Zašto sam uzeo ZEISS DuraVision® Platinum naočalne leće

Zašto sam uzeo ZEISS DuraVision Platinum naočalne leće

Ovim blog postom želim si olakšati, jer ću vjerojatno s godinama zaboraviti kako sam i zašto odabrao upravo ovo što sada nosim, sljedeću kupovinu naočalnih leća i htio bi doznati tuđa iskustva, a to ću najbolje napraviti ako prvi napišem kako i zašto sam odabrao ZEISS DuraVision® Platinum.

S obzirom da naočale nosim svakodnevno poprilično je bitno pametno odabrati što je bolje moguće rješenje, kako zdravstveno tako i praktično (da se manje prljaju, brže čiste i sl.). Naravno, netko tko naočale nosi povremeno nema potrebe za pretjeranim ulaganjem u naočale.

Kompletan pregled vida

Početkom 2019. odlučio sam da je vrijeme za nove naočale s novim naočalnim lećama. Za početak mi je najvažnije bilo obaviti kompletan pregled vida, a ne samo kompjutersko određivanje dioptrije u optičarskim radnjama. To me koštalo 240kn i trajalo je cca 25 minuta.

Odabir okvira

Što se okvira tiče taj dio nije problematičan jer na licu mjesta mogu odabrati okvir koji mi odgovara. Važno mi je bilo da je okvir lagan, da djeluje čvrsto i da mi odgovara obliku glave.

Odabrao sam poluzatvoreni okvir kombinacije metal-plastika.

Naočalne leće

Ono čemu sam dao najviše pažnje su naočalne leće jer što će mi i najbolji okvir ako su “stakla” loša.

ZEISS DuraVision® Platinum

Od obaveznih slojeva htio sam imati:

 • UV zaštita
 • antirefleksni sloj, obavezno prozirno bez ikakvih boja
 • sloj protiv ogrebotina
 • sloj protiv vode (hidrofobni sloj)
 • sloj protiv prašine

ZEISS DuraVision® Platinum

Nikako nisam htio imati:

 • sloj koji blokira “plavo svjetlo”

ZEISS ima Blue Protect sloj koji blokira “plavo svjetlo” (računala, tableti, pametni telefoni, TV). To je dobro ako se naočale nose isključio u zatvorenom prostoru jer u suprotnom blokiraju dio vidljivog spektra za vrijeme korištenja vani ili kod, noćne, vožnje pa može doći do problema tj. mogu biti neugodne za nošenje. A da ne govorim da slika bude žućkasta što posebno može smetati frontend developerima.

 • fotoosjetljivu leću

Kod običnih fotoosjetljivih leća problem je što se neće zatamniti u autu jer vjetrobransko staklo već ima UV zaštitu. Moguće je naći i leće koje će se zatamniti u autu npr. XTRActive (7%).

Što se materijala tiče uspoređivao sam sljedeće:

 • staklo
 • plastiku
 • polikarbonat

Proizvođači:

 • ZEISS
 • Hoya
 • Trivex – otporno na kemikalije
 • Rodenstock – koliko sam čitao najbolje za, noćnu, vožnju

Vezano uz leće za vožnju –  zelene, sive ili smeđe umanjuju distorziju boja i bolje su za vožnju, a žute mogu otežati raspoznavanje boja na semaforu.

ZEISS DuraVision® Platinum

ZEISS DuraVision® Platinum

Osim toga, htio sam da leća bude tanja nego standardna pa sam odabrao indeks loma 1.6, a bilo mi je poznato da postoji sljedeće:

 • 1.5 – standardna optička plastika, dobra je za niže dioptrije i zatvorene okvire.
 • 1.59 – polikarbonat, vrlo lagan, nije sklon pucanju, ali je mekan i lako se grebe.
 • 1.6 – s optičke strane najkvalitetniji materijal, primjeren za sve tipove okvira. Tanji je od standardne optičke plastike.
 • 1.67 i 1.74 – u pravilu za visoke dioptrije.
ZEISS DuraVision® Platinum

Zaključak

Gledajući sve navedene kriterije na kraju sam se dvoumio između ZEISS DuraVision® Platinum leće i HOYA Hi-Vision LongLife, ali kako sam i do sada koristio ZEISS ipak sam odlučio držati se provjerenog rješenja.

Ipak, da sada opet kupujem inzistirao bi na polikarbonatu + ZEISS Single Vision Superb.

Ako su vaša iskustva drugačija ili imate za preporučiti nešto drugo slobodno se javite u komentarima.

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

9 misli o “Zašto sam uzeo ZEISS DuraVision Platinum naočalne leće”

 1. E ovakav post mi je bio potreban s obzirom da su mi naočare prepisane od skora, a nemam nikakvo iskustvo tako da nemam pojma šta da nabavim.

   1. Ja sam nedavno počeo nosit naočale i obični optičar je fulao dioptriju… Otišao sam na kompletan pregled i ustanovljena sasvim druga dioptija te mi je rečeno da odem u njihovu optiku kao što sam i napravio.
    Tamo su mi preporučili drive safe stakla i ja ih uzeo, međutim od te njihove žućkaste boje me počela jako glava boljet i teško ih je za nosit…
    Vidjet cu sta i kako dalje

 2. Polikarbonatne leće su smeće.Jedan pad na pločice i odmah će vam se vidjeti ogrebotine.To vam je u biti prijevara na kvadrat.Ja sam svoje skupo platio jer imam solidnu dioptriju.Nitko vam neće reći da jedan pad znači odmah ogrebotine koje smetaju na gledanju.Također vam neće reći da od brisanja se isto habaju tako da im rok trajanja nije velik.Imaju neke fancy nazive za te plastične leće ali plastika je u biti plastika.I ostaje plastika bez obzira na to što muljaju s nekim kao fol jačim -polikarbonatom-.Ja sam uzeo bio najčvršći. IZBJEGAVAJTE POLIKARBONAT. Čuvajte novce.

  1. Da, na kraju se sve svodi da je to samo komad plastike s dodacima. Baš sam zamišljao o tome kada se plati veća cijena da bi naočalna leća bila tanja tj. lakša, a onda se dobije sve suprotno jer optičar naruči staklo prema kupljenom okviru. Ako je na tom okviru probno staklo bilo određene debljine onda će te debljine biti i kupljno staklo neovisno o tome što je plaćeno stanje/lakše ‘staklo’. Tanko staklo će eventualno biti na naočalama ‘bez okvira’. Volio bi da me netko ispravo ako sam u krivu.

   Ja naočalne leće više uopće ne brišem krpicom nego koristim tekući sapun i toplu vodu. To napravim svako jutro i stakla budu kristalno čista.

 3. Pocituvan, treba da kupam naocari blue control, se dvoumam pomegu zeiss ili hoya, nosam +0,5 potrebno mi e bidejki po cel den sum na kompjuter. Vase mislenje koi se podobri, bidejki cenata e razlika 35 evra, odnosno zeiss se poskapi za 35 evra?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)