Ionic 2 – Events, upravljanje događajima

Prije ili kasnije susrest ćete se s potrebom pokretanja nekog događaja (event) u jednoj komponenti i dohvaćanja tog događaja u drugoj komponenti kao što se dogodilo ovom StackOverflow korisniku, a koji me i potaknuo na objavu ovog blog posta.

Ionic2 events demo Ionic 2 koristi Events API koji omogućava objavu nekog događaja i mogućnost pretplate na taj događaj na razini aplikacije tj. u bilo kojoj drugoj komponenti. Događaj može biti varijabla, objekt ili nekakva funkcija. Ovisi što vam treba.

Recimo da je jedan od scenarija kada se korisnik prijavi u aplikaciju i otvori izbornik (sidemenu) da odmah vidi svoje korisničko ime, sliku i npr. email. S obzirom da se prijava u aplikaciju vrši u jednoj komponenti login.ts, a logika izbornika se nalazi u drugoj komponenti app.component.ts potrebno je nekako omogućiti da komponenta 2 osluškuje što se događa u komponenti 1 i da reagira prema tome.

Kako koristiti Ionic 2 Events?

U nastavku možete vidjeti primjer iz službene Ionic 2 dokumentacije.

Jedino što trebamo napraviti kako bi mogli koristiti Ionic 2 Events je u obje komponente uvesti import { Events } from 'ionic-angular';. Znači, nije potrebna instalacija nikakvog dodatka.

Za one koji žele znati više

Obradit ćemo scenarij u kojemu želimo prikazati korisničko ime i email u izborniku (sidemenu) od korisnika koji se upravo prijavio u mobilnu aplikaciju.

U login.ts vršimo prijavu korisnika i ovdje kreiramo događaj _events.subscribe.

U app.component.ts se pretplaćujemo _events.publish na taj događaj.

Zaključak

I to je sve. Kratak blog post, ali zato vrlo koristan. Za više informacija posjetite službenu dokumentaciju.

Objavio

Tomislav Stanković

Web Developer - JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic Framework, ExpressJS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *