Bloger ga nije volio – kako (p)ostati neuspješan bloger

Bloger ga nije volio – kako (p)ostati neuspješan bloger

Vrijeme je da se okrenem blogerima, ali ne u kasičnom smislu da ću pisati na koji način stvoriti reputaciju kvalitetnog blogera nego upravo suprotno – kako postati bloger kojega nitko ne voli!

Savjeti u nastavku neće vas dovesti na top liste, neće vas nitko preporučiti, niti će se vaši postovi masovno Digg-ati, ali jedno je sigurno – stvoriti ćete si reputaciju blogera kojeg nitko ne voli, za kojega svi žele da u što kraćem roku prestane pisati, linkat će vas jedino u negativnom kontekstu međutim ako se i dogodi da vas netko linka u svrhu pohvale to će biti slučajno.

1.) Nikada ne trošite više od dvadeset minuta do pola sata na pisanje blog posta. Najbolje ako svaki blog post napišete za vrijeme reklamnog bloka na nekoj od komercijalnih TV kuća. Još ako i spomenete što gledate za vrijeme pisanja blog posta e to je tek prava stvar.

2.) Nikada ne istražujte o temi koju obrađujete. Jednostavno pišite svojim riječima, nije bitan uvod, zaključak ionako nitko neće čitati, bitno je samo da vi to pišete. Na kraju krajeva nije važno što piše nego tko piše.  Pokušajte svaku riječ linkati na nekom relevantnom izvoru poput Wikipedije.

3.) Nemojte formatirati tekst niti ga pokušati prilagoditi čitatelju. Dovoljno je što koristite točku i zarez, a sve ostalo je nepotrebno. Najbolji postovi su oni bez ikakvih slika, bez praznih redova između odlomaka, bez rednih brojeva pri nabrajanju, bez bolda, italica,…

4.) Namamite čitatelje da posjete blog tako što ćete reći da imate informacije iz prve ruke, interne, važne i njima potrebne informacije, a kada napokon posjete blog neka vide da to nije istina. Posjetitelj je tu – cilj je postignut.

5.) Ne editirajte ništa, ne nadopunjavajte postove relevantnim informacijama. Umjesto toga pokušajte svaki put pisati jedno te isto i biti na tragu jedne te iste priče. Dođite do istog zaključka nekoliko puta pomoću drugačijeg razmještaja rečenica. Znači, ni slučajno nemojte pružiti nove informacije kako u pitanje ne bi došlo nešto već ranije objavljeno na vašem blogu.

6.) Konstantno kukajte i žalite se kako vas nitko ne linka niti želi postaviti vaše postove na Digg, Croportal,…  te istovremeno pišite o temama koje vas uopće ne zanimaju tj. o kojima ništa ne znate.

7.) Najmanje 50% postova neka se tiče stanja u blogosferi na način da stanje bude crno bijelo, odnosno više crno nego bijelo. Pojasnite svima zašto je blogosfera poput jeke u metalnom sanduku.

8.) U većinu postova gurajte osobni život koji nema veze s temom bloga. Svako toliko spomenite da imate kućne ljubimce, što s njjima radite, koliko puta ste bili kod veterinara i sl. Od krucijalne je važnosti da posjetitelji znaju kako odlično koristite znanja o uzgoju životinja.

9.) Ako vam se čini previše uložiti čak pola sata na pisanje blog posta kako sam naveo u prvom savjetu onda jednostavno zadržite razinu kopiranja vijesti s IT portala, apsolutno bez doze osobnog stava uz što više copy/paste metoda.

10.) Izbor kvalitetnog naslova je suvišna aktivnosti kojoj ne trebate posvetiti više vremena nego što je potrebno vašem računalu da se upali.

11.) Nemojte tražiti nikakav feedback od prijatelja, poznanika ili člana obitelji koje shvaćaju ono o čemu pišete prije nego obradite temu. vaš blog, jedno i jedino vaše mišljenje.

12.) Nemojte si dopustiti da se složite s tuđim mišljenjem. Čak ako to značilo da ste kontradiktorni sami sebi odnosno nekom ranije objavljenom postu. Umjesto toga neka vam u naviku uđe H8.

13.) Pišite savjete kako postati uspješan bloger tipa how to i naravno, zaboravite napomenuti da je potrebno konstantno i kvalitetno pisati što znači ne odvajati se od tipkovnice.

14.) Započnite pisanje bloga o politici ili religiji. Već u samom startu steći ćete nekoliko desetaka protivnika bez da ste objavili iti jedan post. Don Kaćunko tada će biti vaš stalni pratitelj i možda jednog dana i vi završite na listi ‘100 najutjecajnijih osoba na webu u Hrvatskoj‘.

15.) Potrudite se da posjetitelji bloga u svakom trenutku znaju privatne informacije o Vašim poslovnim partnerima, poznanicima i obitelji jer oni to jednostavno moraju znati.

16.) Nemojte imati smisla za humor, osim ako taj humora ide na štetu nekoga drugoga umjesto vas.

17.) U svakom razgovoru s bilo kojom osobom spomenite da imate blog, svakim komentarom bilo gdje na WWW-u dajte do znanja da imate blog i naravno svakim blog postom nadmašite sami sebe u broju trackback linkova koje postavljate. Neka to bude jedino linkanje koje radite i neka ga svaki put bude sve više.

18.) Svaku svoju frustraciju prenesite na blog i svakako spomenite šefa, člana obitelji, i njihovu ulogu u svemu kako bi posjetitelji imali točan uvid u stvarno stanje vaših frustracija. U suprotnom nitko neće shvatiti zašto ste zapravo frustrirani,a to je izrazito važno za postojanje bloga.

19.) Ne trošite vrijeme na konzultacije s ostalim blogerima, ne pitajte ih za mišljenje osim u slučaju ako vas žele linkati. Pazite da ne linkate drugog blogera bez da koristite nofollow tag.

20.) Svaki put najavite temu koju ćete slijedeći put obrađivati. Po mogućnosti koristite velika slova za breaking i onda kasnite nekoliko dana s objavom dok vam ne dođe inspiracija za pisanje i dok shvatite što ćete zapravo pisati.

21.) Na blog postavite bannere iz svake affiliate mreže u koju ste uključeni čak i ako nema apsolutno nikakve veze s temom bloga.

„If you are going to do a half ass job on blogging, article writing, or whatever you are doing, you will not succeed. You can’t make millions with a garbage product, and people aren’t going to listen to you if you just talk crap.“Stuntdubl SEO

Zaključak:
Nadam se da shvaćate kako je sve ranije napisano s velikom dozom ironije. Blog trebate imati ako uživate u pisanju, imate i znate svoje znanje podijeliti s drugima. Ukratko pišite zbog sebe, a još ako dođu posjetitelji to shvatite kao bonus.

Svaki put kada netko čita Vaš blog, Life Beyond Code piše, taj netko troši svoje vrijeme.

P.S. Budite slobodno napisati svoje mišljenje ili savjet pa ću ovisno o potrebi nadopuniti post.

Foto: https://socialnewswatch.com/

Objavio

Tomislav Stanković

Bloger širokog raspona interesa od kojih dio voli objaviti na ovom blogu. U neslobodno vrijeme Angular developer mobilnih i web aplikacija.

19 misli o “Bloger ga nije volio – kako (p)ostati neuspješan bloger”

 1. Procitao sam stotine drugih postova kako postati odlican bloger, ovo mi dodje kao slag na tortu,lol… Sa uzivanjem predjoh preko njega… 😛

  Cini mi se da si ispustio da napises da bi trebalo da se svi ostali blogeri konstantno pljuju , da se ogovaraju i da im se prisije sve i svasta???? 😛

 2. Tomislave, krasan kreativan post 🙂

  Sviđa mi se ovaj Stuntdubl SEO citat. Zanimljivo je koliko ljudi zapravo utroše vremena na razno razne spletke da bi se “probili u elitu” a istovremeno koliko malo vremena potroše na stvaranje kvalitetnog teksta.

 3. Neki ne shvaćaju da će se vrijeme uloženo u razne spletke na kraju ionako okrenuti protiv njih. Kako god, ovi savjeti su dobro došli u moru how to savjeta u cilju postizanja top blogerske forme. Idemo iz krajnosti u krajnost, divan li je taj blogerski život. 🙂

 4. Vjerujem da se svaki bloger može pronaći u barem nekoj od točaka.

  Ovaj blog post mi služi kao svojevrsno istraživanje i može mi kasnije poslužiti kao primjer za nešto konkretno, ali o tome će biti riječi u budućnosti.

 5. :))
  Fenomenalno :).

  Ja bih bila slobodna da dodam da je jako korisno i da svi banneri budu animirani, da čovek dobije “šok na oči” čim otvori stranicu :)).

  Hvala na tekstu, odlično je :).

 6. Zubarica, znam ja što valja. 🙂

  Naravno da svi banneri moraju biti animirani. I to su najbolji oni koji nemaju apsolutno nikakve veze sa temom bloga. 🙂

  Još ako je i pozadina bloga neka šarena slika, uh veselja. 😉

 7. Šalu na stranu, ja sam jednom radila neku analizu 80-tak sajtova privatnih medicinskih ustanova (u Srbiji), oko 36% je imalo flickering i srodne vizuelne modele koji mogu provocirati napad fotosenzitivne epilepsije (Pokemon-type epidemija).
  Nije džabe da je u nekim zemljama za sajtove javnih ustanova zakonom regulisan W3C accessibility, koji obuhvata i ovo…

  Možda bolje da izostavimo animacije :).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)