.debug developerska konferencija

.debug 2022 Zagreb – osvrt na konferenciju

02. i 03.06.2022. bio sam u Zagrebu na .debug konferenciji. Iako se ona održala već treći put meni je ovo prvi put da sam prisustvovao i bilo je odlično. Ne znam je li to zbog cijele situacije sa pandemijom koja nam je svima onemogućavala fizička druženja zadnje dvije godine pa smo željni svega ili je do same organizacije, ali mogla se osjetiti neka pozitivna energija.

.debug je najveća developerska konferencija u Hrvatskoj u organizaciji Buga i partnerskih kompanija, a okuplja iskusne i globalno uspješne predavače iz Hrvatske i svijeta. .debug je dvodnevno događanje koncipirano kao set od 66+ sveobuhvatnih predavanja raspoređenih u četiri tracka, uz neizostavne partnerske boothove gdje developeri mogu izravno stupiti u kontakt s omiljenim developerskim kompanijama.

Debug 2022 - Tomislav Stankovic

.debug tehnički detalji

U 4 tracka održalo se 66+ predavanja koja su se mogla pratiti unutar nove zgrade Visokog učilišta Algebra te u susjednoj zgradi Lauba (Kuća za ljude i umjetnost).

Osim toga, najzanimljiviji dio cijele konferencije događao se između te dvije lokacije, a sastojao se od nekoliko desetaka šatora gdje su partnerske tvrtke ove konferencije kroz zabavne aktivnosti predstavile svoju filozofiju rada i ponudile sve informacije koje bi potencijalnog kandidata za posao mogle zanimati.

Debug 2022 - Tomislav Stanković

.debug predavanja koja sam posjetio

Understanding git (Pawel Sucholbiak)
Predavanje koje je moglo poslužiti kao način za osvježavanje postojećih ili stjecanje novih znanja o načinu korištenja Gita.

From Engineer to Entrepreneur: are you really project managing your career? (Stephen Hau)
Predavač je pojasnio kako svatko od nas može prepoznati nove prilike za napredovanje u karijeri te koje osobine i navike treba poticati, a koje izbjegavati.

“Exploratory” testiranje i zašto bi to programeri uopće trebali znati (Irja Straus)
Pojašnjen je pristup testiranju koji u praksi kombinira automatizaciju sa “ručnim” testiranjem, a sve u cilju da softver bude bolji.

Preživljavanje developera u svijetu civila (Antonio Vlašić, Ivan Ficko)
Naglasak predavanja bio je na razvoju Low-code/No-code aplikacija koje mogu razvijati i osobe koje nisu developeri. Korisno za manje aplikacije koje ne zahtijevaju naprednu logiku.

White hat haker – heroj ili zločinac? (Danijel Teslić)
Predavanje je odgovorilo na pitanje “Kako izgleda jedan radni dan profesionalnog hakera?”. Svidjelo mi se predavanje i posao mi se čini vrlo zanimljiv.

Hoću li zauvijek biti developer? (Filip Šišić)
Jedno od zanimljivijih predavanja ove konferencije. Pojašnjena su iskustva, prednosti i (često nevidljive) mane raznih karijernih smjerova.

Spoj iz snova, ili kako pronaći svojeg idealnog poslodavca (Đorđe Vukotić)
U ovom predavanju developeri su mogli dobiti brojne savjete o razvoju svoje karijere. Ovisno o životnoj i poslovnoj fazi razlikuje se i odabir idealnog poslodavca.

PANEL: DevSheGoes – Development i majčinstvo (Tesa Orlović, Hana Limić, Kristina Dženopoljac, Nina Erceg, Andrea Knez Karačić)
Svaki posao nosi svoje izazove, a posebno uz majčinstvo. Naglasila se i važnost očeva koji igraju važnu ulogu.

Analiza developerskih plaća – tko zarađuje više? (Tomislav Grubišić)
Predavanje koje je podiglo najviše prašine. Jako zanimljiva analiza plaća na kojoj Tomislav aktivno radi već nekoliko godina.

Module Federation – Mikrofrontend u Angular aplikacijama (Kristina Dženopoljac)
Do sada se nisam susreo s ovim i trenutno prema postojećim projektima ne vidim praktičnu svrhu mikrofrontenda. Ovaj pristup ima svoje prednosti i mane što ovisi o složenosti projekta.

Stvaranje zajednice developera od nule – još k tome iz Hrvatske… (Ivan Burazin)
Predavanje s fokusom na stvaranje zajednice developera online i offline. Iako se to može činiti jednostavnim kao pokretanje foruma ili konferencije, ali nije tako.

Debug 2022 pokloni

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.