Dvorac Trakošćan

Produženi vikend u Trakošćanu i posjet muzeju “Staro selo” u Kumrovcu

Da ovo ne bi bilo samo putovanje od Vinkovaca do Trakošćana istražili smo što se u blizini može vidjeti i obići. Osim dolje navedenog htjeli smo posjetiti dvorac Miljana, dvorac Veliki Tabor i Muzej krapinskih neandertalaca, ali zbog specifičnih datuma (od 30.10. do 01.11.) to nije bilo moguće.

Do Zagreba smo išli autocestom i nismo planirali usputna zaustavljanja niti udaljavanje s autoceste s obzirom da je taman taj vikend došlo do ‘promjene sata’ tj. pomicanja kazaljki za jedan sat u natrag što nam je uzelo nešto dnevnog svijetla i skratilo vrijeme za obilaske.

Kod Zaprešića smo se isključili sa brze ceste i krenuli lokalnim cestama prema Kumrovcu koji nam je trebao biti glavna ‘atrakcija’ prije Trakošćana.

Inače, u Trakošćanu sam bio 2012. godine kao dio Microsoft Student Partner programa, ali tek sada sam u potpunosti doživio i proživio Trakošćansko iskustvo.

Staza kroz krošnje Zelenjak i spomenik Hrvatskoj Himni

Spomenik Hrvatskoj Himni
Spomenik hrvatskoj himni

Da čak i prije Kumrovca postoje ‘atrakcije’ vrijedne zaustavljanja jasno je čim se približite ovoj lokaciji. Ovo je nešto što vjerovatno nećete obići ako niste usput u prolazu, iako se u blizni nalazi i ugostiteljski objekt. Zato smo mi odlučili stati i malo protegnuti noge.

Na ulazu u Općinu Kumrovec, na cesti Klanjec – Kumrovec, nalazi se spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša domovino“ izgrađen davne 1935. godine.

Staza kroz krošnje Zelenjak
Staza kroz krošnje Zelenjak

Nedaleko spomeniku nalazi se Staza kroz krošnje Zelenjak dužine 135 metara i najveće visine 5 metara. Staza je također prilagođena osobama s invaliditetom, a na njoj se nalaze edukativne ploče za upoznavanje biološke raznolikosti tog kraja. Također u sklopu nje nalaze se klupe za odmor i ljuljačke za djecu.

Muzej ‘Staro Selo’ Kumrovec

Muzej ‘Staro Selo’ Kumrovec
Ulaz u muzej ‘Staro Selo’ Kumrovec

Ovaj muzej želim posjetiti već godnama. Sjećam se da sam još kao srednjoškolac gledao emisiju „Noćna mora“ Željka Malnara i osim njihove zafrkancije ostalo mi je u sjećanju da želim jednom u budućnosti posjetiti ovaj muzej. Zato nam je ovo bila jedna od lokacija za obilazak prije odlaska u Trakošćan.

Fast food restoran Pionirček
Ručak u Pionirčeku

Na ulazu u prostor muzeja nalazi se parking koji se naplaćuje 10kn. Odmah nakon parkinga, prije nego kupite ulaznicu i uđete u službeni prostor muzeja, nalazi se fast food restoran Pionirček. Porcije su im velike, a cijene primjerene. Nekoliko metara dalje možete kupiti ulaznice, 40kn po osobi, nakon čega i službeno ulazite u prostor muzeja.

Rodna kuća Josipa Broza Tita
Rodna kuća Josipa Broza Tita

Unutar muzejskog prostora nalazi se restoran “Kod Starog” gdje smo primarno planirali jesti, ali kuhinja nije primala nove narudžbe nakon 14h.

Prilikom polaska iz Kumrovca prema Trakošćanu htio sam još obići nekadašnju političku školu Kumrovec jer smo taman prolazili pored nje, ali pošto je već polako padao mrak nisam se htio dodatno zadržavati pa sam samo uhvatio nekolio fotografija izvana.

Dvorac, park šuma i jezero Trakošćan

Ulaz u Trakošćan
Ulaz u Trakošćan

Nije bilo previše gužve, osim jedne grupe turista, pa je kretanje dvorcem bilo opušteno i baš se mogao upijati osjećaj tih davnih vremena.

Cijena ulaznice je 40kn po osobi. Prije nije bilo ulazne rampe, ali ondje se sada nalazi recepcija za kupnju ulaznica. Ako ondje nikoga ne zateknete možete zaobići ulaznu rampu i ulaznice kupiti na samom ulasku u dvorac.

Dvorac Trakošćan
Pogled na dvorac Trakošćan

Slika unutrašnjosti nemam jer nije dozvoljeno fotografiranje, ali ionako pravi doživalj ne možete dobiti preko njih. U slučaju da ipak želite vidjeti kako to sve izgleda dostupna je virtualna šetnja unutrašnjosti dvorca, ali i okolice.

Što se jezera tiče ono je ispražnjeno tj. bez vode jer se radi izmuljavanje. Radovi su trajali i tijekom naše šetnje. Zapravo, tek se u jednom malom dijelu nalazi voda.

Isušeno jezero Trakošćan
Isušeno jezero Trakošćan

Prolazeći uz korito jezera bilo je teško i zamisliti da je ovdje nekada bilo vode jer sada je toliko zaraslo da se stopilo s okolnom šumom.

Park šumom oko jezera možete šetati iako ćete na nekoliko mjesta vidjeti natpis da je zabranjeno hodati po jezerskom dnu, koliko god se ono činilo tvrdim, ipak je u pitanju mulj.

Isušeno jezero Trakošćan
Obavijest prolaznicima na jezeru Trakošćan

Na obilazak dvorca, park šume i šetnju oko jezerskog dna ‘izgubili’ smo oko 6 sati. Dobili smo točno ono po što smo došli.

Hotel i Bistro Trakošćan

Hotel Trakošćan
Ulaz u hotel Trakošćan

U hotel smo stigli nakon Kumrovca i već je debelo pao mrak. S obzirom da smo se prije dolaska dobro najeli u Pionirčeku pri dolasku u hotel nismo niti otišli na večeru.

Što se boravka u hotelu tiče nemamo nikakvih zamjerki, osim eto što nismo iskoristili sve što se nudilo. Ipak, bilo nam je važnije uživati u prirodi nego se namakati u bazenu ili ležati u sauni. Stoga smo, iako rezervirali termin za bazen, javili da se u navedenom terminu nećemo vraćati do hotela za slučaj da netko drugi želi taj termin.

Bistro Trakošćan
Bistro Trakošćan

Obilazak Park šume i dvorca Trakošćan presjekli smo ručkom u Bistrou Trakošćan. Ja sam uzeo dnevnu ponudu koja se sastojala od zagorske juhe, miješanog mesa i štrukle (očekivao sam slatku verziju, a dobio slanu što me malo razočaralo) dok je bolja polovica uzela ‘pileće prstiće’. Cijene su primjerene.

Zagorska juha
Zagorska juha
Miješano meso
Ručak u Bistrou Trakošćan
Zagorski štrukli
Zagorski štrukli

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Jedna misao o “Produženi vikend u Trakošćanu i posjet muzeju “Staro selo” u Kumrovcu”

  1. Bez ikakve diskriminacije posetim sve u nasoj okolini i uvek se inenadim kako postoji jos jedan deo istorije koji otkrijem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)