30 dana bez društvenih mreža

30 dana bez društvenih mreža

Za 30-dnevni izazov u 10. mjesecu odabrao sam 30 dana bez društvenih mreža (Facebook, Instagram i LinkedIn).

Već 30.09. poslije podne sa mobitela sam deinstalirao aplikacije, a na PC-u se odjavio i maknuo prečace.

Prvih nekoliko dana uzeo bih mobitel, otključao ga i krenuo otvoriti Facebook ili Instagram totalno nesvjestan činjenice da sam u ovom izazovu i da zapravo nemam, vrlo vjerovatno, što pametno za vidjeti. Tada sam shvatio da je to navika koje sam se zapravo htio riješiti.

Zašto, samo, 30 dana bez društvenih mreža?

Htio sam sebi dokazati da nisam ovisan o društvenim mrežama i vidjeti do koje razine ide ta navika i koliko će mi sve to svakodnevno faliti.

Prva stvar ujutro i navečer bila bi “obići” društvene mreže i vidjeti što ima novo. Najčešće nije bilo ništa.

Također, još i prije početka izazova smatrao sam da su društvene mreže korisne i da nema smisla trajno ih se riješiti. To mišljenje sam završetkom ovog izazova potvrdio jer nitko umjesto mene nije odabrao što ću i koga pratiti i zato nemam potrebu na društvene mreže gledati toliko negativno.

Krajem prvog tjedna više nisam uopće imao potrebu za društvenim mrežama niti sam imao osjećaj da nešto propuštam (FOMO). Postalo mi je prirodno da ih ne koristim i nisam se više time zamarao.

Tako mi je i sada 07.11. kada pišem ovaj blog post. Iako je izazov prestao navika mi se nije vratila. Jednostavno mi više nije prva stvar otvoriti društvene mreže kada uzmem mobitel ili sjednem za PC. Dobar je to osjećaj. Znam da je klišej, ali više sam čitao nego inače.

Zaključak

Zaključak ovog izazova zapravo je opće poznat – nisu problem društvene mreže nego način na koji se koriste. Mogu biti vrlo korisne ako se koriste ispravno. A svatko za sebe treba odrediti što znači ispravno.

Aplikacije sam ponovno instalirao, ali neće mi više biti na prvom ekranu. Također, prisjetio sam se zašto sam se uopće registrirao na njih i to mi je pomoglo u osvješćivanju činjenice koliko sam se u međuvremenu udaljio od toga. Kako bi se vratio prvotnom cilju obavio sam reviziju sadržaja i osoba koje pratim jer se tijekom vremena korištenja tu stvarno skupilo svega.

Autor naslovne fotografije: Gerd Altmann.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)