Windows XP – korisnik ga (ni)je volio.

Share Button

Windows XP - korisnik ga (ni)je volio: Posljednje zbogom starom OS-u
Windows XP je puno toga prošao i u svoje vrijeme je bio odličan OS, ali došlo je vrijeme da mu kažete zbogom. Pa iako stvari nisu tehnički mrtve i teoretski mogu živjeti/preživljavati još nekoliko godina ipak dođe vrijeme, kako općenito u životu tako i u tehnologiji, kada treba ići dalje. Kada je u pitanju Windows XP mogao bi se on krpati još godinama i kao takav nastaviti raditi ono što je radio i do sada što bi sa strane navike i emocija bila donekle prihvatljiva odluka, ali ne i pretjerano pametna, pogotovo s tehnološke i poslovne strane.

Nastavi čitati

Objavljeno u Microsoft | Označeno sa , , | Ostavi komentar

Kako riješiti date.timezone error (Joomla 1.5 + PHP 5.3) ?

Share Button

Joomla 1.5.x + PHP 5.3 = date.timezone error

Kroz jedan konkretan primjer pokazat ću vam kako se riješiti ovog errora na primjeru CMS-a Joomla 1.5.x, foruma Kunena 1.5.x  (ex. Fireboard) i naravno PHP-a verzije 5.3. Iako mora biti jasno da ovo nije problem samo Joomle niti je ekskluzivan za Joomlu.

Koliko god se stanje činilo alarmantno stvar nije toliko komplicirana i zapravo ova je pogreška vrlo česta u što se možete uvjeriti ako ‘guglate’ poruku o pogrešci.

Nastavi čitati

Objavljeno u Razno | Označeno sa , , , , | 2 Komentara

Doživite renesansu online učenja uz YouTube feat. Toni Milun, Eli the Computer Guy i Professor Messer

Share Button

Toni Milun, Eli the Computer Guy, Professor Messer i drugi, pomoći će vam da doživite renesansu online učenjaU zadnjih nekoliko godina postaje sve jednostavnije, ali i nužno, učiti online. Dostupno je puno izvora i baza znanja, što besplatnih što komercijalnih, kao što su Coursera, Pluralsight, CBT NuggetsMicrosoft TechNet, Microsoft Virtual Academy, Gledaj i učiKhan Academy, MIT, Yale, Harvard i mnogi drugi. Posebno mi je zanimljiva ekipa koja svoje znanje dijeli primarno na YouTubeu putem video predavanja i proučavajući njihove projekte postavlja se pitanje – što je važnije, osoba koja stoji iza projekta ili sam projekt? U nastavku predstavljam nekoliko zanimljivih i edukativnih izvora pa zaključite sami.

Nastavi čitati

Objavljeno u Razno | Označeno sa , , , , | Ostavi komentar

Navika kao temelj osobnog razvoja, ali i razvoja Startupa

Share Button

Osijek Software Startup Academy 2013

Tek kada steknete naviku možete se staviti u određene okvire tipa svaki dan ću učiti programirati toliko broj sati. Krenite od navike koja će biti temelj vašeg puta prema cilju prije nego se ubacite u neki okvir koji će tek na stabilnoj navici biti dovoljno čvrst da ustrajete. Kada navika postane dio vašeg karaktera postajete osoba predana cilju.

Nastavi čitati

Objavljeno u Startup | Označeno sa , , | Ostavi komentar

Upravljanje dokumentima pomoću sustava Microsoft SharePoint Online 2013

Share Button

Upravljanje dokumentima pomoću sustava Microsoft SharePoint Online 2013
Za početak, SharePoint Online 2013 je puno više od samog sustava za upravljanje dokumentima jer nudi funkcionalnosti koje daleko premašuju puko upravljanje dokumentima i najveća njegova snaga je upravo u tim funkcionalnostima koje se međusobno isprepliću. Gledajući s tog aspekta potpuno je pogrešno promatrati SharePoint Online 2013 isključivo kroz jednu od njegovih brojnih funkcionalnosti.

SharePoint je naziv za skup proizvoda/tehnologija, nije samo jedan program, on je platforma. Dijelom se smatra sustavom za upravljanje sadržajem i dokumentima dok je zapravo puno više od toga te zamišljen kao središnja aplikacijska platforma koja zadovoljava širok raspon potreba privatnih i poslovnih korisnika.

Nastavi čitati

Objavljeno u Microsoft | Označeno sa , , | Ostavi komentar

Wayback Machine – digitalna vremenska kapsula koja vam može vratiti osmijeh na lice ili postati vaša noćna mora

Share Button

Wayback Machine Internet Archive
Wayback Machine je servis koji vam pruža mogućnost pregledavanja arhive pojedinačnih web stranica u određenim periodima u prošlosti počevši od 1996. Trenutno sadržava preko 240 milijardi pojedinačnih web stranica, kao i nekoliko specijalnih arhiva poput npr. ”The September 11, 2001 collection”, te je zbog toga neiscrpan izbor informacija za razna istraživanja, seminarske, diplomske i druge vrste radova.

Dva su moguća načina pomoću kojih možete maknuti već arhiviran sadržaj ili spriječiti arhiviranje sadržaja, a možete ih saznati u nastavku.

Nastavi čitati

Objavljeno u Web servisi | Označeno sa , , , | Ostavi komentar

Dvije tri riječi o kontekstu digitalnog sadržaja

Share Button

Živimo li u svijetu bez konteksta i bez prava na grešku?

Danas je jednostavnije nego ikada prije objaviti nešto na Internetu. To sve češće biva impulzivno jer sadašnja tehnologija to omogućava bez potrebe da o tome puno razmišljamo. Dovoljno je uzeti smartphone i cijeli svijet nam je na raspolaganju. Upravo je ta sve jednostavnija uporaba tehnologije uzrok gubitku kontrole nad kontekstom. Zapravo, nemamo više vremena niti reagirati.

Situacija je takva da nam kontekst određuje netko drugi kao npr. popularni Internet meme, 9GAG ili reddit. Tada se kompletna slika mijenja, pri tome ne mislim na grafičke izmjene na slici, te se uslijed bujice lajkova, dijeljenja i sl. stvara novi kontekst oko kojega se onda gradi nešto sasvim drugo. I ne, nije ovo trenutak kada smo izgubili kontrolu nad kontekstom.  Problem se javlja u trenutku kada nešto objavimo jer naš kontekst u tom trenutku nestaje.

Nastavi čitati

Objavljeno u Razno | Označeno sa , , , | Ostavi komentar

Znate li gdje ste sve registrirani, gdje i koje tragove ostavlja vaš digitalni identitet?

Share Button

Znate li gdje ste sve registrirani? Gdje i koje tragove ostavlja vaš digitalni identitet?

U današnje vrijeme Weba 2.0 (3.0!?) i društvenih mreža svakodnevno se susrećete s nekoliko desetaka web stranica koje od vas zahtijevaju da se na njih registrirate i nikada nije bilo jednostavnije dovesti se u situaciju da se kroz neko vrijeme registrirate na nekoliko stotina web stranica, s vremenom zaboravite na njih, a one vas na to podsjete u za vas nezgodnom trenutku.

Upravo zbog toga poželjno je da vodite evidenciju svih registracija koje svakodnevno obavljate. Zapišite podatke poput URL-a, korisničkog imena i lozinke, e-mail adrese korištene za registraciju, datuma i sata registracije.

Nastavi čitati

Objavljeno u Online reputacija | Označeno sa , | Ostavi komentar

Online konzultacije i ocjene koje stižu na mobitel za studente te jednostavnije upravljanje nastavom za profesore – Office 365 for Education

Share Button

Office 365 for EducationZa početak, Office 365 for Education je besplatan, kompletan sustav automatski se ažurira svakih šest tjedana čime se povećava sigurnost i otklanjanju eventualne greške, ima odličnu dokumentaciju kako tekstualnu tako i u audio/video obliku te 24/7 korisničku podršku.

Neću sada ovdje puno pisati o samim tehnologijama (Exchange Online, SharePoint Online, Office Web Apps i Lync Online) koje stoje iza svega ovoga jer vi to kao krajnji korisnik i ne morate znati. Međutim važno je da znate što vam se nudi i na koji način to možete konkretno iskoristiti.

Nastavi čitati

Objavljeno u Microsoft | Označeno sa , , , , , , | Ostavi komentar

Želite pokrenuti Startup? Jeste li pokrenuli sebe?

Share Button

Želite pokrenuti Startup? Jeste li pokrenuli sebe?S obzirom da je u tijeku Software StartUp Academy imam priliku susretati se s osobama koje imaju ideje, određeni set znanja i vještina, koji žele nešto pokrenuti, imaju entuzijazam i guraju naprijed. Međutim, trebaju jače poraditi na međusobnom upoznavanju i povezivanju. Tome se pokušalo doskočiti na LinkedIn grupi gdje se u jednoj temi sudionici akademije imaju priliku predstaviti jedni drugima. To je pravi put i prvi korak prema stvaranju timova koji će kasnije zajedno raditi na ostvarenju ideja. Prava je šteta biti među tom količinom svježih umova i ne znati tko stoji ili sjedi pored tebe.

(Iz)gradite i definirajte sebe. Dopustite drugima da vas upoznaju.

2013. je godina, Internet više nije novi medij. Podrazumijeva se da ste domaći na tom terenu. “Ako nisi na webu, ne postojiš.

Nastavi čitati

Objavljeno u Startup | Označeno sa , , , , | Ostavi komentar