nas sje++i i koji nije nitko sje++o u Hrvatsku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *