DevApp - uživo osvježavanje Ionic aplikacije na više uređaja

DevApp – Ionic aplikacija na više uređaja istovremeno

Jedan od izazova s kojim se svaki Ionic developer susreće je testiranje aplikacije tijekom razvoja na više različitih uređaja. To znači da aplikaciju koju developer razvije na računalu mora ručno pokrenuti na svakom uređaju posebno kako bi testirao radi li sve kako je očekivano na različitim uređajima. To naravno oduzima puno vremena. Kako bi riješio upravo taj problem Ionic je razvio Ionic DevApp koji omogućava uživo osvježavanje Ionic aplikacije na više uređaja istovremeno uz uvjet da su svi uređaju na istoj lokalnoj mreži.

Važno! Ionic DevApp nije isti što i Ionic View.

Bolji način razvoja Ionic aplikacija

Ionic DevApp olakšava i ubrzava razvoj što konkretno znači sljedeće:

  • Osvježavanje uživoDevApp omogućava trenutni pregled promjena na svim uređajima.
  • Neovisnost o dodacimaIonic aplikaciju moguće je vidjeti na svim uređajima bez potrebe za instalacijom programa kao što su Xcode ili Android Studio
  • Nativni pluginoviDevApp dolazi uz nekoliko predinstaliranih Cordova pluginova
  • Podrška za iOS i Android – testiranje aplikacije istovremeno se može vršiti na iOS i Android uređajima.
  • Automatsko pronalaženje na lokalnoj mrežiDevApp se automatski povezuje s lokalnom mrežom i osluškuje “ ionic serve” naredbu kako bi učitala i prikazala aplikaciju koju razvijate

IonicPro DevApp

Kako postaviti Ionic DevApp

1.) Prije svega potrebno je imati najnoviju verziju Ionic CLI-a $ npm install -g ionic

2.) Potrebno je instalirati Ionic DevApp aplikaciju na sve uređaje (iOS i Android) na kojima se Ionic aplikacije žele testirati.

3.) Računalo na kojemu se razvoja Ionic aplikacija i mobilni uređaji na kojima se ista želi testirati trebaju biti spojeni na istu lokalnu mrežu.

4.) Potrebno je otvoriti Ionic DevApp na svim uređajima i prijaviti se koristeći Ionic Pro korisnički profil. P.S. Ako ste već koristili Ionic Cloud tj. neku od usluga kao što je npr. Ionic Deploy onda već imate potrebne korisničke podatke i njih možete koristiti za prijavu u Ionic DevApp.

5.) Na računalu je dovoljno pokrenuti naredbu $ ionic serve

6.) Aplikacija će se pojaviti na svim uređajima.

DevApp – uživo osvježavanje Ionic aplikacije na više uređaja

DevApp ograničenja

1.) Ispravljanje pogrešaka (debug) – S obzirom da se aplikacija vrti unutar Ionic DevAppa umjesto direktno na uređaju nije omogućeno ispravljanje pogrešaka na ovaj način nego je potrebno pokrenuti aplikaciju na konkretnom uređaju.

2.) Nedovoljno podržanih pluginova – Ako koristite neke od manje popularnih pluginova postoji mogućnost da isti nije dostupan unutar Ionic DevAppa što znači da opet morate ručno pokrenuti aplikaciju na konkretnom uređaju.

3.) Pokreće se unutar kontejnera – Aplikacije koje razvijamo na uređajima korisnika pokretat će se bez posrednika kao što je Ionic DevApp i zato je svako ozbiljnije testiranje potrebno provoditi na standardni način pokretanja aplikacije direktno na konkretnom fizičkom uređaju bez posrednika.

DevApp - uživo osvježavanje Ionic aplikacije na više uređaja

Zaključak

Ionic DevApp je odlična stvar koja će svakako olakšati razvoj Ionic aplikacija. Ipak, više ga smatra kao dodatak “browser based” razvoju nego kao zamjenu za testiranje na fizičkim uređajima. Da nema ograničenja koja sam ranije spomenuo to bi onda bila potpuno druga stvar.

Ionic DevApp

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *