Ionic 2 - Dodavanje vanjskih skripti

Ionic 2 – Dodavanje vanjskih skripti

Ionic 2 omogućava dodavanje široke palete Ionic Native pluginova koji mobilnoj aplikaciji daju mogućnost korištenja nativnih funkcionalnosti mobilnog uređaja. Inače, od nedavno se promijenio način korištenja Ionic Native pluginova.

Ipak, doći će vrijeme kada vam niti to neće biti dovoljno kako bi postigli sve ono što ste zamislili sa svojom Ionic 2 aplikacijom. Tu uskaču vanjske skripte kao što su npr. Chart.js i Moment.js, a kako njih dodati u Ionic 2 projekt možete saznati u nastavku.

Korištenje NPM-a

Pokretanjem NPM naredbe kao što je npr. $ npm install moment --save dodajete vanjsku skriptu u Ionic 2 projekt. U ovom primjeru dodat ćemo podršku za Moment.js.

Ionic2 & MomentJS

Nakon što smo instalirali željenu skriptu potrebno je reći Ionic 2 aplikaciji da je ona aktivna i da ju želimo koristiti. To činimo na način da uvezemo željenu skriptu import moment from 'moment'; na vrhu komponente u kojoj tu skriptu želimo koristiti.

Na prednjoj strani to izgleda ovako:

Ionic2 & MomentJS

Korištenje script taga

U ovom primjeru dodat ćemo Google Maps API.

U index.html dodajemo poveznicu na skriptu koju želimo koristiti.

Osim toga, kako bi imali pristup globalnom objektu potrebno je instalirati pripadajući @types paket.

NPM types google-maps

Tek sada u cijeloj aplikaciji imamo dostupan globalni objekt.

GoogleMaps Global Object

Zaključak

I to je to. Gore navedena dva načina dodavanja vanjskih skripti u Ionic 2 projekt ovise o mogućnostima svake pojedine skripte. Prije nego se odlučite za korištenje neke skripte provjerite koje sve načine dodavanja u Ionic 2 projekt nudi.

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic Framework, ExpressJS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *