Knjige koje sam pročitao tijekom 2017. godine

Knjige koje sam pročitao tijekom 2017. godine

Share Button

2015. godine objavio sam isti ovakav blog post s popisom pročitanih knjiga te godine, 2016. godine blog post je ostao neobjavljen, a ove godine sam odlučio ne čekati kraj godine nego već sada objaviti blog i dodavati knjige redom kako koju pročitam.

Na taj se način i vi možete uključiti s mišljenjima i komentarima, a nadam se i preporukama zanimljivih knjiga koje biste htjeli da pročitam.

1.) How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie [4/5]

Vrlo zanimljiva knjiga za koju sam čuo prije nekoliko godina i dosta dugo imao otpor pročitati jer mi se prema naslovu činila glupom. Sada mi je ipak drago što sam ovoj knjizi dao priliku.

Savjeti koje autor daje, kroz vrlo zanimljive i poučne priče, čine se već poznatim i lako primjenjivima, a opet većina nas ih kroz život u velikom broju slučajeva zaboravlja ili ignorira. Naravno, ne treba sve savjete iz knjige slijepo pratiti. Ono najvažnije što iz ove knjige možete uzeti je naučiti kako prepoznati i kako se zaustaviti na vrijeme prije nego krenete u misiju promjene nečijeg mišljenja o nekoj temi ili o vama. Svatko može misliti što hoće, bilo to o nekoj temi ili o vama i nema smisla ulagati energiju u pokušaj da se to mišljenje promjeni pa taman da imate sve činjenice ovoga svijeta jer ipak svatko želi biti u pravu. Znači, ako ništa drugo, ova će vam knjiga ubaciti u podsvijest da promijeniti možete jedino sebe i svoj pogled na svijet i ljude.

Ova će vam knjiga definitivno promijeniti percepciju međuljudskih odnosa, a vjerujem da ćete dosta naučiti i o samima sebi te o greškama koje ste do sada radili.

#1 You can’t win an argument. You can’t because if you lose it, you lose it; and if you win it, you lose it. Why? Well, suppose you triumph over the other man and shoot his argument full of holes and prove that he is non compos mentis. Then what? You will feel fine. But what about him? You have made him feel inferior. You have hurt his pride. He will resent your triumph.

#2 If you tell me how you get your feeling of importance, I’ll tell you what you are. That determines your character.

#3 If you argue and rankle and contradict, you may achieve a victory sometimes; but it will be an empty victory because you will never get your opponent’s good will.

#4 A drop of honey catches more flies than a gallon of gall.

#5 When dealing with people, let us remember we are not dealing with creatures of logic. We are dealing with creatures of emotion, creatures bristling with prejudices and motivated by pride and vanity.

2.) The Diving Bell and the Butterfly – Jean-Dominique Bauby [2/5]

Ovo je knjiga običnog čovjeka, zaključanog u svoje tijelo, ali netaknutog intelekta. Govori o svakodnevnim situacijama i svojim promišljanjima bez uljepšavanja. Svjestan je stanja u kojemu se nalazi i pokušava iz toga izvući najbolje. Može se vidjeti koliko je unatoč vlastitoj patnji zabrinut za svoju djecu i koliko ih voli.

Na čitanje ove knjige potaknula me činjenica što sam u obitelji imao sličnu situaciju koja je trajala nekoliko godina. Cijelo to vrijeme pitao sam se kako se osjeća osoba zarobljena na takav način, bez mogućnosti kretanja i što je još gore bez mogućnosti govora. Onda se zapitaš kome je gore, osobi koja tako “živi” ili osobi koja to svakodnevno gleda i ne može nikako pomoći.

#1 You read off the alphabet (ESA version, not ABC) until, with a blink of my eye, I stop you at the letter to be noted. The maneuver is repeated for the letters that follow, so that fairly soon you have a whole word, and then fragments of more or less intelligible sentences.

#2 Some visitors probably stand for a moment outside my room so that they can greet me with firmer voices and drier eyes. When they finally come in, they are gasping for air like divers whose oxygen has failed them. … Vincent knocks and enters soundlessly. I have become so inured to the look on people’s faces that I scarcely notice the transient gleam of fear. Or in any case, it no longer shakes me quite so much. I try to compose features atrophied by paralysis into what I hope is a welcoming smile.

3.) The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master – Andrew Hunt, Dave Thomas [2/5]

Od ove sam knjige očekivao potpuno nešto drugo i to je jedan od razloga ovakve ocjene. Dosta je “teška” za čitanje. Iako u svojim primjerima govori kroz C programske jezike neki od koncepata mogu se primijeniti i na ostale jezike ukljućujući i razvoj za web.

Može se smatrati dijelom opće programerske kulture.

#1 It’s not just what you’ve got, but also how you package it. Having the best ideas, the finest code, or the most pragmatic thinking is ultimately sterile unless you can communicate with other people. A good idea is an orphan wihout effective communication.

#2 Provide Options, Don’t Make Lame Excuses. Before you approach anyone to tell them why something can’t be done, is late, or is broken, stop and listen to yourself.

#3 Don’t leave “broken windows” (bad designs, wrong decisions, or poor code) unrepaired. Fix each one as soon as it is discovered.

#4 People find it easier to join an ongoing success. Show them a glimpse of the future and you’ll get them to rally around.

#5 Surprisingly, many users would rather use software with some rough edges today than wait a year for the multimedia version.

#6 It’s Both What You Say and the Way You Say It.

#7 DRY – Don’t Repeat Yourself. If you change one, you have to remember to change the others. It isn’t a question of whether you’ll remember it’s a question of when you’ll forget.

#8 Once you decide to use this vendor’s database, or that architectural pattern, or a certain deployment model you are committed to a course of action that cannot be undone,
except at great expense.

#9 First rule of debugging – dont panic!

#10 Use a Project Glossary. It’s very hard to succeed on a project where the users and developers refer to the same thing by different names or, even worse, refer to different things by the same name.

4.) Žedni krvi, gladni izdaje – Petar Janjić Tromblon [4/5]

Ovo je knjiga o borbi za Vukovar koja još uvijek traje pisana na subjektivan način od čovjeka koji je iz prve ruke svjedočio svemu onome dobrom i lošem što rat donosi. Borba za Vukovar zapravo označava borbu običnog čovjeka koji je ni kriv ni dužan pogođen ratom, ne samo na ovim područjima nego općenito. Knjiga prikazuje besmisao rata.

Ova je knjiga još jedan dokaz činjenice da svaka revolucija jede svoju djecu.

Iz sljedećih citata prikazanih kronološkim redom pojavljivanja u knjizi može se vidjeti razlika u svijesti i načinu razmišljanja prije, tijekom i nakon rata.

#1 Ali, sve ih je krasilo uvjerenje u jedno, da Hrvatska mora biti samostalna država, država bez patrona nad glavom te da naša kasa mora biti u Zagrebu.

#2 A gospoda iz Zagreba neka samo glasno pričaju o herojima iz Dunavskog grada i neka nam podignu lijepi i veliki spomenik kojim će moći oprati njihovu savjest i krivicu. Ja idem na svoje borbeno mjesto i dalje glumiti heroja i budalu pa koliko trajem, trajem.

#3 Jedan od najsretnijih dana u našim životima bio je upravo u logoru. To je bio datum priznanja Hrvatske države od međunarodnih organizacija i država. … Sam sam sebi rekao: sada nas mogu i poubijati, mi smo svoj životni cilj kao i svrhu postojanja ispunili. … Dobro je bilo osjetiti da sve što smo učinili za obranu i stvaranje Hrvatske nije bilo uzaludno i da je taj konačni cilj i rezultat tako brzo došao.

#4 Svi branitelji koji su izvršili suicid učinili su taj korak i iz razloga što su postali otpad za državu koju su stvorili. Više nisu bili dobri niti za policiju, niti za HV, a na svoje radno mjesto se nisu mogli vratiti iz razno-raznih razloga. Svoj status nisu uspjeli riješiti niti se država za njega pobrinula. Većina se nalazila u stanju stambene nezbrinutosti i nije mogla osnovati obitelj.

#5 Tko želi ponovno ratovati i ginuti kada ne može više biti siguran da ga se neće izdati ili osuditi? Tko će više pametan ponovno ponuditi svoj život, a nakon toga biti primoran živjeti u egzilu, osuđen na skrivanje i bijeg, te ostati bez slobode i časti.

#6 Danas imamo još jedan veliki fenomen koji se u nama pojavljuje u vidu osjećaja i saznanja da Hrvatska nije ona Hrvatska za koju smo mi ginuli. Da je to sada neka druga zemlja, tuđa zemlja u kojoj se moramo početi bojati za vlastiti život i svoju budućnost. Taj osjećaj i ta spoznaja gori su i od najgore istine koja nas već sada tjera na tihu predaju.

5.) Soft Skills: The Software Developer’s Life Manual – John Z. Sonmez [5/5]

Iako je knjiga, po mojem mišljenju, pri kraju otišla malo previše u širinu to ne umanjuje njezinu vrijednost jer ovo je jedna od onih knjiga koju bi svatko trebao pročitati. Knjiga nudi po nešto za svakoga i može vas zainteresirati za neka područja o kojima do sada možda niste niti razmišljali.

Knjiga se sastoji od 7 glavnih poglavlja (karijera, samopromocija, učenje, produktivnost, financije, fitnes i duhovnost) tj. od 71 manje cjeline tako da si tempo čitanja možete prilagoditi kako god želite jer uvijek, ako ništa drugo, možete pronaći nekoliko minuta vremena za pročitati jednu od tih manjih cjelina i na taj način svaki dan naučiti nešto novo.

Čak se spominje tajna produktivnost pod nazivom “Don’t break the chain” koju koristi i Jerry Seinfeld, a koju sam i ja koristio u nekim dosadašnjim aktivnostima.

#1 It isn’t easy to get up on stage and talk to a crowd of people. It isn’t easy to write blog posts for the whole internet to see and cmment on. … You have to learn how to not be afraid to look like an idiot.

#2 The truth of the matter is that thing change. Over time the things that made you uncomfortable become second nature. You have to give it enough time and be willing to go through that awkwardness unitl it stops being awkward.

#3 But how do you get to that point when your hands are shaking uncontrollably and you can’t even hold the mic? Simple. You don’t even care. You don’t care that you might be up there looking dumb. You don’t care that someone might read your blog post and think that you’re completely wrong and stupid. You don’t care that someone might laugh at you…

#4 If you want to succeed, you have to learn how to swallow your pride and get out there and not be afraid to make a fool of yourself. Every single famous actor, musician, professional sports player, and public speaker at one time wasn’t very god at what they do and had to make a conscious choice to get out there anyway and to do their best.

#5 Be prepared for criticism, but don’t be afraid of it. It may turn out that some people don’t like what you have to say or don’t agree with you? So what? It’s the internet,…

#6 The true secret to productivity: small things done repeatedly over s long time period. … A routine is one of the most powerful ways to shape your life, become more productive, and achieve your golas. What you do every day adds up over time in every area of your life.

#7 In life, and especially in your software development career, you have to learn how to sit down and do the work you don’t want to do – and do it consistently – if you really want to see results.

#8 Fear is probably the biggest reason that we refuse to take action when we know we should.

6.) Losing My Virginity: How I Survived, Had Fun, and Made a Fortune Doing Business My Way – Richard Branson

Ovu sam knjigu kupio davne 2011. godine i kada sam nakon prethodne pročitane knjige tražio što sljedeće čitati pogled mi je zastao na polici s knjigama pa reko idem se podsjetiti zašto mi se ova knjiga toliko svidjela.

Trenutno čitam…

Objavio

Tomislav Stanković

Web i mobile developer. Uz to bavi se i temama vezanim uz online reputaciju. Google+

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *