Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

U ovom ću blog postu pokazati postupak prebacivanja WordPress bloga s HTTP protokola na HTTPS. Ako to već niste učinili krajnje je vrijeme. Za prebacivanje WordPress bloga na HTTPS protokol treba vam plan, malo vremena, tehničkog znanja, backup i naravno SSL certifikat.

Uvod

Što je SSL?

SSL (Secure Sockets Layer) tehnologija je enkripcije podataka koji putuju između web-preglednika i web-poslužitelja koja pomaže u zaštiti korisničkih podataka. Web-adrese koje su zaštićene SSL protokolom započinju izrazom “https://, a ne izrazom “http://, pa zato neki SSL nazivaju i HTTPS. – Wiki

Postoji više vrsta SSL certifikata,  a glavni su:
DV (Domain Validation) – ovaj certifikat je dovoljan za vaš blog
OV (Organization Validation)
EV (Extended Validation

Zašto SSL/HTTPS?

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Nekoliko je razloga zašto bi trebali na svojem WordPress blogu koristiti SSL/HTTPS.

Sigurnost – Ovo je osnovni razlog zašto je potrebno koristiti SSL certifikat tj. HTTPS protokol. Za običan blog ovaj razlog i nije toliko bitan, osim možda za administratora, međutim web stranice/trgovine koje vrše naplatu putem kreditnih kartica svakako moraju koristiti SSL/HTTPS zbog potrebe za enkriptiranim prijenosom korisničkih podataka kao što su broj kreditne kartice, osobni identifikacijski broj (OIB) i sl.

Povjerenje/vjerodostojnost –  Iako korisnici u ovom trenutku možda ne ostavljaju povjerljive podatke na vašem blogu oni mogu biti sigurni da s vaše strane ulažete maksimalne napore kako bi osigurali sigurno korištenje vašeg bloga. Na taj način podižete razinu povjerenja korisnika. To će posebno doći do izražaja kada većina stranica bude koristila SSL/HTTPS jer će tada biti neobično posjetiteljima vidjeti neku stranicu koja nije ‘zelena’.

Bolja pozicija na tražilicama/SEOGoogle je i službeno objavio da je ne/korištenje HTTPS-a na web stranicama jedan od faktora koji će utjecati na rangiranje web stranica. To znači da je veća šansa da posjetitelji pronađu vašu web stranicu ako koristite SSL/HTTPS. Iako je taj faktor tek jedan mali dio onoga što Google gleda ipak nije zanemariv.

Migracija na HTTPS

Nabava i instalacija SSL certifikata

SSL certifikat možete kupiti ili koristiti neku od besplatnih verzija kao što su Let’s Encrypt ili AutoSSL od cPanela ako vaš pružatelj hosting usluga to dopušta.

Postavljanje SSL certifikata možete prepustiti hosting tvrtki ili odraditi samostalno putem npr. cPanela.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Kada je SSL certifikat uspješno instaliran možete pristupiti HTTS i HTTPS verziji vašeg bloga. Međutim postupak je daleko od gotovog jer potrebno je napraviti konkretne i trajne promjene kako bi vaš blog postojao samo u HTTPS verziji. Više o tome u nastavku.

Prije nastavka testirajte ispravnost SSL certifikata:
https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html
https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html

Promjena HTTP poveznica na HTTPS

WordPress sve poveznice sprema u MySQL bazu podataka. U bazi može biti više tisuća poveznica i sve ih je potrebno prebaciti na HTTPS. To ćemo ovdje učiniti ručno na način da ćemo preuzeti MySQL bazu podataka na lokalno računalo, otvoriti bazu koristeći Notepad++, promijeniti sve poveznice sa “http://” na “https://“ i ponovno vratiti bazu podataka na hosting.

1 – Izvoz MySQL baze na lokalno računalo

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

2 – Zamjena HTTP poveznica sa HTTPS

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

3 – Pražnjenje aktivne MySQL baze. Prije ovog koraka budite sigurni da imate kopiju originalne baze na lako dostupnom mjestu.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

4 – Uvoz nove MySQL baze sa HTTPS poveznicama

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Vaš blog bi blog sada trebao biti dostupan na HTTP i na HTTPS protokolu. Ako se nakon ovog koraka vaš blog ne prikazuje kako bi trebao znači da je došlo do greške prilikom rada s bazom podataka. Provjerite jeste li uspješno napravili uvoz nove MySQL baze i ako je potrebno ponovite postupak.

Ako se ne usudite raditi promjene ovakve vrste na MySQL bazi možete koristiti plugin Better Search Replace, ili neki drugi, koji obavlja isti posao.

Na stranici https://www.whynopadlock.com možete provjeriti postoji li još neka zaostala HTTP poveznica, ako ne postoji znači da ste sve do sada uspješno napravili i možete nastaviti dalje.

301 redirekcija

301 redirekcija je službeni standard koji se koristi za označavanje trajno premještenog sadržaja. U ovom slučaju vaš se blog trajno premješta sa HTTP protokola na HTTPS protokol.

Spojite se putem FTP-a na svoj hosting i unutar .htaccess datoteke dodajte sljedeće:

S postavkama unutar .htaccess datoteke budite jako oprezni, obavezno u blizini imajte kopiju originalnih postavki i ako niste sigurni što napraviti kontaktirajte korisničku podršku tvrtke u kojoj imate zakupljen hosting paket ili se poslužite pluginom Easy HTTPS Redirection koji će za vas obaviti izmjenu postavki unutar .htaccess datoteke tj. dodati će sljedeće:

Ako sada posjetite HTTP verziju vašeg bloga trebali bi automatski biti preusmjereni na HTTPS verziju.

To je sve što se tiče vašeg hosting i WordPress bloga. Sve dalje što ću navesti tiče se marketing strane cijelog ovog postupka. S obzirom da većina prometa web stranica stiže od strane web tražilica kao što je Google Search potrebno je i njih obavijestiti o ovoj promjeni kako ne bi došlo do zabune ili još gore kako vas Google ne bi kaznio jer može pomisliti da imate dvije različite web stranice s potpuno istim sadržajem, a Google to ne voli.

Gdje su nestali ‘lajkovi’?

Nakon promjene na HTTPS protokol možete primijetiti da se stanje na gumbima za ‘šeranje‘ na društvene mreže resetiralo na nulu! Ako imate relativno aktivan blog čiji se sadržaj dijeli na društvenim mrežama nije lako za prihvatiti da je odjednom sve vraćeno na nulu. Također kada dođu novi posjetitelji vrlo lako mogu pomisliti da vaš sadržaj nikome nije zanimljiv jer se uopće ne dijeli.

Ipak nije sve izgubljeno. Postoji način za vraćanje statistike dijeljenja vašeg sadržaja. Rješenje se zove Social Warfare Pro.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Nakon što kupite plugin i aktivirate ga imate dostupnu opciju “Share Recovery” koja vam omogućava vraćanje teško stečenih ‘šerova‘ vašeg sadržaja na društvenim mrežama.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Nakon što pokrenete vraćanje broja ‘šerova‘ možete vidjeti da se stanje vratilo na prijašnje.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Google Search Console

Potrebno je kreirati novi Google Search Console profil za HTTPS
verziju vašeg bloga zato što Search konzola ne podržava promjenu adrese sa HTTP na HTTPS verziju.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Nakon toga kreirajte i dodajte novu sitemap.xml datoteku koja će vam pomoći u bržem indeksiranju. sitemap.xml možete generirati na adresi https://www.xml-sitemaps.com

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Nakon što ste uspješno napravili novi HTTPS profil slobodno možete obrisati stari HTTP profil ako ga imate.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Google Analytics

Ako do sada niste koristili Google Analtycs onda je pravo vrijeme da počnete, no ako ste ga koristili potrebno je napraviti manje izmjene kako bi se počela prikupljati statistika i za vašu HTTPS verziju bloga.

Ako ovo ne napravite Google Analtycs više neće prikupljati vrlo korisnu statistiku posjećenosti vaših web stranica, a siguran sam da to ne želite.

Ažurirajte “postavke web entiteta”

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

i ažurirajte “postavke vlasničkog pregleda”

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Zaključak

Osim ranije navedenog postoji još nešto što možete učiniti kako bi tranzicija na HTTPS prošla u najboljem redu. Svakako ažurirajte sve poveznice koje vode na vašu novu web stranicu.

Kako prebaciti WordPress blog na HTTPS?

Ovo je samo jedan od načina kako svoj WordPress blog možete prebaciti na HTTPS. Ja sam odabrao ovaj način što ne znači da morate i vi. U svakom slučaju naoružajte se strpljenjem i rezervirajte si nekoliko sati vremena samo za ovaj posao kako bi ga napravili kako treba i mogli mirno spavati.

Najgora stvar koju možete napraviti je žuriti i napraviti polovičan posao zbog kojeg vas i Google može kazniti iako ste imali najbolju namjeru, a da ne govorim koliko možete razočarati svoje posjetitelje kada dođu na vaš blog koji ne radi.

Nadam se da sam vam barem donekle uspio pojasniti postupak prebacivanja WordPress bloga sa HTTP protokola na HTTPS.

Za one koji žele znati više:

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *