Crosswalk, Ionic i Android

Ionic & Crosswalk – podrška za starije verzije Androida

Ionic Framework službeno podržava verzije Android platforme od 4.1 na više (iako će se i to s vremenom promijeniti) što znači da morate koristiti dodatna rješenja kako bi osigurali podršku za starije verzije Android platforme. Jedno od tih rješenja je i Crosswalk pa iako projekt više nije aktivan i dalje se može koristiti i tako osigurati potrebnu podršku vašoj Ionic aplikaciji.

Important: This project is not maintained anymore. The last Crosswalk release was Crosswalk 23. Read more in this announcement

Uvod

Zašto Ionic ukida podršku za starije verzije Androida?

Zato što se smanjuje njihov tržišni udio, a nije zanemarivo ni to da ih je sve teže testirati, drugačije se ponašaju na emulatoru u odnosu na pravi uređaj i jednostavno više nisu dovoljno dobre kako bi mogle pružiti pravo korisničko iskustvo koje današnji korisnici očekuju.

Stare verzije Androida lagano umiru na današnjem tržištu koje se vrlo brzo mijenja i nije isplativo više ulagati vrijeme za osiguravanje njihove podrške.

Today, we are updating our officially support Android version for Ionic 1 and 2. Going forward, we will only support Android 4.1 and above. We no longer support 4.0.x or anything pre 4. – Update: New Supported Android versions

Korištenje Crosswalka

Pokrenite novi Ionic projekt, dodajte Android platformu i na kraju instalirajte Crosswalk.

Ionic add Crosswalk

I to je sve što se tiče instalacije. Dalje nastavljate razvoj kao i do sada.

Dva APK-a (x86 i ARM)

Prilikom stvaranja APK-a primjetit ćete da na putanji NazivAplikacije\platforms\android\build\outputs\apk više nemate jedan APK (android-debug.apk) nego dva (android-armv7-debug.apk i android-x86-debug.apk).

Ionic dva APK-a

Kod pokretanja naredbe

Ionic sam prepoznaje koji uređaj je spojen na računalo tako da će instalirati samo onu verziju APK-a koju spojeni uređaj podržava.

Kako dva APK-a iste aplikacije objaviti na Google Play Store?

Na sreću Google podržava postavljanje dva APK-a iste aplikacije na Google Play Store. Korisnicima će prilikom instalacije aplikacije biti ponuđena verzija koja odgovara njihovim uređajima.

Google Play Store dva APK-a

Ako ne želite imati dva APK-a možete ih spojiti u jedan koristeći

unutar config.xml

Nedostatci Crosswalka

Iako će korištenje Crosswalka omogućiti vašoj Ionic aplikaciji podršku za starije verzije Androida kao i općenito ubrzati rad same aplikacije važno je znati da to dolazi uz određenu cijenu.

APK će narasti nekoliko puta kao što se može vidjeti iz sljedeće slike

Crosswalk APK

Verzija bez Crosswalka bila bi teška oko 5MB dok je sa Crosswalkom višestruko narasla na 30 – 35MB.

Ako ste nakon gore nevedenih nedostataka odlučili da ipak ne želite koristiti Crosswalk možete ga ukloniti koristeći sljedeću naredbu

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *